時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

栢栢 發表於 19-8-13 14:04
佢地心理上刻意逃避/解讀唔到成個局勢/事件/運動既面貌, 然後佢地會聚焦一幅圖好細一點去解讀成件事, 然後 ...

你話人腦退化,一來只証明你無理據,二來亦表達咗點都好過你個腦從無進化過!!!

唔駛再美化你地既行為,用暴力要先理解原因,咁人人都可以打人甚至殺人啦!!!

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 栢栢 的帖子

你放棄我地啦~由我地自生自滅啦

水晶宮

回覆樓主:

反修例呢件事基本已完
而家變成反警察,全部係黑警,仲要死全家,已經俾仇恨支配。
我睇唔倒咁樣搞警署,警察仲要容忍?

大宅

栢栢 發表於 19-8-13 14:28
請問你理唔理解到,點解專業人士都會決定行出來「坐」?

你係咪講緊, 喺機場坐緊嘅專業暴徒?佢哋嘅專業,我哋正常人係理解唔到㗎

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

磚頭同汽油彈唔會傷人?
唔好成日講年輕人、市民
做得勇武已經係罪犯,點要求警察對罪犯溫柔d?
係咪有糧出就要打不還手,罵不還口,你老闆係咁對你?
要求人地企係道德高位,自己做盡卑鄙事,要人點認同

子爵府

new_comer 發表於 19-8-13 14:41
每個人都可以有自己意見意願,可以容納唔同聲音,呢啲先係和平民主.
其他人同你持唔同意見,你就踩底人地, ...

呢位Jm講得好好,唔知位樓主又有幾高學歷呢?

子爵府

栢栢 發表於 19-8-13 14:16
多謝你!!!証明俾大家睇,撐警的人的思維同質素!!

好過我講十句!!感激不盡!

掟,掟氣油單,掟鐵通,掟雜物,折鐵欄,起地,種火,堵塞道路,打個啲唔妥協嘅道路使用者,去紅堪隧道叫人唔使比錢過隧道,坐地鐵唔比錢就,製造大量垃圾……呢啲全部就係你覺得真係呢個社會應該接受嘅嘢?以你咁正義嘅高見以上有邊樣嘢係啱?
我極支持所有示威遊行者,大家想爭取想要嘅嘢……而家班人完全破壞之前嘅遊行人士嘅和平理念………………

公爵府

栢栢 發表於 19-8-13 14:46
大家聽我講一句!

我為什麼早知入來一定會被圍堵

你放棄Bk算罷啦,放過其他人啦⋯⋯

男爵府

牛年勳章

栢栢 發表於 19-8-13 14:04
佢地心理上刻意逃避/解讀唔到成個局勢/事件/運動既面貌, 然後佢地會聚焦一幅圖好細一點去解讀成件事, 然後 ...

…………文宣…………

講完……

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你班暴徒點抺黑點講都冇所謂
反正我支持警察
學歷高低冇所謂
唔好做高分低能就得啦!
唔破壞香港係500萬人嘅訴求
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

子爵府

大家聽我講一句!

點解d 黃c 成日覺得佢為你爭取緊乜乜乜,懶係苦口婆心想說服你,但講來來去都講不對題,人地晤佢野又copy and paste 番連登既文宣。高學歷? 身邊很多高學歷既人撐警wor, 你估大學生就高學歷咩 .... 你地真係好令人嘔心

男爵府

回覆樓主:

不如請提出一些高見,
是否應解散整個香港警隊,
用自願民警維持香港治安才好?

男爵府

回覆樓主:

高學歷...但無大智慧果批!!!

大宅

睇得出你好可憐!
頭目比警察拉左, 亳無方向, 變左孤兒!!
金主比銀行凍結資金, 出唔到糧!!
百萬人塞爆機場, 但最後一萬人都冇!!
豬隊友又射中自己人!!
勇武派又比警察用無間道方式捉拿!!
各大商家(當然最厲害係黃色巢穴的國泰)又表態支持特首, 支持中央!!
今日不合作運動又搞唔成!!!

..唯一你講得一句好啱....沉默的大多數已經醒左...不過係遣責暴力行為!!

伯爵府

開心吸收勳章

栢栢 發表於 19-8-13 14:23
今日各醫院的醫生護士都有靜坐集會,譴責黑警!

以你們思維,佢哋全部都是冇腦的撐暴徙垃圾!惟獨你們最高 ...

一部份又話全部

我信專業人士有敗類,包括醫生,護士,老師亦都有警察。如果要一足打哂全部,係呀理智做法。現在已經非常時期,黑衣人犯法,影響到社會係 鐵一般的事實。醫生忙碌上來,都有錯誤,但要全部一齊 指控,根本係上社會更亂

子爵府

拉比2018 發表於 19-8-13 14:53
…………文宣…………

講完……

都好嘅……佢地越做呢啲宣傳,我越覺得佢地有幾可恥

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

tester5 發表於 19-8-13 14:31
我好想提一提你,一個普遍思想上既「盲點」。

社會上有一些人,特別喜歡把「示威者」與「警察」對立,去 ...

非常同意!!

子爵府

2024年龍年勳章

大家聽我講一句!

試用返你講既野咁寫, 你又認為如何?

支持示威者心理上刻意逃避/解讀唔到成個局勢/事件/運動既面貌, 然後佢地會聚焦一幅圖好細一點去解讀成件事, 然後覺得係警察的不是

真實例子1:哩班差人做咩架..講哂粗口咁
但解讀唔到只要係一個正常人, 比人小哂全家, 仲掟野入去傷害家人屋企時講粗口背後情緒波動既原因, 即係總認為我打你(差人) 就得, 你是公職人員我點打你都不應還手/口一樣

真實例子2:哩班人掟哂野, 好暴力, 衝擊法治 !
只係好單純 好集中咁聚焦左掟野個行為上面, 但同樣地解讀唔到點解會令佢地有咁既行為, 但又同樣地解讀唔到點解唔用遊行個方法

==> 係囉, 咁同樣請不要單純地好集中咁睇差人做乜要禁示威者落地, 在佢地想又掉攻擊性物體先出手制服佢, 我都同樣解讀唔到點解你要掟野燒野塞住D 野呢個先叫做有效既方法囉.

撐示威者既點解有咁既原因, 可能係:

1) 成長環境/背景令佢地好相信大中華係衰, 仲要係好衰個隻, 出乜條例最後都會捉你去勞改既, 所以香港一定不能聽中國話, 岩唔岩都唔要聽
2) 腦功能簡單, 思維單一, 無法解讀/處理過於複雜既事情, 對目前同後果無法聯繫在一起再分析利弊
3) 人格/道德問題 (自私, 似 Thanos 在 Avengers 4 咁認為全世界無左個一半阻住佢地既人, 就會得到自己想要既野, 而忽略左到時有屋比佢住都好, 佢身邊關心佢既人早已陪葬, 唔知邊個去同佢慶祝好了)

我都覺得悲哀!

大宅

tester5 發表於 19-8-13 14:31
我好想提一提你,一個普遍思想上既「盲點」。

社會上有一些人,特別喜歡把「示威者」與「警察」對立,去 ...

非常同意。
樓主,每一個工種都有其意義,香港冇警隊咁由邊個維持治安呢!
我同你一樣,經過元朗之事,再發展至今,腦入面都塞滿好多問號,也曾哭過、氣憤。但係咪因為無力感而要被仇恨充氛頭腦呢!
今次事件,源於林鄭政府,只係佢無恥咁推去比警隊頂,分化警民。
而警員都係收上頭指示去做野,積聚嘅壓力……他們都是人會有情緒會爆發。

首頁
34567...9

尾頁

跳至