自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

土瓜灣的,好多年舊唐樓,9樓遷建出來的鐵皮屋。冇屋鍥,咩證明文件都冇。
依架的屋主都係多年前在上手屋主買過來的,前屋主都係手寫一張轉讓合同俾現在屋主。
遷建天台屋有獨立水錶,獨立電錶。

例如,如果我想買,可以找律師寫合同?但佢的簽名有效的嗎?

俾下意見!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mysuperhi 發表於 19-8-13 21:50
土瓜灣的,好多年舊唐樓,9樓遷建出來的鐵皮屋。冇屋鍥,咩證明文件都冇。
依架的屋主都係多年前在上手屋主 ...

僭建喎!違法㗎喎! 你可以賺個住嘅…… 但屋宇署要拆你就乜都冇

珍珠宮

魚肉翅 發表於 19-8-13 21:54
僭建喎!違法㗎喎! 你可以賺個住嘅…… 但屋宇署要拆你就乜都冇
...

同意 咁都賣20萬

禁止訪問

珊瑚宮

之前買的,有電費單及水費單證明佢住了好多年,而政府要遷拆,他有資格取公屋,你你就肯定冇資格,以我嘅記憶之前很多已經登記左,有些可能已經收了錢住五年要搬走的,林林總總很多合約,我覺得200,000都不好博,

男爵府

冇屋契既樓,仲要僭建,買來仲乜?屋宇署一出罰單要你拆就拆,唔拆就罰錢兼有罪。
之前有單新聞,有間拍賣行拍賣一間公屋,冇屋契公屋廿幾萬,都冇人買。
20萬儲起好過,貪平冇好野。
好在你識上來問人。

男爵府

冇屋契梗係吾買啦!

wcpcelia    發表於 19-8-15 09:57

別墅

油麥麥 發表於 19-8-13 21:56
「僭」建?屋「契」?

係啊!你啱!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

土瓜灣好多舊樓等收購,
你咁嘅情況冇任何賠償㗎喎!

我勸你都係唔好買,

男爵府

好媽媽勳章

完全買唔過,隨時要拆,血本無歸

琥珀宮

回覆樓主:

買唔過

子爵府

僭建, 如果政府要拆你一蚊都攞唔返, 有咩契都冇用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唐9樓,無契,僭建,一話要拆,樓主乜都無! 賣20 萬,有無問點解上手要放?不如冷靜D儲多D錢買好少少.... 驚你比人吔!

男爵府

朋友住過, 佢case 等公屋,cf老公開工唔穩定,佢ftm照顧仔仔

都要搬, 冬天特冬,熱特別熱, 大人細路都特別多病

而且政府無想像中咁留, 4年前我睇個單位, 今日個車經過, 拆左我都唔知,光脫脫lu

20萬小數目呀,咪被人水be water 西人都唔明

翡翠宮

回覆樓主:

除時被清拆架喎,買咗會有血本無歸既可能呀。

子爵府

屋契、僭建是兩個概念。
有契, 就算要拆, 你仍然擁有一個天台的業權, 只不過空蕩蕩住唔到。
僭建就相對比較閒, 大把樓有僭建。
如果呢間天台屋僭建兼無契,即係前前前業主是在一塊公家地上建屋子, 拆唔拆都唔屬於你。無契樓, 不用考慮, 可能佢已收清拆令, 依家搵水魚接貨。

伯爵府

僭建築物無法律地位。

倒錢落海

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

律師未必做! 講白D就係上手都無業權,偷偷地响度住但而家收你20 萬比你住
...

子爵府

而家d颱風咁勁,會唔會有危險㗎?

公爵府

好處:如果樓主依家喺出面租樓一萬蚊一個月,廿萬,當住超過一年八個月之後當賺左。

唔好處:日頭好熱,開大冷氣都熱,電費貴,天氣凍時更凍,室內要著羽絨。日子耐左,一打風就會漏水,寬頻要偷線先上到去,因為本身大廈舖線都無呢一層。啲信易寄失,都係因為大廈得八層,寫九樓,本身都無。仲有機會多蛇虫鼠蟻。

結論係睇你博唔博,如果一收信要清拆就乜都無。

首頁

尾頁

跳至