親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我盡量記同寫,純個人感受分享,希望俾到第一次上船玩既 Jm一個小小參考

1)人數:2大,1老,三細
(分別係嚟緊9月升小二, K3, K1)
2)6日5夜
3)C6直接同遊輪公司book(C6話平 d, 而且肯定俾雙連房)
4)我哋係船頭有露台房
5)每位18歲或以上嘅人士都要成會員,小朋友可以副屬係家庭成員,(佢哋職員咁講)但其實我覺得---成為會員只不過係可以透過apps睇到你船上活動(玩過d咩,要錢?免費?當日有咩節目?book表演睇..),但其實成為會員,上船冇買 wifi又咪冇用,係咪先?
6)6樓係買wifi(得二款,6百幾同8百幾,可以2部電話用),book活動,查詢,交費用...

侯爵府

回覆樓主:

7)船上消費計港幣,但好少用到《現金》(除咗賭錢,我真係拎錢去換;其他買,食,玩要俾錢都係用《房
卡》
8)好好保管《房卡》,唔見咗,有人壞心眼可能拎去玩付款遊戲,例如:8 蚊一次推錢機(內有現金800,2000..)
遊戲機中心,呢d都唔需要簽,好似 bid八達通咁就用左。食飯,玩 VR就要房卡+簽名,雖然係咁姐,但簽名係廢,因為《房卡》係唔似信用卡,有個簽名位俾你,根本冇得對返-----咁,咁,咁,,,萬一真係唔見咗點?請立即前往六樓櫃位,可以免費補返~要講房間,唔見個位嘅全名,出生日期!可以免費補幾多次?咁我就冇問,點解我知可以補?因為我都以為自己唔見左,所以....

侯爵府

回覆樓主:

8)仲係8,如果上岸玩係要拎齊房卡+passport 影印( 影有相個版就得,必須係1:1,千萬唔好嫌A4紙麻煩多手去剪,信我)
9)上岸玩,可以跟佢哋嘅團,或自己book車~我就因太遲book車,又唔想再搵,就跟團
10)16樓夾板有小朋友玩水上活動,米9深泳池,國際美食自助餐(免費,味道麻麻)熊貓天地(每日可以免費托管唔記得幾歲以下小朋友2個鐘(當12以下),超時好似150/h, 一日有三節,冇得話朝早先托咗1個鐘,中午補返一個鐘,只準小朋友入)
11)記得有三間免費餐廳
(---16樓國際美食自助餐 、唔記得幾樓食中菜(都係自助餐)、又係唔記得幾樓又係中菜(點菜,所以每日睇下有冇啱食先好去)

侯爵府

回覆樓主:

12)我食過俾錢----絲路花舞,好一般,唔值
- - - - -藍湖,唔貴,份量都少,但味道可以,食咗幾餐
13)免費:16樓行二層有攀石,高空行走(我自己作)係要140cm或以上先有得玩,有個小離地行走冇高度限制,乒乓球,高爾夫球,再上一層有籃球場
14)玩 VR一樣有高度限制, 得劈西瓜,大個 2個先可以玩;有唔記得390/490任玩1個鐘,間中夜晚有買2送2,最後一晚係3送3
15)船上淨係首飾得大牌子Tiffany, Bulgaria
袋:MCM, 但肯定冇 Gu... Ch..... Her....
護膚品:后.....

侯爵府

回覆樓主:

12)怕暈船除咗帶藥,仲有手帶,可以去有藥劑師嘅萬 0買,上到船先買又得,都係hkd98, 大小同價(分大人,小朋友,只不過係大人手粗)
13)船大一定穩陣,冇咁易暈?係~但明顯船尾係冇咁定~我大個位小朋友有二餐船尾食都話有d唔舒服
14)上岸買嘢用左 passport 影印,麻煩一定要拎埋先好離開,否則你上船好麻煩,我估(因為我見要查)

大宅

醒目開學勳章

謝分享

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

謝謝分享

侯爵府

sai_sai 發表於 19-8-21 15:22
謝分享

:laug 好開心見到你留言,之前仲以為冇用~~~

侯爵府

ttjl7 發表於 19-8-21 17:36
謝謝分享

好開心見到你留言,希望小小分享,可以幫到手

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-8-21 23:51
好詳細,我都搭咗,無你記得咁清楚

多謝你讚我
見 bk少呢方面分享
所以都post 下,
因為我都係第一次,之前都開 post問,不過冇物人回,仲俾Jm笑我打算踢拖去。

最後我都係踢拖~我打左去問服飾並非咁嚴

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

yananji 發表於 19-8-22 10:05
星夢郵輪的 Target 目標客人, 根本就是低檔次的 x 國人.

如果上 Queens, Silver Sea..., 踢拖去餐廳 ? 隨 ...

所以好彩我打咗去問,否則帶一大堆衫,褲,鞋去.....我就真係

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-8-22 09:53
世界夢號我無去付費餐廳,其他遊輪如果某些餐廳的確有服飾要求

因為未上船己經睇有 YouTube 介紹餐廳,我都為免有要求所以未上船已經問咗先服裝有冇咩要注意~
我小朋友都三個,泳衣都每人二套,太多要執

大宅

開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 19-8-22 09:53
世界夢號我無去付費餐廳,其他遊輪如果某些餐廳的確有服飾要求

我之前撘過皇家xxx, 餐廳一般都係冇咩特別要求
而銀x郵輪呢d咁小眾我未坐過, 不過咁比較好似唔係太apple to apple

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

jackiemei 發表於 19-8-13 22:49
我盡量記同寫,純個人感受分享,希望俾到第一次上船玩既 Jm一個小小參考

1)人數:2大,1老,三細

請問上船會唔會check袋?想自己帶杯麵去食

侯爵府

wingyee_ma 發表於 19-8-22 14:02
請問上船會唔會check袋?想自己帶杯麵去食

1)杯麵冇問題,可以!
2)check袋,係日本上岸個二日有,不過我見冇話唔可以杯麵。但記得第一日上岸,入境日本好似係水果唔可以帶入日本,放心

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 19-8-22 16:30
船上任食喎!仲要食杯麵?

大鄉里未搭過遊輪,啲自助餐廳係一日到黑係幾時自由walk-in入去只要有位都可以食,定好似酒店buffet咁限咗譬如12-3就午餐buffet,6-9就夜餐buffet咁㗎?

首頁

尾頁

跳至