時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

長文,慎入。
癈話唔多講,只想香港快d同大陸接軌。
咁樣香港就會享受到世界和平。
唔好再畀港人有特殊優越感。
要上互聯網先買VPN,是常識吧。

1.無得用Google,只準用百度。(百度會帶領我哋進入世界和平)
2.Facebook, IG,LINE,TG,WhatsApp etc.都無得用,只準用微博,微信,抖音,鬥魚,QQ等國內社交媒體。(要強烈阻止外國勢力介入)
3.Amazon, Rakutan, eBay etc.一切外國購物網站都唔用得。只可以用淘寶,京東等大陸購物網站。(放心,大部分都係中國制造喺邊度買都一樣,大量外國代購都可以喺淘實搵到)
4.轉數快,OePay 等港產綫上交易應要慎用。要使用支付寶,微信支付去提供更多優惠畀港人。

大宅

5.理應全面禁用iPhone。支持國貨huawei, vivo, Oppo等國產大品牌。(iphone 無咗國人嘅購買一定執硬)
6.將香港變成廣東省香港市。之後大家嘅淘寶話唔定仲可以包郵(emoji),唔使再用集運咁麻煩。
7.香港全面停用藍色特區護照。全面使用紅色嘅中國護照,港人唔搞特殊分化,要做完整愛國中國人。(用紅色護照都好方便㗎,只不過平時港人熱衷嘅旅遊國家都要簽証,係麻煩咗小小,但係身為愛國之士應該唔怕麻煩嘅)唔出國嘅話就去遊遍祖國各大河山。
8.香港主動同美國取消關係法。咁樣國家就唔使畀美國揸住香港呢個春袋。

大宅

9.停止香港使用自主貨幣。全面使用人民幣,咁樣大家北上消費就唔使就住個匯率唱錢咁麻煩。
10.當香港唔再系免稅地區。咁樣就可以大大咁阻止水貨客嚟港搶購。而做香港代購嘅人亦都可以另謀高就。
11.將外資公司與品牌慢慢移出香港。引入更多名創優品,NOME,以純,森馬,新百倫,Supreme Italy等大陸搶先註冊品牌。
12.將香港食品的質素和標準與大陸同一水平。咁樣港人就唔使成日過關去深圳買菜買肉啦。實行喺香港都享受到大陸的平靚正。
13.香港禁止粵語授課,無論大中小學幼稚園全面實施所有科目均以普通話教育。咁樣港人先可以流利和正確無誤咁與國內人交流。

大宅

暫時諗到咁多一國一制後嘅好處。仲有未諗到嘅希望有心人可以補充。謝謝。

大宅

回覆樓主:

死不悔改
走啦文宣

男爵府

牛年勳章

豬B仔 發表於 19-8-14 03:59
9.停止香港使用自主貨幣。全面使用人民幣,咁樣大家北上消費就唔使就住個匯率唱錢咁麻煩。
10.當香港唔再系 ...

文宣點洗都係黑

大宅

你地班黑衣今次嘅所作所為就係導致一個一制嘅結果呀!!!!

侯爵府

你癲夠未?

大宅

文宣死全家,過主啦

大宅

仲有各位媽咪不用搶奶粉了,全部一齊食大頭奶粉。

複式洋房

無錯,咁樣亂落去香港市民都唔會有好日子過,香港作為外國勢力基地對國家安全亦有好大威脅。應該盡快宣佈一國一制,中央全面接管香港。

男爵府

文宣兄,真係睇到我好期待呢一刻嘅來臨Tim, 你好叻呀!

男爵府

豬B仔 發表於 19-8-14 03:59
10.當香港唔再系 ...

返去你地連登啦。
做人,5好難为自己

大宅

ZTTZ 發表於 19-8-14 09:50
仲有各位媽咪不用搶奶粉了,全部一齊食大頭奶粉。

大宅

mondd 發表於 19-8-14 17:58
文宣兄,真係睇到我好期待呢一刻嘅來臨Tim, 你好叻呀!

講真,我都超級期待

我並唔係你哋口中嘅文宣。
呢個只係而家最快解決事件嘅方法。

大宅

yanyan823 發表於 19-8-14 10:18
無錯,咁樣亂落去香港市民都唔會有好日子過,香港作為外國勢力基地對國家安全亦有好大威脅。應該盡快宣佈一 ...

係。我係發自內心咁希望快d實施一國一制。
話我係文宣嘅人,難道佢哋唔想同內地盡快接軌
反正而實大陸發展仲勁過香港,怕乜盡快接軌?
話唔定接咗軌之後香港發展仲勁過搭火箭啦。
何樂而不為?

大宅

大米愛老鼠 發表於 19-8-14 09:45
文宣死全家,過主啦

好涼薄啊。
我內心受到驚嚇
原來而家嘅文宣係宣傳一國一制㗎?
本c9見識小,你哋大勢力當我透明就得。

大宅

拉比2018 發表於 19-8-14 07:38
文宣點洗都係黑

洗白?
點解你哋唔反駁下一國一制有乜唔好?
以上係我嘅觀點,宣布一國一制係最好嘅方法。

或者你有d乜好辦法提議下,唔好淨係識得叫人文宣。

大宅

NandM 發表於 19-8-14 09:28
你地班黑衣今次嘅所作所為就係導致一個一制嘅結果呀!!!!

好在我無黑色衫姐。
咁在下覺得一國一制有乜唔好?我就諗唔到有乜壞處啦。

大宅

mformic007 發表於 19-8-14 05:40
死不悔改
走啦文宣

我就悔改咗先領悟到一國一制對之後嘅港人有幾好。所以先冒住風險出post。
你估我唔怕畀你哋圍咩?我驚㗎⋯⋯

首頁

尾頁

跳至