時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

年青人血氣方剛,好易衝動咁去做啲不合作運動,好似塞路/鐵/機場,而佢哋嘅說法往往如下:
1. 政府唔聽我哋嘅訴求,我哋咁做係要令佢跪低,你要怪就怪政府
反思:你哋為咗達到自己嘅目的,就犧牲其他人嘅金錢/時間,有無尊重過其他人嘅權利?你哋喺到爭取公義人權,但就靠剝削其他人嘅人權,咁同你哋口中所講嘅政權有咩分別?即係自己做就得,人哋就唔得?你哋係用緊唔公義嘅手法去爭取你哋口中嘅公義

2. 以家水深火熱,你哋班港豬仲去玩去旅行?有無良知?
反思:唔通抗爭就要無日常生活,無娛樂,要人人好似國喪如臨大敵咁嘅樣,再日日走出街頭?呢個可以係你哋嘅個人選擇,但點解要將自己嘅想法套喺人哋身上?呢個世界唔係只係圍住你哋轉

3. 我哋喺機場班警察唔會亂嚟,唔會拉/打我哋
反思: 你哋為咗個人自身安全,想安穩舒適咁去抗爭,對於呢點無意見,但係你哋安穩時,就令到其他人唔安穩。“和你飛”無人阻止你,但“停你飛”就真係好影響民生,就算人哋去旅行都付出咗好大嘅成本,但你哋一句對唔住就抹殺曬人哋嘅付出,我真係接受唔到

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-14 10:46

男爵府

你是對的。因為你冷靜,你明白事理,你懂得尊重和包容,但他們沒有,他們不明白,所以你白費唇舌啦!佢哋唔會明白,佢哋會扮認錯,但唔會改。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

阻止遊客登機,係無賴行為!

非法禁錮,使用暴力,可恥!

公爵府

回覆樓主:

恐怖份子黑衣曱甴會反思就唔會搗亂香港兩個月都唔收手啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

建議警察應該再入青馬大橋時或機場前面就已經要審查進入機場有無登記證、機場職員證件等

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

varievarie 發表於 19-8-14 09:43
年青人血氣方剛,好易衝動咁去做啲不合作運動,好似塞路/鐵/機場,而佢哋嘅說法往往如下:
1. 政府唔聽我哋 ...

是時候要停一停,唸一唸。

再多的集結,只會使人失控做出非理性的行為。
如果唔可以堅持和理非,就不如返屋企吧。
這是成事不足 敗事有餘呀~

allah    發表於 19-8-14 10:33
HehaKK    發表於 19-8-14 10:19
JD930    發表於 19-8-14 09:59
幸福花    發表於 19-8-14 09:52

子爵府

其實道理個個大人都明,不過唔係個個都願意告訴年輕人

珊瑚宮

回覆樓主:

由開始到現在, 佢地爭取到什麼?
應該是名正言順 暴徒 的稱呼吧。
但破壞了什麼, 全港及全世界也到見到。
仲有值得撐暴徒行為嗎?
佢地現在不是爭取民主, 是破壞了香港市民的民主和自由

珍珠宮

回覆樓主:

今次件事,我有朋友,由黃變左藍,佢話佢真係睇唔過睇,咁樣圍人同打人,警察一定係要強硬執法~

男爵府

希望他們真的好好反思一下
道理講到口水都乾了

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 19-8-14 09:50
是時候要停一停,唸一唸。

再多的集結,只會使人失控做出非理性的行為。

你終於叫人返屋企,
再多集結,只會做出使人失控非理性的行為。希望佢地手收。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

簡直不可理瑜, 佢地憑咩唔比人上機呀 。真係估唔到咁荒謬嘅事會發生係香港。

子爵府

varievarie 發表於 19-8-14 09:43
1. 政府唔聽我哋 ...

你講得啱。但仲大把人撐佢地,睇fb就知。
我真係唔明

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

同意

伯爵府

開心吸收勳章

做個靚太 發表於 19-8-14 09:55
今次件事,我有朋友,由黃變左藍,佢話佢真係睇唔過睇,咁樣圍人同打人,警察一定係要強硬執法~
...

希望多d人支持警察

就會減d集會,少d集會,就會少d 衝突

大宅

叫毒果收皮先啦

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

一個全球一向罪䅁率最低的城市,居然可以多方無理斥責警員,但又縱容,煽動暴徒。

破壞了下一代的價值觀,最可怕

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wai4919 發表於 19-8-14 09:57
你終於叫人返屋企,
再多集結,只會做出使人失控非理性的行為。希望佢地手收。
...

和平靜坐、和平遊行。
堅持和理非,力量才是最大。

非法集結,打人,衝擊,一直都唔支持,點支持?是犯法呀?

我知有班人話想做「死士」,但我點解要你去做「死士」?!唔需要呀,我們要團結更多人去和平理性地爭取,才有希望。

200萬人,都可以和平地遊行,點解現在要被轉移焦點?!

我地要對得起呢句口號「香港人 加油」

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

昨晚唔係攪到 d 遊客/鬼佬 , 政府都不會申請禁令 , 而家去到國際層面 , 香港已淪為生人忽近之地 , 今次政府責無旁貸 , 問責官員必須問責下台

大宅

回覆 varievarie 的帖子

如果佢地真係識得反思就好,好似入左邪教咁,只知自己有感受,沒理會別人也有,容不下異類,真係唔明白香港年青人思想點解會變成咁樣?

首頁

尾頁

跳至