6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

D

男爵府

其實如果係咁嘅情況你最好唔好叫佢幫你湊,只係平時過嚟玩下就得,如果佢過嚟玩都好多說話聽嘅話,可以帶BB出街三個一齊行下會比較好啲

大宅

回覆 臭Patpat小B 的帖子

Bb出世到而家都係我自己湊架,無長老無姐姐。通常d人話99好多說話聽,反而我99就無。我阿媽都係一星期黎兩次探bb, 但都夠多說話聽喇

別墅

相反我媽好贊成我餵人奶 因為我3姊弟都係飲全人奶大 唔洗理自己以外既人點講 又唔係佢幫你養bb 控制唔到其他人把口就控制自己耳仔唔好聽人奶路好長 媽媽要加油阿

靛青女    發表於 19-8-16 00:10

男爵府

靛青女 發表於 19-8-14 10:55
Bb就9個月,一直以黎都係埋身餵人奶嘅。我阿媽由一開始就話人奶無奶粉好,奶粉唔夠飽肚啊等等下刪100字。。 ...

唯有左耳入右耳出, 替jm你慘呀媽成日質疑自己

靛青女    發表於 19-8-16 00:09

別墅

全人奶冇問題呀 好多bb全人奶到自然斷奶 你bb仲要咁叻blw成功 湊得好好呀
我覺得你當媽媽講野耳邊風啦 有啲長輩就係鍾意比較 尤其身邊開始多bb就會同人比較 我媽都會 我都會同佢講唔好比較 個個成長都唔同 佢都試過想幫bb戒片(嗰時先13個月)我都同佢講bb如果未準備好會有心理陰影佢都肯聽 搵多啲文章新聞俾佢睇下囉

靛青女    發表於 19-8-16 00:09

大宅

靛青女 發表於 19-8-14 10:55
Bb就9個月,一直以黎都係埋身餵人奶嘅。我阿媽由一開始就話人奶無奶粉好,奶粉唔夠飽肚啊等等下刪100字。。 ...

我都係 自己呀媽好多說話聽
即使我地住唔同國家
都會隔住個電話同你講
有暗瘡 要煲涼茶俾佢飲(新生兒痤瘡)
係時候教佢自己去廁所慳尿片錢(果陣一歲未夠)
我個囡五個半月識爬六個月識企但到七個月都未識自己坐
我就無打算迫佢因為佢遲早都識
但我媽媽覺得六個月就應該要識坐
佢唔會明個個bb 唔同

返香港果段時間一齊住簡直係地獄
每半分鐘就會有一句說話聽

大宅

回覆 TinyIceBear1 的帖子

我都係近排先返香港住,之前係外國都係間唔中講一兩句,而家每次黎都一定有說話聽,唉

首頁

尾頁

跳至