想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年38歲,一年前做過婚前檢查,AMH值只有0.5水平,醫生話屬於偏低,於是我聽99話去睇中醫,每日食補品,每個禮拜飲三轉中藥調理身體,每次個cycle都計好日子,係易中個幾日先DD

但過左一年都唔成功,每次都希望唔會黎m,會有BB,但每次最後都黎m,心開始攰,好想放棄,都怪自己後生無好好計劃生BB,搞到宜家臨急抱佛腳……

但老公好想要小朋友,而且我都唔想就咁放棄,IVF係咪唯一出路?我想有BB但又好驚,好驚打排卵針好驚痛,但又好想生……

大宅

anny_yau 發表於 19-8-14 10:58
今年38歲,一年前做過婚前檢查,AMH值只有0.5水平,醫生話屬於偏低,於是我聽99話去睇中醫,每日食補品,每 ...

38....都應該開始IVF (如果錢唔係問題而信仰又許可的話)

別墅

今年38歲,一年前做過婚前檢查,AMH值只有0.5水平,醫生話屬於偏低,於是我聽99話去睇中醫,每日食補品,每 ...

IVF 療程唔算辛苦亦唔算痛。懷孕後同生左後既難關仲多,為母則強,樓主諗清楚係咪好想要BB,係就要focus 喺結果上面盡快開始治療。呢度有好多JM做IVF 幾次以上,大家都係咬緊牙關過。加油。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔好怕,我一開始和你一樣。驚到震。而家我克服晒了。你做得到!

amh 低就唔好睇中醫,中醫係慢慢調理的。

加油,你有甚麼問題都可以問我們,大家都會好樂意答你! 祝你一take 成功!

大宅

呀,同埋我都想提你,唔好怪自己拖延,因為我地每個超高齡都一樣後生無把握時間。都過去式,專注喺現在嘅問題先,第日得閒先諗番轉頭吧:)

別墅

樓主我明你感受,初頭做個陣都驚到震,但支針好幼好短,吉落去個下無想像中咁痛,一次生兩次熟,而家打得仲熟手過護士!

抽卵係全身麻醉,無咩感覺,訓醒一覺就完事,成個過程好輕鬆!

別墅

yhyeung 發表於 19-8-14 12:52
唔好怕,我一開始和你一樣。驚到震。而家我克服晒了。你做得到!

amh 低就唔好睇中醫,中醫係慢慢調理的 ...

多謝你,我都認為中醫唔多有用,係99係都叫我去睇

其實係咪無想像中咁可惜,成日凝住針吉落黎會好痛

別墅

vivi_lam_lam 發表於 19-8-14 13:02
樓主我明你感受,初頭做個陣都驚到震,但支針好幼好短,吉落去個下無想像中咁痛,一次生兩次熟,而家打得仲 ...

真係?針係自己打?同埋介唔介意參考下jm邊到做

大宅

anny_yau 發表於 19-8-14 13:07
多謝你,我都認為中醫唔多有用,係99係都叫我去睇

其實係咪無想像中咁可惜,成日凝住針吉落黎會好痛:thin ...

真係唔痛。呢個過程我經歷過。而家係唔怕到,打漏少少都拮多自己一針

因為肚有脂肪,打呢d 位唔同

民房

唔好再諗啦,再諗多幾個月amh 又再低啲,到時你想做ivf都難成功,只要諗,一係試左努力左都係唔得就天意,一係唔試等40都無就收得工。

我初初都好似你咁諗住博自然懷孕,真係無就算,但試左一年都無,開始著急,心諗再過幾年就連ivf呢條路都無埋,自己會唔會後悔無盡力做可以做既事,然後就決心去台灣開始ivf之旅。

上年amh 1.72,今年剛測已跌到1.0x(emoji)
時間真係唔等人。

努力上網睇多啲資料,睇下香港定邊度做適合你。

加油(emoji)

我37,台灣ivf,剛抽卵,未放胎

別墅

anny_yau 發表於 19-8-14 13:08

我係保德做ivf既,個陣醫生幫左抽九個卵,最後一粒AA,一粒AB,一粒BC

之後醫生移植左粒AA,得左,宜家BB好健康!

禁止訪問

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

妹妹林 發表於 19-8-14 13:21
唔好再諗啦,再諗多幾個月amh 又再低啲,到時你想做ivf都難成功,只要諗,一係試左努力左都係唔得就天意, ...

可否講去台灣做大約要預幾多錢? (唔駛實數, 大約數可以了, 謝謝! )

梁媽媽

民房

梁媽媽 發表於 19-8-14 15:03
可否講去台灣做大約要預幾多錢? (唔駛實數, 大約數可以了, 謝謝! )

未計機票酒店,預計港幣5萬幾,應未必過6萬。因為我未完成全部過程,暫時未有實數

大宅

anny_yau 發表於 19-8-14 13:08

針其實係可以選擇自己打定係返醫院請姑娘代打的。

複式洋房

cutiemily 發表於 19-8-14 11:30
38....都應該開始IVF (如果錢唔係問題而信仰又許可的話)

關信仰咩事架?

大宅

JJwyf 發表於 19-8-14 16:51
關信仰咩事架?

因為以我所知, 應該有...某啲宗教是反對信徒做IVF的。

好似係因為響IVF既過程中, 一來係非自然, 同INVOLVE到除咗夫妻以外既人- 醫生, 二來係過程中會製做的胚胎也可能因發育失敗而死亡。

而為了增加懷孕的成功率,醫院常會製造多過在子宮內著床所需要的胚胎,而所謂的「多餘的胚胎」就會遭毀損...

當然睇下每一個人自己對胚胎的定義同埋解....

that's why除咗錢OK, 加上信仰許可既話, 咁就可以做IVF了 =) (哈, 太ethical....如有錯請指教)_

複式洋房

cutiemily 發表於 19-8-14 17:17
因為以我所知, 應該有...某啲宗教是反對信徒做IVF的。

好似係因為響IVF既過程中, 一來係非自然, 同INVOLV ...

我都是一個基督徒,但對於ivf,又唔係睇得咁嚴肅看待,無錯,要等候上帝的心意.....按照神既心意而行,但如果凡是都要好似金鋼圈般,緊緊箍咒住,那麼繼續等候,5年?10年?時間不等人啊!到時真係想找不育科求救時,一切也太遲,有時我覺的信仰太過思想迂腐

複式洋房

我有朋友係amh得0.75都成功受孕,不過都試左兩次,但做既話就要趁快做啦,香港都有得做,可以先去檢查下再睇做唔做,不過jm已經38,就唔建議為左提高成功率放2粒喇

大宅

JJwyf 發表於 19-8-14 17:33
我都是一個基督徒,但對於ivf,又唔係睇得咁嚴肅看待,無錯,要等候上帝的心意.....按照神既心意而行,但如 ...

您講得岩, 時代會進步, 好多嘢過到自己就OK LA~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊