想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

cutiemily 發表於 19-8-14 17:17
因為以我所知, 應該有...某啲宗教是反對信徒做IVF的。

好似係因為響IVF既過程中, 一來係非自然, 同INVOLV ...

我無呢d信仰,不過我聽講多餘既胚胎唔係會雪住先咩?原來會全部銷毀架?

大宅

cmcam 發表於 19-8-14 18:01
我有朋友係amh得0.75都成功受孕,不過都試左兩次,但做既話就要趁快做啦,香港都有得做,可以先去檢查下再 ...

淨係放1粒?放1粒2粒有咩分別,會有雙胞胎?

大宅

anny_yau 發表於 19-8-14 10:58
今年38歲,一年前做過婚前檢查,AMH值只有0.5水平,醫生話屬於偏低,於是我聽99話去睇中醫,每日食補品,每 ...

我今年36,四月開始IVF。我俾你參考我嘅數據:

上年十月,仁安驗AMH 0.6x
今年四月,愛群驗AMH 0.5x
今年七月,卓越驗AMH 0.7x

第一次四月做IVF,之前乜supplement 都無食,只睇中醫。(因為十月個時仁安醫生話食乜都無用,AMH會一路跌)個次抽卵得兩粒,最後一粒都過唔到day 5

第二次抽,今年七月,自四月起食好多supplant,改飲食習慣,食埋中藥以及針炙。努力成果,AMH有升。

基礎卵泡係比第一次有多,雖然最後只抽到兩粒卵,但兩粒都過到Day 5,雪起咗。今次八月cycle,暫時左三粒右一粒卵泡。左三粒香港孫醫生有話好靚。我估計下星期會抽卵。

所以,0.5AMH唔係絕望。要把握時間!

禁止訪問

男爵府

anny_yau 發表於 19-8-15 10:30
我無呢d信仰,不過我聽講多餘既胚胎唔係會雪住先咩?原來會全部銷毀架?
...

社會進步, 科技日新月異, 其實而家大把教徒無乜理所謂順應天命既理念, 而妳無信仰更加唔使担心。

無錯, 多餘既胚胎係可以選擇雪住先。但有啲人可能已經BINGO咗, 咁其實果啲胚胎跟据香港法律好似可以雪最長10年(有錯請更正), 當然有人因為每年都要比雪藏費, 或者加上自己已經成功生B, 而銷毀其他多餘既胚胎。

男爵府

回覆樓主:

盡快ivf la 生仔仲痛過打ivf針1000倍 其實完全唔痛 無嘢的 38 真係尾班車 盡早睇 唔好浪費時間

男爵府

vivi_lam_lam 發表於 19-8-14 13:40
我係保德做ivf既,個陣醫生幫左抽九個卵,最後一粒AA,一粒AB,一粒BC

之後醫生移植左粒AA,得左,宜家BB ...

我都係寶德做 藍醫生
我覺得佢好好 可以試下

禁止訪問

男爵府

回覆 littlestartar 的帖子

對。。同意。。快快做。。

別墅

回覆樓主:

我嚟緊39啦,因為我同我老公有遺傳病,所以都已準備ivf啦,計過應該都係去台灣做架啦,如果你都決心做既就一齊努力啦

大宅

Nicky1129 發表於 19-8-15 15:42
我都係寶德做 藍醫生
我覺得佢好好 可以試下

我都係,中環個間做,仲記得個位主診醫生好有經驗,我2年前做,41歲,都知自己未必到,爬文睇話過左40做成功率低好多,但個位醫生話同類型case都做過唔小,最後做左兩次終於做到,勁感激佢地!

大宅

littlestartar 發表於 19-8-15 18:04
AMH低過1屬於偏低水平,比較難自然受孕,加埋你已經踏入高齡產婦年齡,就更加難懷孕
有D媽媽會叫你地睇中醫, ...

同意,先向醫生諮詢再決定未遲~

複式洋房

妹妹林 發表於 19-8-14 13:21
唔好再諗啦,再諗多幾個月amh 又再低啲,到時你想做ivf都難成功,只要諗,一係試左努力左都係唔得就天意, ...

講得啱,時間唔等人

請問jm台灣邊間做?
大約要用幾多錢?

大宅

時間唔等人呀,
我今年29歲,唔係高齡,AMH 3
但今個月開針前基礎卵泡左邊4粒,右邊5粒
醫生已話我似高齡
聽完都想喊

依家打緊針,反應又唔係太理想,
醫生話可能最後會改做iui,唔做ivf
所以真係要趁後生快d做。

複式洋房

kaumi 發表於 19-8-16 10:32
我都係,中環個間做,仲記得個位主診醫生好有經驗,我2年前做,41歲,都知自己未必到,爬文睇話過左40做成 ...

請問寶德做大概幾多錢?

我今年36,試咗8個月都無聲氣

複式洋房

梁媽媽 發表於 19-8-14 15:03
可否講去台灣做大約要預幾多錢? (唔駛實數, 大約數可以了, 謝謝! )

醫療費用大概5萬港幣左右。

複式洋房

anny_yau 發表於 19-8-14 10:58
今年38歲,一年前做過婚前檢查,AMH值只有0.5水平,醫生話屬於偏低,於是我聽99話去睇中醫,每日食補品,每 ...

如果都真係好想生BB ,IVF 可以一試,我上年係香港做左子宮既微創手術,今年36啦,AMH岩岩2.0,最後決定去做IVF 「因為時間不等人」。
其實打排卵針唔痛,只係自己同自己打好似有d恐怖,但夠勇敢就得啦,加油呀!
祝福你

大宅

SWML 發表於 19-8-15 12:17
我今年36,四月開始IVF。我俾你參考我嘅數據:

上年十月,仁安驗AMH 0.6x

明白,jm都要加油,你會食咩supplement

大宅

saisaimi 發表於 19-8-17 00:22
如果都真係好想生BB ,IVF 可以一試,我上年係香港做左子宮既微創手術,今年36啦,AMH岩岩2.0,最後決定去 ...

認同時間唔等人,我都驚再拖就做唔到

大宅

anny_yau 發表於 19-8-19 11:05
明白,jm都要加油,你會食咩supplement

因為我要食中藥,酵素同supplement,所以我分唔到幾餐食。

1)朝早:兩烚蛋(飛走一隻蛋黃)一條蕃薯頜紫薯。滴雞精一或兩包及雪蛤膏。飲中藥!(如果Dodo要著床就加黑朱古力同菠蘿芯)

2)中午:黑豆酵素、萬田酵素

3)全日飲1500ml黑豆水

4)晚飯:Dhea, 肌醇,COQ10(食900量),D3(食1200ui),blackmore孕前配方(內含400葉酸),oberifert

因為要內膜厚所以呢個月加咗維他命E同精胺酸。

老公食:富精多,menevit, D3(2000iu), 葉酸400

5)隔兩個鐘飲中藥

飲食篇:
1)戒澱粉除白飯或紅米個啲
2)戒紅肉只吃白肉同魚海鮮
3)一星期內面,135魚湯,246雞泡膠湯
4)零食唔食,戒飲樽罐裝嘢,凍飲

首頁

尾頁

跳至