1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

放工晚晚唸煮D咩, 又要唸下有無營養, 大家有無D方便又有營養餐單參考下, 謝謝!

男爵府

靚靚太 發表於 19-8-14 11:37
放工晚晚唸煮D咩, 又要唸下有無營養, 大家有無D方便又有營養餐單參考下, 謝謝! ...

我係ftm,基本上一定每餐煮3碟餸,小煲湯

有一碟菜(菜心/生菜/白菜/波菜/秋葵等),偷懶時白恰再加芝麻醬

一碟係菜+肉
例如: 翠玉瓜炒雞柳/節瓜炆肥牛/冬菇炆雞翼/ 三色椒炒蝦仁/肥牛金菇卷/ 豬腩片露筍卷/ 肉碎炆茄子/ 香煎蓮藕餅/ 肉片炒甜豆或荷蘭豆/ 番茄紅蘿蔔洋蔥炆牛腩/ 咖哩薯仔紅蘿蔔雞取/ 韭菜炒蛋/ 蕃茄 炒蛋

一碟淨係肉類
例 蒸魚 /蒸肉餅/蒸排骨/ 肉碎蒸蛋/ 炒雞柳/ 麻婆豆腐/ 粟米蝦餅/ 咸魚煎肉餅/ 黑椒牛仔骨/ 叉燒炒蛋/ 白灼蝦/ 淮山蒸雞/ 氣炸鍋炸雞塊/ 椒鹽豬扒/ 煎三文魚扒/ 醬油炆五花肉

用戶要求終止服務

靚靚太 發表於 19-8-14 11:37
放工晚晚唸煮D咩, 又要唸下有無營養, 大家有無D方便又有營養餐單參考下, 謝謝! ...

每星期有幾天
烚菜,蒸魚,烚蛋

男爵府

開心吸收勳章

蒸水蛋(可放熟肉碎/雞肉/三文魚/蝦肉)
蕃茄炒旦
蕃茄洋蔥炒肉碎/雞肉粒
粟米肉粒/雞肉粒
蒸洋蔥/冬菇/南瓜肉餅/牛肉餅
蒸魚
南瓜蒸豆腐肉碎
紫菜旦花豆腐肉碎湯羹撈飯
牛油煎三文魚/鱈魚
紅蘿蔔粟米磨菇牛肉煎薯餅
忌廉白汁粟米煎三文魚/鱈魚
豬展/雞脾煲湯蕃茄薯仔紅蘿白湯,配通粉或麵或烏冬或米線,料又可以食返

菜可以烚或蒜茸炒菜芯菠菜白菜仔椰菜娃娃菜西蘭花紅椒節瓜合掌瓜勝瓜

大宅

我間唔時整燘飯:南瓜雞腿飯、蕃茄帆立貝蝦飯、粟米昆布三文魚飯、翠肉瓜白王菇魚塊飯⋯⋯
如果有燘飯就加個菜同淨肉就得,甚至我懶到一菜一湯食湯渣就算
我屋企開放式廚房一煮多油煙,所以多數用蒸焗爐,一爐兩餸,例如上層焗雞翼,下層焗薯仔南瓜露荀咁,煮完大人自己點調味就算

大宅

kissapplegirl 發表於 19-8-14 13:40

我係ftm,基本上一定每餐煮3碟餸,小煲湯

好強呀!參考下

首頁

尾頁

跳至