自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

我男朋友(bf)同我唯一最好既朋友(A)因為一件事起左好大好大既衝突

A份人好有自己諗法,講說話好爽直,所以本身都唔多交心朋友,不過我同佢識咁耐,我覺得佢真心對我好,所以一路視佢為唯一既閨蜜,互相珍惜

bf份人都好有自己一套,好愛面子,亦好情緒化,所以身邊人包括佢父母都小心同佢講野。bf之前對我好好,呵護備至啊,但最近我地關係唔太好,大家都努力修補緊。

A同bf其實唔係好熟,因為我知道兩們性格係火星撞地球,所以好少會安排一齊出去。

侯爵府

回覆樓主:

前段日子機緣巧合地一齊食飯,A好直白地講左啲關於好老公應做既野,例如覺得錢應該全部由老婆管,又或者所有洗費由男方負擔...bf同佢意見好大分歧,覺得呢個好可能係A一路單身既原因,認為要提醒A呢個觀念要改一改,所且大家各執一詞爭論上嚟。期間bf覺得A講既野對佢好侮辱,好似攻擊埋佢咁。當時個感覺其實似辯論緊咁,冇粗口冇鬧交。而我全程就好尷尬地試下扯開話題,但冇耐就會兜返返去個爭論點,我冇幫任何一邊,淨係想盡快結束。

侯爵府

回覆樓主:

事後bf對呢件事愈諗愈激動,仇視A,仲好嬲我當時在場冇為佢出聲,嬲我識啲咁既朋友,懷疑我同A係同樣思想既人,當晚責備左我好耐,好認真覺得呢件事會更撕裂我地之間既感情,bf仲嬲到呢幾日去左細佬屋企住。

A方面,佢知道因爲當日既事令我同bf關係搞成咁覺得感覺好差,後悔講太多,但唔覺得自己有錯,承認的確有意俾說話bf聽,因為佢覺得從bf講既野當中,推測到平時佢對我有改善空間,但當日見bf咁既反應,就更鄧我不值。

侯爵府

回覆樓主:

我覺得最錯係我,一錯係應該繼續避免佢地同場既機會,明知佢地性格,就算同場應該更加警覺,但我當日真係反應唔到又好攰...二錯係我好應該當時強硬啲叫停呢場爭論,又或者當中安撫下bf,當時我一心諗住A都有佢揀理想老公既自由,竟然忽略左bf既感覺。

前幾日我花左好多時間哄返bf,佢態度一直就係覺得A思想扭曲,我冇尊重佢,引伸到以後有起事上來唔知我會唔會幫佢,本來覺得既然本身我地關係都淡化緊,不如乾脆結束。

侯爵府

回覆樓主:

但後來因為我挽留,所以大家決定俾多一個機會嘗試修補,不過強調自己好討厭A,討厭到唔想再聽到佢個名,討厭到覺得我再同A接觸就會直接放棄我。我嘗試過解釋A既為人,但一提起又會掀起佢情緒。

呢個情況我都有同A講,因為我好想好想修補返同bf關係先,修補好後再嘗試慢慢解開佢地之間既結,當中估計要用一段唔短既時間,我知咁樣係好自私既選擇,因為呢段期間我會避免搵A,包括我早前應承過會飛去外國同佢慶生既事...(A 8月尾出國,9月頭生日),好想佢諒解...

侯爵府

回覆樓主:

A既意思係bf點詮釋佢都冇所謂,但強調bf咁既態度令佢好質疑以後會唔會俾到幸福我,理解我既選擇,同時間覺得我咁樣好心痛,話我之前應承過飛去同佢慶生既事唔會因為咁而同我講可以cancel...意思係如果我冇去到佢會十分十分失望。

我依家好大壓力,好貪心兩個重要既人都想留住,但兩個都已表明「有佢冇我」,而呢個選擇要係短時間內(9月前)決定,我冇信心9月前可以同bf修補到可以解開到佢同A既矛盾。每次諗起都會喊,好大壓力,最近因為呢件事完全冇胃口食飯,訓唔到覺,做乜都冇心機,好唔想放棄任何一人,但事實就係一定要揀,我冇其他朋友可以講,jm幫下我

珍珠宮

未結婚唔系叫c6

珍珠宮

侯爵府

anna59 發表於 19-8-14 13:00
未結婚唔系叫c6

我知道 為左省卻打字時間

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

ck609 發表於 19-8-14 13:01
轉移重點, 例如 : 大肚, BB , 等

你意思係同c6講多啲其他野轉移重點?等佢冇咁嬲?

侯爵府

回覆樓主:

恕我直言, 我覺得A太多事, 你哋兩公婆鍾意點相處舒服咪得囉, 關人地咩事. 尤其有d單身女人其實會妒忌啲有老公/ 幸福家庭嘅女人, 佢嘅意見根本一啲都唔重要. 我自己就一定會揀同老公修補關係先, 會話畀佢聽好重視佢、會互相體諒、同配合佢相處. A 幾好朋友都係一個外人, 不值得為咗佢同老公反面. 暫時唔好過從甚密, 等老公順番條氣先

侯爵府

百寶袋 發表於 19-8-14 13:02
結婚未?
未就諗吓分手。結咗再傾吓。

可唔可以講下你覺得要諗下分手既原因?

禁止訪問

侯爵府

百寶袋 發表於 19-8-14 13:02
結婚未?
未就諗吓分手。結咗再傾吓。

有結婚打算,搬左出去住

珍珠宮

回覆 IHateSummer 的帖子

可以打bf

公爵府

回覆樓主:

你個FD超級多事,唯恐天下不亂的人。

wcpcelia    發表於 19-8-15 09:44

男爵府

IHateSummer 發表於 19-8-14 12:56
我男朋友(c6)同我唯一最好既朋友(A)因為一件事起左好大好大既衝突

A份人好有自己諗法,講說話好爽直,所以 ...

我覺得A好唔尊重你,俾我會放棄佢

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你老公好玻璃心嫁?!
文字間見你寫到佢好似d小朋友咁
連講野屋企人都要就住就住同佢講
又話佢情緒化,又要面子咁,好怕呢d人。
都咁大個人啦
你個fd又係多多事實,多事幹既人
好多野其實唔關佢事囉~
我會明知佢地唔岩傾
以後唔會比佢地見到面同交流
自己同呢個朋友既事,唔會講比老公知
自己同老公既事唔會講太多俾朋友知
盡量避開提到雙方,因為佢地大家唔妥大家,提黎都係搵交嗌。

首頁
12345...11

尾頁

跳至