自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

點可以講得出
同個朋友出國就結束關係。。。
佢真係愛你嗎?

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-8-14 13:17
兩個都有問題
不過樓主BF甘玻璃心, 小小事就有你冇我個種, 我反而想知如果佢將來同你屋企人/朋友都發展成A ...

正正是我所想。
其實樓主感情事,外人唔方便俾意見 因為仲有好多千絲萬縷嘅事,外人唔會知。
不過照字面睇,我都覺得“有佢冇我”的要求係好大問題,將來無論'a'或'c6'唔中意邊個,就要樓主二選一,會係一個無限loop 的問題,直接佢地改變處理conflict 的方法。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

A係好多事,係成事不足,敗事有餘之人,遠離佢。

但你c6亦好大問題,如此性格遲早散,長痛不如短痛。

大宅

2019勳章 睛靈勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 12:58
A既意思係c6點詮釋佢都冇所謂,但強調c6咁既態度令佢好質疑以後會唔會俾到幸福我,理解我既選擇,同時間覺 ...
放手吧, 不要修補佢2個之間既不妥協, 只會越幫越差, 有種人是天生的世敵, 唔岩傾就唔好傾, 唔好勉強佢2個再有任何機會接觸, 如果我憎一個人, 係唔會有任何轉機令我like佢囉。你2公婆既野, 做朋友既真係唔應該咁多事, 你係咪100%肯定A唔係鍾意你架?否則, 我覺得, 好難明點解A明知你2個因A攪到關係咁差, A仲會講你去唔到搵佢慶生, 佢會好失望呢D說話, 依家咁既環境, 佢好似想你2個分手咁, 做朋友唔會咁做囉, 你自己想想, 零教人打仔呀.......
或者你將件事角色掉轉, 你係男友你會點? 就呢件事來說, 一定係你朋友唔岩, 依家風頭火勢, 扮野又好點都好, 應承住男友話唔再搵A, 淡化左等佢落左度氣先, 唔好再比機會佢2個接觸喇, 朋友可以疏遠, 但另一半係同你共渡人生的

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

無論將來你同邊個bf結婚 ,
當你籌備婚禮時,就會面對好多磨擦。
而A的性格咁多事,等於容易出事 。
如我係你,會疏遠A。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

月見草 發表於 19-8-14 13:22
男方某些點都啱,A嫁唔去真係有佢原因!
A太多事了,你同老公嚟緊嘅關係點都好,A只係表面上幫你,佢其實 ...

x2

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

原來未結婚,乾脆分手啦,男人咁小氣,好難頂!
不過你個朋友一樣唔要得,咁多事,搞風搞雨咁,難怪無人要

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

goldpiglet 發表於 19-8-14 13:50
無論將來你同邊個bf結婚 ,
當你籌備婚禮時,就會面對好多磨擦。
而A的性格咁多事,等於容易出事 。

同意,啲男人都會覺得你居然會為咗個外人同屋企人唔開心,第時又為咗個外人家嘈屋閉,話唔定個男人會放棄你。

男爵府

太平公主 發表於 19-8-14 13:12
第一次見人同老婆個姊妹鬧交,竟然會想離婚

不過我覺得你最好等佢哋雙方都冷靜下先,唔好再發表 ...

唔係離婚,係分手

未結就唔好結

男人老狗咁小器

子爵府

IHateSummer 發表於 19-8-14 13:36
暪唔得好耐之前應承過A會出國同佢慶生,本來應該係9月頭既事,bf已講明如果去就唔會再繼續我地關 ...
真朋友吾見一陣應體諒, 亦不會為難別人, 男友就一定嘈架啦, 佢要顯示佢地位, 所以各人都不成熟。

如果係我, 咪簡單同a講呢排吾出住, 生日禮物可速遞送上, 亦不須特別提此事, 其實不是太嚴重,勿浪費眼淚! 做人請堅強些。

侯爵府

我覺得你男友好難頂,咁小事就嬲到咁,況且佢情緒化到連佢屋企人都要好小心同佢講野,呢種成日提心吊膽既生活你可以過一世都無問題嗎?而且你地既感情已好薄弱,將來幾十年點相處呢?我係你會再衡量呢個人係咪可以同佢行一世,趁未結婚諗清楚,免得到時有埋仔女先分開仲慘

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男人老狗咁玻璃心, 咁小事就有迫你二揀一, 又話分手咁負面
未結婚會唔會考慮下將來呢? 成日要遷就一個大男人, 你自己會唔會好辛苦呢?

大宅

其實你朋友A好多事,你二公婆的野,關她咩事?如是我,會修補二人關係。所謂朋友、閨蜜,其實,很多時候都不堪一擊。

伯爵府

2019新春慶豚圓

A個人太多事了,情侶之間點相處真係吾關佢事,就算是提醒都吾應該當面指責你男朋友,所以同意你男朋友的睇法,佢單身係有原因的。另外,你男朋友份人都好要面,吾認輸,而且一個男人,逼自己的女人二揀一,太吾似樣了,佢甘既性格,你要一齊行到最後,你真是要好忍得先好,佢太易放棄你同埋佢太易威脅你了。一段感情,點可以用來威脅你架,明知你愛佢的話。如果一定要二揀一,我自己揀,我會放棄A呢個人,再好的朋友亦只是一個閒人,伴侶是一生一世,而且伴侶可以用時間去磨合(只要有愛),朋友比較難。先試左挽回愛情先,吾得就算了,至少努力過,而個個A就不用挽回了。

大宅

2019勳章

A既意思係bf點詮釋佢都冇所謂,但強調bf咁既態度令佢好質疑以後會唔會俾到幸福我,理解我既選擇,同時間覺 ...

如果結婚對象唔會體諒你心情,見到你唔開心都堅決行佢個套,我覺得唔適合講結婚住,第陣時會生活得唔開心。

至於閨蜜,真閨蜜又點會因為任何事而對你真嬲,呢刻嗌交可能真係意見不合,但佢應該都會體諒你、都會想你幸福。

如果我會同閨蜜講成個情況想同男友修補關係,同時都會講佢知會考慮埋佢所講既觀點,始終bf係自己揀既,就算最終係傷心都係自己揀既。至於男友就先處理啦,假如真係唔夾唔好勉強,放手傷心過後又係另一片天。

要做既唔係解開佢地既矛盾,係做一切自己覺得舒服又開心既事,人生咁短,自己既感覺都好重要。加油

大宅

2018復活節勳章

charlieXD 發表於 19-8-14 13:10
你老公好玻璃心嫁?!
文字間見你寫到佢好似d小朋友咁
連講野屋企人都要就住就住同佢講

可以咁講... 比較自我中心,不過都有佢理性既時候,我之後諗返都明白佢嗰日委屈
我自己都有諗過a到底係關心我定係太多事,但佢的確一路都好緊張我同bf既關係
其實過左呢段時間,我都諗左好多野
我既計劃都係之後一定會隔開佢地
但係最困擾我都係個旅程,要短時間內搞掂件事,好大壓力

男爵府

2019勳章

A多事本意都係為你好
如果因為咁而比你疏遠
你會冇左一個真心對你既朋友

你男朋友算把啦
小氣自私又自大
連自己同咩朋友玩都管一餐
仲要講到有你冇我
分手咁嚴重
小事已經咁
如果有咩大分其咁點算
如果你自問鐘意比人管就繼續一齊
唔係早d分開把啦
你將會

子爵府

A既意思係bf點詮釋佢都冇所謂,但強調bf咁既態度令佢好質疑以後會唔會俾到幸福我,理解我既選擇,同時間覺 ...

男朋友隨時都可以搵過
除非你覺得同佢天生一對
但交心嘅好朋友唔係咁易遇到
勸你唔好有異性冇人性
如果你同你呢位男朋友結埋婚就仲更加連位好姊妹都冇埋,男人之中佢都算冇用,本事嘅男人唔好話養老婆,就連老婆嘅父母都要養埋,佢嬲你個姊妹都係全因個錢字,除非你很喜歡氹人遷就人,否則早走早著遲咗瞓唔著。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 12:56
我男朋友(bf)同我唯一最好既朋友(A)因為一件事起左好大好大既衝突

A份人好有自己諗法,講說話好爽直,所以 ...

第一疏遠A

係好朋友唔係咁, 亦唔會咁做, 太厚多士

第二對現時男友有保留

冇嚟大方/太情緒化/記仇/對人斤斤計較, 唔好一齊住埋, 唔好結婚住, 睇定D先

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

回覆樓主:

一個多事,唔識做

另一個小氣,幼稚

朋友-反而唔太需要顧慮太多,至多以後唔帶佢出去見bf/新bf/老公~

男朋友-要諗諗,一個男人,為咗一個外人 , 要唔要咁激動?唔係講緊件事,係講緊佢既處事態度,係咪真係理想?可以做到老公?呢點我覺得你要考慮清楚

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊