自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
maomaofafa 發表於 19-8-14 13:05
恕我直言, 我覺得A太多事, 你哋兩公婆鍾意點相處舒服咪得囉, 關人地咩事. 尤其有d單身女人其實會妒忌啲有老 ...

同感,a 識做就唔好將自己果套,套去樓主果度

大宅

2018復活節勳章

那些花兒 發表於 19-8-14 13:14
講真,咩結左婚就要將錢交俾老婆,我係女人都覺得搞笑,除非另一半自願。你男友俾唔到幸福你,唔通佢可以? ...

嗯...呢個概念其實我自己都唔認同,亦係bf一路同佢爭論落去既其中一個原因
不過a有佢自己擇偶要求,如果佢覺得咁會開心,我都希望佢搵到一個願意咁做既另一半
不過依家為左佢既一個堅持,自己唔開心

大宅

2018復活節勳章

fannymama123 發表於 19-8-14 13:15
平時係咪你就你男友多?我覺得咁少的事就嗌分手。。。唔多愛你

都係...我會係我可以包容到既範圍內盡量就

伯爵府

2019新春慶豚圓

感覺你男友係想籍住呢件事同你分手

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 12:58
A既意思係bf點詮釋佢都冇所謂,但強調bf咁既態度令佢好質疑以後會唔會俾到幸福我,理解我既選擇,同時間覺 ...

其實,大家都冇錯。
但大家理念太唔同,性格亦好強。

明顯你一定好就得人,所以你身邊人,才會都咁強勢。但佢地兩個強勢,必不可共存亡。佢地需要一個可以遷就到佢地既女朋友或朋友。

好簡單,如果男朋友肯定係你一生一世既人,你一定要立即疏遠A。因為佢遲早令你再和丈夫有矛盾,影響你婚姻,咁係好。唔。值。得。

如果男朋友可有可無,就繼續維持和A的關係。

大宅

2018復活節勳章

jeremylui83 發表於 19-8-14 13:16
你個朋友唔應該介入你地之間的關係,亦不應俾壓力你,你個朋友心態唔好,單身是有原因的 ...

我諗佢出發點都係想我好,但係因為種種原因,包括佢性格同觀念,包括佢冇乜拍拖經驗,以為咁樣做就可以幫我改善同c6關係
到呢個搞到咁緊張既地步,其實我係唔係應該要嬲A...

水晶宮

2019勳章

你男友堅小氣

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

朋友A正宗係挑撥離間,當面彈你男朋友,踩佢做唔到點點點

要男朋友出晒所有洗費,又要將來比晒所有錢老婆管......有呢種心態我覺得好港女(當然男方自願就唔計)
人哋情侶同夫妻之間點相處幾時到外人管,人哋無問佢意見就胡亂批評、說三道四

相信你男朋友忍A都忍咗好多次,容忍是有限度的

正如呢度好多新抱見親三姑六婆,都要忍受各種挑剔同冷言冷語
但個老公次次都唔幫口、唔護住老婆,仲同你解釋呀三姑份人好有自己諗法,說話好爽直,平時對我好好......
我諗呢度好多女人都會嬲到爆炸,覺得個老公唔尊重老婆、唔錫老婆、唔識做人老公........

伯爵府

2019新春慶豚圓

IHateSummer 發表於 19-8-14 14:18
我諗佢出發點都係想我好,但係因為種種原因,包括佢性格同觀念,包括佢冇乜拍拖經驗,以為咁樣做就可以幫 ...

其實我覺得你重視A多過重視男友喎。甘不如你隨心啦,個旅程,你想去就去,反正個男人,我吾見得太愛你。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 14:18
我諗佢出發點都係想我好,但係因為種種原因,包括佢性格同觀念,包括佢冇乜拍拖經驗,以為咁樣做就可以幫 ...
唔洗嬲佢,疏遠佢就得啦,任何關係,太close都唔係好事

侯爵府

畀面勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 12:56
我男朋友(bf)同我唯一最好既朋友(A)因為一件事起左好大好大既衝突

A份人好有自己諗法,講說話好爽直,所以 ...

你BF好玻璃心喎,你話平常你同佢屋企人都好小心同佢講野,你諗清楚係咪適合繼續落去

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-8-14 14:21
朋友A正宗係挑撥離間,當面彈你男朋友,踩佢做唔到點點點

要男朋友出晒所有洗費,又要將來比晒所有錢老婆 ...

唔夠位....
講返你個情況
其實你同男朋友本身感情都有問題
呢件事令男朋友更覺大家價值觀唔同,有分開念頭唔係因為男朋友小器,係大家步伐同價值觀唔一致
簡單嚟講即係唔夾,發覺大家唔夾而分手

另外,慶祝生日唔一定要飛去外地,搵日請A食飯慶祝生日都得,如果A都當你好朋友自然會體諒你

大宅

2018復活節勳章

199707100304 發表於 19-8-14 13:16
嗯, 其實佢兩個性格都非常自我。
我明白兩位都對樓主好重要, 如果愛情同友情之間揀, 我會揀愛情, 如果你朋 ...

多謝你 你講既野全部都係我好需要聽多幾次既意見
的確2個都好重要,我好少打開道門俾人走入我世界
而呢兩個都係我願意開門俾佢地既人
我好貪心想兩個都留係度
但其實你講既野我自己都話過俾自己聽
甚至好清楚自己想點做
只係太貪心想要最理想既結果
又礙於各種掌握唔到既因素
令自己處於咁無助既高壓狀態
我會好好思考你講既野

大宅

我會放棄bf 揀好朋友 你bf咁大男人 你家人仲要知道作份人係點要遷就埋佢,會唔會過份啲?你份人係點作為男朋友最清楚不過,點解要擔心你同A思想一致?A思想的確有些傳統,但佢講到尾都係為你好,男朋友好到極品就話唔捨得放手,而家你男朋友又要面又情緒化,老實講jm我唔識你,都戥你擔心!好朋友冇左你,你可能再搵唔到第二個了

大宅

2018復活節勳章

thankyou201020 發表於 19-8-14 13:16
如果不是男朋友,A講就只是自己想法(不論對錯),但在你和男朋友面前講等於是你想法要經她人口講給你男友聽 ...

明白!我當時冇意識到a原來講講下已經係俾說話bf聽,怪我太唔警覺以為a一直只係爭論緊自己對理想對象既執念,我事後都覺得太委屈bf

男爵府

IHateSummer 發表於 19-8-14 13:28
其實我覺得呢個只係導火線... 未發生事前我哋本身關係最近都唔太好,不過大家都努力修補緊
...

既然呢件事只係導火線
之前都已經關係唔好,咁應該係從根源諗咩原因你哋關係唔好
解決左A,但無解決根源,關係都唔會變好

大宅

呢個男仔脾氣大,下下要你就,未結婚都咁,結左一定仲衰,仲要連你屋企人都要就埋佢.

我覺得你朋友係多事,但係係真心關心你。

男爵府

IHateSummer 發表於 19-8-14 14:27
多謝你 你講既野全部都係我好需要聽多幾次既意見
的確2個都好重要,我好少打開道門俾人走入我世 ...

唔洗客氣, 其實都幫唔到你啲乜野。
只有你自己先能夠真正了解你所需要既。

無論你最後決定點做, 得到了誰失去了誰, 告訴你, 別太執著。
人既經歷, 猶如列車行駛, 中間有無數人上車下車, 或陪你到終站。
這些是緣份, 不是你可以強求的。
緣來緣去, 可能去者, 令你心裡傷痛, 但緣份沒了, 強行留著對方都沒意思。
做了這麼多年人, 總會有人從列車中離去......
唔需要傷心, 雖然對方沒有坐到終站, 但只少在旅程中, 你們一起欣賞過風光。

人生最可怕的, 不是遇到敵人, 而是遇到雙面人。

子爵府

2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

個bf為左你1個朋友同佢唔啱傾就想放棄你,咁呢個人要唔要都把啦!佢有幾愛你?如果結左婚佢同你父母唔啱傾係咪你又唔見你父母?照睇呢件事你bf愛你有限,只係你唔捨得想留住佢啫,但係留得幾耐?

大宅

2018復活節勳章

Fishbbmama 發表於 19-8-14 13:17
兩個都有問題
不過樓主BF甘玻璃心, 小小事就有你冇我個種, 我反而想知如果佢將來同你屋企人/朋友都發展成A ...

我明白你意思...一直以來都知bf真實性格不易相處,但都係我能夠包容既範圍之中,佢對外人基本上都好decent好有禮,佢同我家人雖然都有各種觀點角度不同,但都會保持良好關係。只係對於a,佢似乎特別有意見... 其實無論現在定將來,導致今日局面,我都唔想放棄任何一個重要既人,呢個先係我覺得咁困擾既原因,如果可以輕易決定要放棄邊個,我諗會輕鬆好多

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊