自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

你男友咁小既事叫分手, 你真的要確實考慮清楚呢個男人啱唔啱你, 其實我覺得做為一個男人只不過同呢個女人見一次面咪有得佢講囉! 因為知道冇下次! 如果當住你面都要同你朋友鬧交( 雖然你朋友比較多事) 咁你男朋友都比較計較嘅人, 將來結咗婚都會aa制畀多一蚊你都唔會肯, 到時你唔好怨你所謂c6 唔肯畀家用你

大宅

2018復活節勳章

tansyneko 發表於 19-8-14 13:22
女人如果同男人朋友或家人嗌交,都會想男人企係自己嗰邊,相反男人亦然

如果男人係你理想伴侶打算一生一世 ...

知道,我會好好記住
事後一直思考都覺得bf當日真係好委屈
我竟然冇當場幫佢

的確認真諗過,a真係講太多,
而依家反而有啲嬲
因為突然記起其實a明知道我同bf最近關係不好,正在努力修補中...

大宅

2018復活節勳章

那些花兒 發表於 19-8-14 13:18
樓主對住兩個咁固執咁有主見嘅人都可以相處、甚至相愛,應該好就得人。所以其實樓主同男友係可以相處得好 ...

嗯... 未發生事前其實我對可以修補關係既信心係80% 但依家我只係可以奢望bf唔好嬲我,都唔敢講修唔修補

男爵府

2019新春慶豚圓

IHateSummer 發表於 19-8-14 14:18
我諗佢出發點都係想我好,但係因為種種原因,包括佢性格同觀念,包括佢冇乜拍拖經驗,以為咁樣做就可以幫 ...

唔好意思講句,佢有心拆散你。
你自己諗下,最怕你有下一個,阿A又咁做,做父母都唔應該插手,何況朋友。

你同A講,好老公都要有好老婆,唔係單方面付出。

大宅

2018復活節勳章

ccgirlcc 發表於 19-8-14 13:31
你bf咁小事就嬲左你話要分開,都唔會last得長,
所以你可以暫時唔搵A. 分左手先再搵,應該唔會太耐,
如果 ...

“分左手先再搵,應該唔會太耐”
呢句說話好傷人,但我自己都有諗過好可能會係咁
因為雖然bf性格咁樣,但的確曾經好好相處到,所以一路希望可以修補到變返當時咁
但發生呢件事之後,覺得希望變左做奢望...

大宅

其實就算無呢件事,我覺得你男友都嫁唔過,你話佢好有自己一套,好愛面子,亦好情緒化,你結左婚後會有排受。

男人老狗係外面為D小事同個女人鬧交,真係小器到暈。將來你地結左婚,如果有咩分,你係咪一定會聽佢話? 佢話唔鍾意你父母,你唔可以見佢地,唔係就離婚,咁你係咪真係同你父母絕交?

如果你覺得OK,咁就氹下你男友,以後無論對錯都要聽佢話。

當然你個港女FD都有問題,所以無拖拍。真正FD唔會因為無得陪佢過一次生日而無FD做羅,一定會體諒你既難處。

大宅

2018復活節勳章

banbanmm 發表於 19-8-14 13:34
兩個人嘅事,A唔應該多嘴,特別係你男朋友面前多嘴,可以話紛爭因佢而起。

男朋友的反應也太小朋友,但你 ...

正是!所以我好想努力修補,貪心地兩但都想留
希望佢地都會諒解
但兩人都分別要我係短時間內作出選擇

大宅

2018復活節勳章

Meredith2014 發表於 19-8-14 13:36
我覺得佢嬲到咁有點怪,係咪想借機會分手

可能可以話一路都有呢個念頭,但因為大家都珍惜之間既感覺,想嘗試修補,但呢件事就好似係慢慢滅緊既火上添左一大缸油

大宅

2018復活節勳章

ryan_mami 發表於 19-8-14 13:40
我唔會為咗朋友而同c6不和,(男朋友另計),始終係外人,一點都不重要。
...

係bf呀,唔好意思,之前一路用錯左c6字眼
咁好朋友同男朋友,兩者都係外人,會點決定?

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 15:00
正是!所以我好想努力修補,貪心地兩但都想留
希望佢地都會諒解
但兩人都分別要我係短時間內作出選擇:bash ...

好女兩頭瞞,盡量氹下囉。
明白你男朋友嬲乜,但唔明你朋友A嬲乜,如果做朋友做到要擇男朋友定自己,你個朋友都好騎呢下。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 12:57
我覺得最錯係我,一錯係應該繼續避免佢地同場既機會,明知佢地性格,就算同場應該更加警覺,但我當日真係反 ...
樓主, 其實你BF係咪只係借呢件事黎想同你分手? 見你話佢同你講"大家關係都淡化緊,不如乾脆結束"... 本身你地相處係咪都有D問題? 見應該你就佢多喎! 未結婚都咁樣, 會擔心之後個幾廿年嗎? 趁自己仲後生, 搵一個差唔多步伐, 思想同重視你既人啦! 當然如果樓主你好愛呢個男人, 非君不嫁既, 你就要做好心理準備婚後既生活... 至於A, 佢係講多左既, 但感覺佢只係關心你... 人生中係有好多決定同取捨, 你靜心諗下邊個最在意你既感受同真正關心你, 你就揀個個! 祝福你!

大宅

IHateSummer 發表於 19-8-14 13:05
可唔可以講下你覺得要諗下分手既原因?

下,呢D男人處理人際關係甘差,小事化大無量度,性格有缺陷,小氣記仇,以你地段關係作篤碼 要脅你。完。

大宅

2018復活節勳章

little_monkey 發表於 19-8-14 13:49
正正是我所想。
其實樓主感情事,外人唔方便俾意見 因為仲有好多千絲萬縷嘅事,外人唔會知。
不過照字面睇 ...

多謝你既意見呀
現在聽左咁多jm既意見再細想,
雖然依然相信a係出自為我好既目的而同bf爭論,
但開始覺得的確a係整件事既開始,
而a亦明知我同bf正在努力修補中,
不論修補進度如何,或者對bf有乜意見,
都唔適合當日咁樣做...
但我認為我係件事上都有錯,
應該無論幾尷尬都阻止佢地繼續講
成件事不會至此

兩人都係有佢冇我既態度,但bf比較強硬
我認為佢暫時唔會輕易改變呢個想法
至於a... 我開始依家有少少嬲

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

事實上你咁既情況我都試過 我老公反應同你男朋友一樣咁大

最後我揀老公 但無同朋友斷 但都唔會聽佢講太多野

我問過我老公點解咁嬲
佢話你朋友不知所謂 自己都無拍過拖就教人地二公婆相處之道?就算佢拍緊拖都唔應該係人地關係講太多

近朱者赤 近墨者黑 而我就係一個順得人既人 痴太多我個位朋友就會被慢慢洗腦 咁會令到我同老公之間關係愈差

最後我老公都有讓步 就係佢永遠都唔會同我朋友食飯 有佢既地方就無我老公
咁係對大家最好

人無得貪心 順得哥情就失嫂意

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 15:21
多謝你既意見呀

你自己要識分

真既好朋友唔會想令你難做

點會令你二邊難做人

我覺得你朋友好有問題

wcpcelia    發表於 3 天前

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

如果快結婚,你的朋友唔應該當你面數落佢,你應該要出聲護短的

可怕的事實,當你結左婚,有埋細路,你所謂的蜜友會1年都唔會見到2,3次,生活重心,朋友圈都會改變

如果佢係好男人的話,別放棄你的幸福,反過來,你給人欺負你也想佢出聲幫你企你那邊的

你朋友心中的好男人的條件未必啱在你身上架

伯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你男友小氣,A又唔係話佢……
咁大反應做咩

伯爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

IHateSummer 發表於 19-8-14 15:03
可能可以話一路都有呢個念頭,但因為大家都珍惜之間既感覺,想嘗試修補,但呢件事就好似係慢慢滅緊既火上 ...

修補關係要2個人一齊努力先得, 樓主男友因為一個 "外人" 而引申到想分手? 我覺得你 bf 本身都唔大動力繼續拍拖, 只係借啲意啫

至於朋友 A, 你 bf 唔鐘意, 以後唔好同場就得, 點解佢要管埋你識朋友? A 係女仔? 如果係的話我覺得你 bf 叫你以後唔好同朋友 A 聯絡有啲太專制

A 係唔應該太多口既, 同埋有咩不滿應該同你講, 而唔係當面話你 bf

男爵府

IHateSummer 發表於 19-8-14 15:21
多謝你既意見呀

完全明白你而家左右做人難。
另一個小建議,如果你仲係好煩惱,或者你可以嘗試抽離一下。例如開始一個新嗜好eg 運動。或許會令你有另一觀點看這件事。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

太長文無睇晒
我都試過同好朋友男朋友嘈交甚至到左敵對地步 而家諗返好傻 有啲嘢要分清楚界線 朋友之間點到即止 始終有機會過一世嘅係情侶夫妻關係
係你呢個位 一定無辦法兩全其美 點都要取捨 你覺得男朋友重要嘅 先同男友修補關係 比時間空間朋友自己冷靜
我當時選擇自己退出 佢地後尾分左手 我覺得仲相處到嘅先恢復友誼
朋友自己都反省左自己有異性無人性 有啲位處理得唔好
時間會證明一切

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊