自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
例如話一個孩子成長在一個熱鬧的環境,如家中有幾兄弟姊妹一齊玩一齊鬧,也經常同D親戚們有聯宜,在咁嘅家庭環境的小朋友係咪性格一般都比開朗D?
又如一個獨生子女,同家族親戚很少來往接觸,係咪又會性格方面比較文静内向呢

大宅

2018復活節勳章

lanloo 發表於 19-8-14 13:05
例如話一個孩子成長在一個熱鬧的環境,如家中有幾兄弟姊妹一齊玩一齊鬧,也經常同D親戚們有聯宜,在咁嘅家 ...

我覺得唔係絶對,我小朋友都係獨生,但佢係開朗健談的,我識有人有幾兄弟姐妹,但佢係内向的!

大宅

2019新春慶豚圓

我覺得多親戚長輩聯誼果啲出黎做野較識睇人眉頭眼額、較得上司歡心。
有兄弟姊妹的又唔代表較開朗,都係睇人性格。

wcpcelia    發表於 6 天前

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 lanloo 的帖子

先睇下天生性格係內向/外向, 後天都會有影響
我同你形容的一樣, 少時多親友聯誼聚會, 個人唔怕陌生人, 容易同人打成一片. 兄弟姊妹所經歷的一樣, 但佢又冇我咁SOCIAL, 所以都同自己性格有關

侯爵府

回覆樓主:

天生性格最大因素,兄弟多環境下也會有內向性格呀,獨生都會有性格開朗

侯爵府

冇關係
我以前有返教會
好多小朋友係獨生子女
一樣好開朗
同其他教友小朋友好好傾
對住教友家長又好有禮貌

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

例如話一個孩子成長在一個熱鬧的環境,如家中有幾兄弟姊妹一齊玩一齊鬧,也經常同D親戚們有聯宜,在咁嘅家 ...

天生+後天。
唔計長大手足不和,細個有兄弟姊妹係會好d(除非窮到影響基本生活)
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

認同 !
多D群體活動,學下夾人,有用 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊