自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
bb560 發表於 19-8-14 20:56
邊間戲院呀?點買到咁平嘅

呢間,細商場

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

請問普通話不好會不會去深圳有困難?
上次去珠海長隆,c6唔識講普通話,都發生咗d尷尬嘢,佢俾職員誤會食霸王自助餐

我去旅行都費事唔開心,上次去廣州就情況好d,無出過事。想問深圳情況係點

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

littlesister 發表於 19-8-14 14:42
而家感覺深圳比香港安全, weekend都考慮北上

Me too
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我上星期住過深圳聖淘沙桃園店(桃園站)行政雙卧室套房,裡面有兩間套房加一個大廳、廚房仔,hkd1600/晚包早,早餐唔錯,好多年無返深圳玩,而家真係進步左好多

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

hnh_mami 發表於 19-8-14 22:19
或者咁講
我估一個地方好,無人會想離開。相反,就算大家唔係度介紹,網絡發達,自己都識搵。

一旦失業邊到都唔洗去, 留港消費,係留街巿消費, 自己煮飯

無論點講, 我一定支持香港, 因為我無路退

深圳係全國人材聚集地, 大灣區咁易揾食呀

星期一至五始終要留係香港, 無得走無本事走

大宅

2019新春慶豚圓

dndoomostt 發表於 19-8-14 20:48
好過唔做呀, 到無自由人, 無佣即時唔同面口

重有撞擊自由人, 係小掫暴徒,即係大部份巿民,無參加暴力行為 ...

大部分都係留港消費,深圳最多一個月去一至兩日,但香港d平均零售丶餐飲服務態度,的士司機態度真係麻麻,進口牌子勁貴,我宜家絶大部分衫褲鞋都係在美國丶日本網買,計埋運費都平過香港好多好多。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

支持樓主
自從有了小朋友之後很喜歡深圳
小朋友不過120 cm,搭地鐵是免費,
大部份自助餐亦是免費,酒店亦不會因此加人頭費。另外幾乎所有商場也有小朋友和年青人的專屬設施和商店,大部份人亦文明及友善。

反之,在香港到三歲巳不論吃喝玩樂交通也要半費。一家四口在港消費真的是超級高。

男爵府

yericy 發表於 19-8-14 20:25
留國gei係年輕人
來港係大媽級

我明白,所以先講呢個point. 香港人常見嘅國內人唔係呢個年齡層同大城市。

男爵府

ricecooking 發表於 19-8-14 23:27
對 尤其是見到國內年輕人不單學術強而且對工作十分熱誠, 真的令人贊嘆。反觀香港年輕人仍固步自封覺得自己 ...

係,我自己有條國內同事team, 一條香港同事team. 教國內team仲輕鬆放心過香港team
ps: 同事年齡range 差不多,都二十至三十歲

大宅

2019勳章

謝謝樓主推介,想試下帶爸爸媽媽上去玩下

子爵府

sabun 發表於 19-8-14 14:37
以前當家人生日,次次都去香港啲酒店吃自助餐,但年紀大吃不到咁多同價錢好貴,一家三口連加一要2500up :sw ...

深圳硬件進步係好事黎,望都望自己國家好。同而家d人上街反個無恥政府無關既,又唔洗驚。

子爵府

ricecooking 發表於 19-8-14 23:27
對 尤其是見到國內年輕人不單學術強而且對工作十分熱誠, 真的令人贊嘆。反觀香港年輕人仍固步自封覺得自己 ...

呢個又係事實。國內後生靠自己讀書個批極度進取。都怪港爸港媽太溺愛下一代,造成部分市場新力軍氣焰太高

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

以前當家人生日,次次都去香港啲酒店吃自助餐,但年紀大吃不到咁多同價錢好貴,一家三口連加一要2500up :sw ...

上面安全, 某程度係因為監控得好嚴, 特別係大城巿.

返大陸係好玩, 大部份人亦有禮, 我上個禮拜都去玩返黎... 不過又未於你講到咁美好, 我遇到好人好事, 亦遇到遊客陷阱, 拒絕幫忙, 亦遇到d 無禮既人, 不過呢d 人和事全世界都有.

男爵府

beagoodman 發表於 19-8-15 00:15
大部分都係留港消費,深圳最多一個月去一至兩日,但香港d平均零售丶餐飲服務態度,的士司機態度真係麻麻, ...

係, 我都有淘

但非常時期,特事特辦

大家一人出一分力, 班後生巳經推香港去死

今次大單過沙屎喎

珊瑚宮

RitaHa 發表於 19-8-14 15:36
請教各位jm,如沒有國內電話丶微信丶支付寶等,只帶人民幣可應付到各項消費嗎?因為我已經十年沒有到大陸玩 ...

可以. 現金係法定貨幣, 唔可以唔收, 大陸有商舖教話如果有人唔收現金, 基本上可以報唔知邊個法定部門 (我唔記得..).

不過用現金間中會有少少不便,我遇到有商戶要搵地方拎散紙找錢, 的士司機冇咁多散紙. 所以你上去用現金. 有機會就去打散d 一百蚊紙, 用碎紙俾錢.

大宅

我都想要酒店link ^^,thanks!

珊瑚宮

jacobkit 發表於 19-8-14 23:51
請問普通話不好會不會去深圳有困難?
上次去珠海長隆,c6唔識講普通話,都發生咗d尷尬嘢,佢俾職員誤會食霸 ...

深圳d 人更加識廣東話, 唔講都識聽唔少.

基本上唔會有大困難, 點菜埋單果d 用廣東話+手指指都明, 如果去到閒談, 問路求助層面就難少少.

我d 普通話唔掂上去都ok, 再講唔掂咪用電話/便條寫字出黎問, 我係咁解決.

複式洋房

平野無好

男爵府

RitaHa 發表於 19-8-14 15:36
請教各位jm,如沒有國內電話丶微信丶支付寶等,只帶人民幣可應付到各項消費嗎?因為我已經十年沒有到大陸玩 ...

只帶cash就出入一定要小心
用電子錢包唔代表少了賊,如果搭火車就特別特別小心,親眼見過

別墅

回覆樓主:

謝分享,已經諗緊搵個weekend上去玩

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊