自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、
分享今次親身經歷:我和太太依家在波蘭,原定昨天經多哈回港,因香港機場被佔,航班取消,被滯留在華沙,不知何時可回港。航空公司安排我地入住酒店,在酒店standby, 等通知!

但如果有回鄉証,就可即時安排轉飛深圳回港。可惜,我地無帶!

凡去外地,除了帶護照,一定要帶埋回鄉證。遇有特殊情況,好似今次咁,便可順利回港。

或遇上特大天災,如新西蘭基督城地震丶印尼火山爆發等;或人禍,如也門軍事衝突等,亦可第一時間,跟隨中國包機或中國海軍艦艇回國,再返香港。

大宅

遇上上述的天災和人禍,萬一無帶回鄉證,過去事例證明,也可找中國大使館領事協助回國,但可能慢一D,因要核實身份。

但在基督城地震事件,因情況十分危急,只要是黃皮膚丶黑眼睛及講普通話丶國語丶華語丶廣東語的中國人,一律可即走,離開險地。

男爵府

2019勳章

想一想就知道內容是否合理,你無發現內容有問題嗎?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 大廚勳章

stellababe 發表於 19-8-14 16:57
在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

我一直都放喺銀包。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

多謝分享, 好有用嘅資訊

男爵府

回覆樓主:

每次出遊,必帶回鄉証

PS多謝樓主提醒

大宅

se6b03 發表於 19-8-14 16:59

有問題

洋房

谢谢

大宅

經此一役我會記得帶,其實我覺得無論有冇問題都好帶定冇壞,萬一有事可以多一個option

wcpcelia    發表於 19-8-15 09:22

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

se6b03 發表於 19-8-14 16:59

啱啱局長記招講
滯留歐洲香港客,最終轉飛北京
再喺駐京辦方面幫忙下,處理沒有帶回鄉証之港人不需証件轉飛深圳回港

港人在外遇到問題,可聯絡香港入境處熱綫1868 尋求協助

琥珀宮

回覆樓主:

經過今次,真係要帶回鄉卡。

除咗機場,如果 CX, 還要預停飛可能性。

男爵府

帶定無壞

大宅

係,今次之後出國一定要帶回鄉卡。

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Sumyeema1 發表於 19-8-14 17:40
經過今次,真係要帶回鄉卡。

除咗機場,如果 CX, 還要預停飛可能性。

唔帶實體都要影低copy
有冧把會加快核查程序

ongheung    發表於 19-8-15 02:05

子爵府

回覆 se6b03 的帖子

對丫,回鄉証根本不是旅遊証件,我想除了香港,澳門,台灣(台胞証),外國根本就攪不明白這一個是什麼東西。最大問題是,回鄉証只有中文(我找了很耐也找不到回鄉証有沒有官方既英文名稱), 波蘭人根本沒有可能明白你手上持有的是什麼証件。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sf013hk 發表於 19-8-14 18:01
回覆 se6b03 的帖子

對丫,回鄉証根本不是旅遊証件,我想除了香港,澳門,台灣(台胞証),外國根本就攪不 ...

樓主不是想表達,如果有回鄉咭,可以選擇飛深圳,由陸路回港嗎?
香港人,是要回鄉咭才可經內陸入境,有咭就有多個選擇,而不需滯留外國等有機位才可回港。
我唔明你想表達什麼?

大宅

ChristieMing 發表於 19-8-14 18:08
樓主不是想表達,如果有回鄉咭,可以選擇飛深圳,由陸路回港嗎?
香港人,是要回鄉咭才可經內陸入境,有咭 ...

為拗而拗囉

Ps 我會帶定

子爵府

回覆 ChristieMing 的帖子

呢個唔係大陸入境個問題,而係外國機場及航空公司怎樣知道你手上持有我用中文寫上 「港澳同胞回鄉証」是一份有什麼作用到文件從而可以安排你上飛中國境內飛機。你要知道,世界所有航空公司都有責任去查核上機旅客有到目的地的合法文件。

別墅

回覆 sf013hk 的帖子

今時今日,做得飛往大陸的航空公司.可以話當地一定會請華人註場.(未必是全職)
你估大陸有幾多人會說外語?
你又估吓啲大陸佬溝通唔到,會在機場發生什麼事

而且,Airline 有系統會check 到持票人需什麼証件或簽證(visa)方可上機.

必要時會call 當地核實才放行.所以準時check in 有時會對自己有益.因有時要等回覆,如乘客太遲check in 便做不到已上程序了

所以,樓主的提示是正確的

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

sf013hk 發表於 19-8-14 18:18
回覆 ChristieMing 的帖子

呢個唔係大陸入境個問題,而係外國機場及航空公司怎樣知道你手上持有我用中文寫 ...

我離開非中國境內的地方,需要出示回鄉證咩? 我用護照入外國境內,就用返護照出外國境啦。 我只要有錢買機票去中國就得啦,我帶埋回鄉證就可以係中國返香港啦。乜唔係咁架咩?
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊