自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

sf013hk 發表於 19-8-14 18:18
回覆 ChristieMing 的帖子

呢個唔係大陸入境個問題,而係外國機場及航空公司怎樣知道你手上持有我用中文寫 ...

拗贏了有意思嗎?香港宜家就係太多中意出風頭表現自己的惡魔,而少了真正解決問題的。

PS估計你都係無回鄉證D高貴一族,不會理解的,嘥氣。自己有本事下次用特區護照上飛機飛大陸好了,展示給俚到大鄉裏們看看,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sf013hk 發表於 19-8-14 18:18
回覆 ChristieMing 的帖子

呢個唔係大陸入境個問題,而係外國機場及航空公司怎樣知道你手上持有我用中文寫 ...

外國都有香港人咁飛,佢地應該知點做卦.. 我好早以前聽過有網友(雙重國籍) 咁由歐洲飛去大陸。

樓主呢個提醒我覺得合理。就算唔合理,拎多樣證件出門亦無壞。

伯爵府

我老公次次旅行都提我帶,話有乜事可轉飛大陸再陸路回港

男爵府

sf013hk 發表於 19-8-14 18:01
回覆 se6b03 的帖子

對丫,回鄉証根本不是旅遊証件,我想除了香港,澳門,台灣(台胞証),外國根本就攪不 ...

我諗重點係可以轉飛深圳而吾需要呆等囉!

珍珠宮

chingwachai 發表於 19-8-14 18:15
為拗而拗囉

Ps 我會帶定

有d 人真係為拗而拗
真的唔想教精佢

男爵府

stellababe 發表於 19-8-14 16:57
在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

我昨天下午5點幾到機場,冇得check in 入唔到閘,萬幸我和老公都有帶回鄉證,即時上網訂從深圳飛的航班去目的地,冇浪費已訂的酒店和租車費,最重要係冇miss左老公呢個慶生trip
與智者為伍 與善者同行

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

09729loklok 發表於 19-8-14 18:22
我離開非中國境內的地方,需要出示回鄉證咩? 我用護照入外國境內,就用返護照出外國境啦。 我只要有錢買 ...

咪囉!無當地入境証件咪買機票打回頭囉!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

堅媽 發表於 19-8-14 18:45
我昨天下午5點幾到機場,冇得check in 入唔到閘,萬幸我和老公都有帶回鄉證,即時上網訂從深圳飛的航班去 ...

拎多張咭即多個option!
放下自在

子爵府

大米愛老鼠 發表於 19-8-14 18:29
拗贏了有意思嗎?香港宜家就係太多中意出風頭表現自己的惡魔,而少了真正解決問題的。

PS估計你都係無回 ...

人地冇回鄉證巴q閉,不過可能會淘寶,

象牙宮

2024年龍年勳章

chingwachai 發表於 19-8-14 18:15
為拗而拗囉

Ps 我會帶定

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我第一次聽 除左大陸 ,其他境外拎回鄉卡過關!

係咪我大鄉里呢?

子爵府

sf013hk 發表於 19-8-14 18:01
回覆 se6b03 的帖子

對丫,回鄉証根本不是旅遊証件,我想除了香港,澳門,台灣(台胞証),外國根本就攪不 ...

樓主是想表達,入境深圳再返港,要在回鄉咭才可入境,而不是show比外地海關睇

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ching070707 發表於 19-8-14 19:04

係咪我大鄉里呢?

我有一個疑問,我冇回鄉卡,咁若我以特區護照由其他國家入境中國,是否就不可以回港呢?是否一定要有回鄉卡,才可由中國回港呢?

象牙宮

ching070707 發表於 19-8-14 19:04

係咪我大鄉里呢?

唔係過關, 係入境!
放下自在

象牙宮

tester5 發表於 19-8-14 19:07
我有一個疑問,我冇回鄉卡,咁若我以特區護照由其他國家入境中國,是否就不可以回港呢?是否一定要有回鄉 ...

請問你用咩証件入中國境?
放下自在

男爵府

回覆 ching070707 的帖子

係回程必要時經大陸返香港

男爵府

我有一個疑問,我冇回鄉卡,咁若我以特區護照由其他國家入境中國,是否就不可以回港呢?是否一定要有回鄉 ...

冇回鄉卡入吾中國境,就算外國人去中國都要先攪簽證啦!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 19-8-14 19:08
請問你用咩証件入中國境?

樓主既問題係係外國滯留,要經中國回港。

咁若我手上只有特區護照,都只能以特區護照回國吧?!

還是特區護照都不可以回國?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

如果特區護照可以用來前往內地,那樣回鄉証還有甚麼用?

ongheung    發表於 19-8-15 02:10

首頁
12345...10

尾頁

跳至