自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
tester5 發表於 19-8-14 19:14
樓主既問題係係外國滯留,要經中國回港。

咁若我手上只有特區護照,都只能以特區護照回國吧?!

除非特殊情況問左中國領事館喇, 否則無回鄉咭點入中國境?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

蘋果木 發表於 19-8-14 19:11
冇回鄉卡入吾中國境,就算外國人去中國都要先攪簽證啦!

咁即是,若我在外地旅行出事,若只有香港特區護照,都唔可以跟機返中國啦,咁仲講咩由北京返香港?

別墅

tester5 發表於 19-8-14 19:14
樓主既問題係係外國滯留,要經中國回港。

咁若我手上只有特區護照,都只能以特區護照回國吧?!

不可以,你無回鄉證,唔會比你上機

我試過係哈薩克咁落後地方,飛北京,都知道要回鄉證+護照可以check in

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

stellababe 發表於 19-8-14 16:57
在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

我一向旅行公幹,不論國內或國外,passport 和回鄉証都帶。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 19-8-14 19:16
除非特殊情況問左中國領事館喇, 否則無回鄉咭點入中國境?

但當佢酌情比我跟入境,但我只有香港特區護照,入左又出唔到,返唔到香港,都好煩惱呀。

大宅

長知識了,有備無患。

別墅

tester5 發表於 19-8-14 19:19
但當佢酌情比我跟入境,但我只有香港特區護照,入左又出唔到,返唔到香港,都好煩惱呀。
...

如果特別case 肯定會比埋你返香港啦

男爵府

大米愛老鼠 發表於 19-8-14 18:29
拗贏了有意思嗎?香港宜家就係太多中意出風頭表現自己的惡魔,而少了真正解決問題的。

PS估計你都係無回 ...

多謝樓主好心出post提醒下大家,當遇到突發狀況下多一個途徑經大陸也可回港,要帶回鄕咭才入得大陸境,BK以前的用戶係好和平,互相提點與幫助,近年有d 人真係為拗而拗,還是領悟能力低呢

水晶宮

wahwaip20 發表於 19-8-14 19:17
不可以,你無回鄉證,唔會比你上機

我試過係哈薩克咁落後地方,飛北京,都知道要回鄉證+護照可以check in ...

謝謝指正,明白好多了。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

ching070707 發表於 19-8-14 19:04
我第一次聽 除左大陸 ,其他境外拎回鄉卡過關!

係咪我大鄉里呢?

回鄉卡唔係for外國出入境呀

其實樓主都講得好清楚,我唔明點解有人理解錯
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

大宅

tester5 發表於 19-8-14 19:16
咁即是,若我在外地旅行出事,若只有香港特區護照,都唔可以跟機返中國啦,咁仲講咩由北京返香港?
...

甘要睇咩事喎,可以搵入境處幫手,或者去搵中國大使館囉!而家係講梗冇機返香港時有回鄉卡,你可以買機票經深圳返香港,你講去北京返香港,咪又係搭飛機咪一樣返吾再香港,當然可以行陸路,但為咩要經北京行陸路而吾經深圳呢

別墅

回覆樓主:

簡單來說
回鄉證等於港人大陸的身份證
你只有護照,沒帶身份證,係香港一樣出唔到境,入唔到境(其實係可以,但搞好耐)

水晶宮

wahwaip20 發表於 19-8-14 19:20
如果特別case 肯定會比埋你返香港啦

有JM指出,出入境中國,正常程序要有護照及回鄉卡。
我己經有20年冇返去,都唔記得晒了。

水晶宮

蘋果木 發表於 19-8-14 19:23
甘要睇咩事喎,可以搵入境處幫手,或者去搵中國大使館囉!而家係講梗冇機返香港時有回鄉卡,你可以買機票 ...

咁如果我由其國家入境去中國取道回港,是否要同時示特區護照+回鄉卡?如果我只有特區護照,係咪入唔到中國國境呢?
有錯請指正。

別墅

tester5 發表於 19-8-14 19:26
有JM指出,出入境中國,正常程序要有護照及回鄉卡。
我己經有20年冇返去,都唔記得晒了。
...

如果由外地返大陸,要護照+回鄉證(護照for 外國+回鄉證 for 大陸)

別墅

tester5 發表於 19-8-14 19:30
咁如果我由其國家入境去中國取道回港,是否要同時示特區護照+回鄉卡?如果我只有特區護照,係咪入唔到中國 ...

大陸係就算你係機場轉機唔入境都要睇你回鄉證

水晶宮

wahwaip20 發表於 19-8-14 19:30
如果由外地返大陸,要護照+回鄉證(護照for 外國+回鄉證 for 大陸)
Thx

晒。

咁如果我用BNO呢?是否吾以不需要回鄉卡都去到中國呢?

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tester5 發表於 19-8-14 19:19
...

酌情入到就實出到喇!

別墅

tester5 發表於 19-8-14 19:33
Thx

晒。

英國護照要簽證
BNO 簽唔到證
所以係唔得

tester5    發表於 4 天前

大宅

tester5 發表於 19-8-14 19:30
咁如果我由其國家入境去中國取道回港,是否要同時示特區護照+回鄉卡?如果我只有特區護照,係咪入唔到中國 ...

冇錯,係入吾到境,但有冇好似台灣落地簽證就吾知了!其實吾難理解呀!就好似去美國,你拎BNO或特區護照都必須先簽證,你冇簽證,就甘拎住護照都係入吾到境架喎!

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊