自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
tester5 發表於 19-8-14 19:33
Thx

晒。

出入中國境都需要回鄉咭!明未?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我幾年前已經唔見左張回鄉證,因為呢幾年都冇返去玩,所以一直懶懶閒冇去整番,今次真係令我要積極去補領番張。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

sf013hk 發表於 19-8-14 18:18
回覆 ChristieMing 的帖子

呢個唔係大陸入境個問題,而係外國機場及航空公司怎樣知道你手上持有我用中文寫 ...

有一樣野叫中國註xx/xxx/xxxxx大使官

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

蘋果木 發表於 19-8-14 19:36
冇錯,係入吾到境,但有冇好似台灣落地簽證就吾知了!其實吾難理解呀!就好似去美國,你拎BNO或特區護照都 ...

解釋得好清楚,明白晒。
我唸我都係等中國酌情收留我算,佢唔帶我走都冇計,我冇續辦回鄉卡差不多1x年了。

公爵府

唔使坳啦,反中嘅人係吾需要回鄉卡的,黃屍同事仲話要剪爛佢添 。喺外國出咗事要有骨氣,唔好去中國領事館

男爵府

畀面勳章

回覆 stellababe 的帖子

多謝JM分享,我下星期都要飛,希望去到喇.

公爵府

2019新春慶豚圓

wahwaip20 發表於 19-8-14 19:23
簡單來說
回鄉證等於港人大陸的身份證
你只有護照,沒帶身份證,係香港一樣出唔到境,入唔到境(其實係可以, ...

香港出入境無身份證,只用護照在機場是沒問題的
入境署職員一查就查到

公爵府

2019新春慶豚圓

ricecooking 發表於 19-8-14 19:47
唔使坳啦,反中嘅人係吾需要回鄉卡的,黃屍同事仲話要剪爛佢添 。喺外國出咗事要有骨氣,唔好去中國領事館
...

咁佢地去邊度求助好 ?

水晶宮

小倩 發表於 19-8-14 17:51
唔帶實體都要影低copy
有冧把會加快核查程序

子爵府

2019新春慶豚圓

如果冇回鄉卡,可以試試轉飛澳門

男爵府

畀面勳章

回覆 小倩 的帖子

謝謝提供資訊,好有用.

大宅

[email protected] 發表於 19-8-14 19:48
咁佢地去邊度求助好 ?

美國囉

大宅

畀面勳章

sf013hk 發表於 19-8-14 18:01
回覆 se6b03 的帖子

對丫,回鄉証根本不是旅遊証件,我想除了香港,澳門,台灣(台胞証),外國根本就攪不 ...

人哋係講中國大使館幫忙啊,中國大使館啲人唔識中文字呀,笑掉人大牙。不要太低b。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我全家都隨身帶定回鄉咭,連仔女既我都跟身,方便即興返深圳飲食

伯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 19-8-14 17:00
我一直都放喺銀包。。

me too

子爵府

算啦,有人理解吾到正常中文

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

stellababe 發表於 19-8-14 16:57
在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

大宅

有D人真係有病,一講祖國就觸動精神
佢地千祈唔好帶,一日到黑只識做網上戰士搵交嘈,樓主今次你講的事,我同事十年前都已提過

子爵府

我不嬲同id放埋一齊,在外地有事都係揾中國領事館㗎啦

大宅

小倩 發表於 19-8-14 17:51
唔帶實體都要影低copy
有冧把會加快核查程序
入晒電腦,你講個hkid 咪查到囉,幾十年前搵紙仔咩

首頁
23456...10