自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
蘋果木 發表於 19-8-14 19:58
美國囉

英國

子爵府

2019新春慶豚圓

wahwaip20 發表於 19-8-14 19:35
英國護照要簽證
BNO 簽唔到證
所以係唔得

長知識了。

即係萬一香港發生ISIS式大型恐襲,淨係得BNO的人無得即時去深圳逃難。

如果英國包機撤僑返英國,會否接埋BNO持有人?

男爵府

2019勳章

stellababe 發表於 19-8-14 17:11
經此一役我會記得帶,其實我覺得無論有冇問題都好帶定冇壞,萬一有事可以多一個option
...

我都會,帶多一張咭姐

男爵府

2019勳章

wingyan008 發表於 19-8-14 19:51
如果冇回鄉卡,可以試試轉飛澳門

我同事都研究過,澳門機場細,冇咁多機

男爵府

stellababe 發表於 19-8-14 16:57
遇上上述的天災和人禍,萬一無帶回鄉證,過去事例證明,也可找中國大使館領事協助回國,但可能慢一D,因要 ...

謝謝提醒

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

平平常常 發表於 19-8-14 20:16
長知識了。

即係萬一香港發生ISIS式大型恐襲,淨係得BNO的人無得即時去深圳逃難。
BNO無居留權的, 不會接你啦。
請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。

男爵府

2019勳章

長知識了。

包機接唔接就唔知,有同事讀書時去英國交流,撞車,佢用BNO又真係方便同快d

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

[email protected] 發表於 19-8-14 19:48
咁佢地去邊度求助好 ?

之前有個男人揸BNO旅行出事,英國領事館冇人理佢話佢唔係英國公民同埋冇責任保護BNO既人,最後求助中國領事館幫佢搞掂哂返到香港,所以一定要有特區護照

大宅

在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

其實還可以飛澳門用護照返香港?唔一定要飛中國。

大宅

2019新春慶豚圓

今天下午先聽到同事好似發現新大陸咁講話去旅行要帶回鄕証!先奇怪回鄉証有幾大張呀?不嬲都係銀包,袋小幾張信用卡仲輕啦!
原來佢話比老婆收左回鄕証。

大宅

長知識了。

唔會

大宅

番茄炒蛋 發表於 19-8-14 20:35
其實還可以飛澳門用護照返香港?唔一定要飛中國。

萬一當地有大事而中國安排包機既話可以直接上,宜家係香港機場出事而轉飛中國既國際機場一定係最快,等飛澳門唔知要轉幾多程機或者唔知等幾耐

子爵府

2019新春慶豚圓

stellababe 發表於 19-8-14 20:44
萬一當地有大事而中國安排包機既話可以直接上,宜家係香港機場出事而轉飛中國既國際機場一定係最快,等飛 ...

對,而且澳門好細,無法承接大量旅客湧至,一時間好可能唔夠住宿、食物供應,有訓街、挨餓的風險。

子爵府

2019新春慶豚圓

風險提示:

假如香港機場被癱瘓不能搭飛機離境,而香港又發生大型災難需要去附近逃難,只持有外國護照而又無中國簽證的人,無法即時去大陸避難。

珍珠宮

2019勳章

在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

對,我無興趣返大陸,但都keep住張回鄉證就係呢個原因。

子爵府

回覆樓主:

特別是飛長途機,好多時美加返港,有時飛機delay,有時天氣問題種種原因,試過要停上海一晚,如果有回鄉咭,你可以出境去上海行吓,食吓野,或出去酒店住一晚才回機場,
但如果冇回鄉咭,只可滞留一晚在機場瞓

男爵府

2019新春慶豚圓

堅媽 發表於 19-8-14 18:45
我昨天下午5點幾到機場,冇得check in 入唔到閘,萬幸我和老公都有帶回鄉證,即時上網訂從深圳飛的航班去 ...

別墅

stellababe 發表於 19-8-14 20:44
萬一當地有大事而中國安排包機既話可以直接上,宜家係香港機場出事而轉飛中國既國際機場一定係最快,等飛 ...

我阿妹今日就係呢個case, 佢原本一家原定星期二由香港直飛Auckland 旅遊,點知機埸班嘢攪到改為今日才上機,遲左一日,航空公司要佢地先飛上海再轉機去Auckland,佢話好彩有帶回鄕咭同冇過期,吾係都吾知幾時先飛到!

別墅

小倩 發表於 19-8-14 17:51
唔帶實體都要影低copy
有冧把會加快核查程序

9588,你連人哋講乜都未知

別墅

海洋 發表於 19-8-14 21:10
9588,你連人哋講乜都未知

Sorry!回錯

首頁