自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
stellababe 發表於 19-8-14 16:57
遇上上述的天災和人禍,萬一無帶回鄉證,過去事例證明,也可找中國大使館領事協助回國,但可能慢一D,因要 ...

經過今次,以後去旅行會帶埋了
平時去旅行真係唔帶,覺得無需要用又驚唔見。

別墅

sf013hk 發表於 19-8-14 18:01
回覆 se6b03 的帖子

對丫,回鄉証根本不是旅遊証件,我想除了香港,澳門,台灣(台胞証),外國根本就攪不 ...

公爵府

2019勳章

lakgarden 發表於 19-8-14 20:11
我不嬲同id放埋一齊,在外地有事都係揾中國領事館㗎啦

Me too

侯爵府

2019新春慶豚圓

ricecooking 發表於 19-8-14 19:47
唔使坳啦,反中嘅人係吾需要回鄉卡的,黃屍同事仲話要剪爛佢添 。喺外國出咗事要有骨氣,唔好去中國領事館
...

班傻仔以為可以去英國領事館掛!定還是以為香港自己有領事館!

其實也想多謝樓主的善意提醒,真是帶定冇壞!

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

算啦,有d人係以無回鄉證為傲的

大宅

公爵府

2019勳章

tansyneko 發表於 19-8-14 21:28

到時出事,都是死認自己是中國人

wcpcelia    發表於 3 天前

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tansyneko 發表於 19-8-14 21:28

都好! 續回鄉咭都要好早book, 少人申請咪仲好

珊瑚宮

回覆樓主:

經過今次,真係考慮帶

別墅

回覆 tester5 的帖子

已經改了少少,
現在香港人從外地經北京轉機返香港(只係轉機)已不需用回乡証了(這個肯定.自己剛回來)
上海虹橋都應該改咗(但不太肯定)
其他中國機場應未實行,但遲少少會跟北京一樣-

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

智能回鄕咭已經有英文寫著「This card is intended for its holder to travel to the Mainland of China」

別墅

中年失業 發表於 19-8-14 22:30
回覆 tester5 的帖子

已經改了少少,

呢個我有經驗,成日改,大陸d野,隨時改,以前上海都唔使,宜家又要

侯爵府

不嬲都會帶,自救的方法一早就知

別墅

se6b03 發表於 19-8-14 16:59
想一想就知道內容是否合理,你無發現內容有問題嗎?

請問有什麼不合理的地方

珍珠宮

2019新春慶豚圓

近年去旅行, c6都會提我帶埋回鄉証, 驚有咩事, 可能要先飛中國再返hk..
以防萬一

別墅

ChristieMing 發表於 19-8-14 18:08
樓主不是想表達,如果有回鄉咭,可以選擇飛深圳,由陸路回港嗎?
香港人,是要回鄉咭才可經內陸入境,有咭 ...

就是咁簡單。
連咁簡單他們的也不明白, 也難怪他們被洗腦

別墅

中年失業 發表於 19-8-14 18:21
回覆 sf013hk 的帖子

今時今日,做得飛往大陸的航空公司.可以話當地一定會請華人註場.(未必是全職)

所以證明那些不明白的人是井底之蛙

大宅

cattz288 發表於 19-8-14 19:37
出入中國境都需要回鄉咭!明未?

無知,好可怕! 以為一本BNO 大哂

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

無申請

大宅

大肉兒 發表於 19-8-14 23:48
無申請

繼續揸BNO