自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

回鄉卡同車牌,一直放銀包,雖然都冇咩機會用

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ASJ2008 發表於 19-8-14 23:44
無知,好可怕! 以為一本BNO 大哂

難得佢感覺良好

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

多謝樓主提醒,下次出外都會帶定。之前冇諗過可以咁用。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 熱血勳章 醒目開學勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

以後會記住

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

stellababe 發表於 19-8-14 23:50

繼續揸BNO

I dont hv bno

男爵府

2019勳章

我同女係長住香港有回鄉咭,但冇特區護照/BNO,咁要唔要申請番特區護照呢(一向用其他地方護照旅遊)?又係驚萬一有事要靠大陸救援番香港

大宅

nama 發表於 19-8-15 00:12
我同女係長住香港有回鄉咭,但冇特區護照/BNO,咁要唔要申請番特區護照呢(一向用其他地方護照旅遊)?又係驚 ...

我會

大宅

ASJ2008 發表於 19-8-14 23:44
無知,好可怕! 以為一本BNO 大哂

個條友去邊個po都俾人圍架

男爵府

stellababe 發表於 19-8-14 16:57
在外地的親朋要留意:

各位弟兄姊妹、

如果有港人滯留外地,要取道內地回港,而又無帶回鄉證,可致電入境處1868查詢。

男爵府

ching070707 發表於 19-8-14 19:04
我第一次聽 除左大陸 ,其他境外拎回鄉卡過關!

係咪我大鄉里呢?

人地意思系:在其他國家遇過嚴重天災,或似今次暴徒佔機場問題時,中國會派專機去接返自己國民,這專機是直飛回北京/上海或其他內地城市,如果你無哩張回鄉証,又點上返中國專機呀?哩張回鄉証=身分既認同.

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第三回

LeannBB1102 發表於 19-8-15 00:56
人地意思系:在其他國家遇過嚴重天災,或似今次暴徒佔機場問題時,中國會派專機去接返自己國民,這專機是 ...

我梗係明啦 !但有人唔明

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

多謝樓主分享,想明的人一看就明,不想去明的人永遠也講不明

大宅

ricecooking 發表於 19-8-14 19:47
唔使坳啦,反中嘅人係吾需要回鄉卡的,黃屍同事仲話要剪爛佢添 。喺外國出咗事要有骨氣,唔好去中國領事館
...

真係剪咗我重會覺得有小小guts,
我係見啲黃屍, 又話驚大陸, 又話驚送中, 又話生於亂世, 又話大陸黑心食品,

但係就成日返大陸又食又玩

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

中年失業 發表於 19-8-14 22:30
回覆 tester5 的帖子

已經改了少少,

謝謝告之,不過政策既野太亂,朝令夕改。
是旦啦,我都係等祖國接濟我,如果佢唔肯,都冇計~

大宅

多謝樓主提醒
以後外遊會帶埋回郷卡

伯爵府

樓主只係想分享同提提大家,唔需要太敏感。何況只係一張咭,袋定無壞

男爵府

高達紅色 發表於 19-8-14 20:36
今天下午先聽到同事好似發現新大陸咁講話去旅行要帶回鄕証!先奇怪回鄉証有幾大張呀?不嬲都係銀包,袋小幾 ...

我睇到你最尾嗰句笑咗出嚟! (emoji)(emoji)

伯爵府

中年失業 發表於 19-8-14 22:30
回覆 tester5 的帖子

已經改了少少,

我去年9月經北京轉機返香港,要check回鄉卡呀

我現在不在港,冇帶回鄉卡,因為之前唔見銀包連張回鄉卡都唔見埋,咪費事帶。。。

我星期五返來,搭hk express, 昨晚班機取消咗 ,而家都唔知星期五班機點。下次一定會帶埋回鄉卡

伯爵府

tester5 發表於 19-8-15 01:50
謝謝告之,不過政策既野太亂,朝令夕改。
是旦啦,我都係等祖國接濟我,如果佢唔肯,都冇計~
...

唔係朝令夕改,而係北京機場因為恐襲風險所以安檢好嚴格,所以就算轉機都要scan passport

咁香港人去大陸一向都係check回鄉卡,咪scan回鄉卡囉,旅行社book機票時agent提過一定要帶埋回鄉卡

大宅

喺旺季唔好坐廉航,遇到天災人禍佢地唔夠資源去處理

首頁
56789...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊