婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

11B 發表於 19-8-18 17:26
咁你老公知唔知你講大話?佢有咩反應?

其實都係藉口,佢知既
已經講左唔想上去食好耐
做野已經攰,上去食飯感覺如OT....
我堅持唔去佢都無我符

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-14 22:24
真係好多,多到頂唔順
最好一個月1~2次夠
我覺得都是,一個月去一至二次好啦!好浪費時間。

大宅

同你情況一樣,我維持左4年呀,真係攰爆!

子爵府

Astra00 發表於 19-8-19 11:56
我覺得都是,一個月去一至二次好啦!好浪費時間。

我都想咁
但一個月一至2次係幾個家庭聚會
一星期起碼4-5次同奶奶晚飯之前
即是成個星期日日都family day咁濟

子爵府

20forever 發表於 19-8-19 22:41
同你情況一樣,我維持左4年呀,真係攰爆!

利害,成4年!
有時間淨嗎?
有無考慮請工人?

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-20 00:53
利害,成4年!
有時間淨嗎?
有無考慮請工人?

最近同你一樣,扮ot, 其實返自己屋企me time老公隻眼開隻眼閉,之前星期一到六都要返去食,冇時間淨,個人好攰好頻撲,而家真係覺得好美好,終於可以抖啖氣!屋企冇位請工人,研究緊其他方案令大家都舒服d!

子爵府

20forever 發表於 19-8-20 23:25
最近同你一樣,扮ot, 其實返自己屋企me time老公隻眼開隻眼閉,之前星期一到六都要返去食,冇時間 ...
一至六... 好慘
身邊既人仲要唔明, 話99煮埋飯幫你湊囡幾好呀, 恨都恨唔黎, 應該感恩
係, 我都好感謝佢, 一日走去返工, 再去99度食飯, 每日走2場既感覺
99果度始終唔係自己屋企
想舒舒服服咁攤響度都唔得
仲要供層樓咁辛苦放響度唔用咁, 淨係每日返去一陣沖涼訓教
我而家唔理, 間中一星期一兩日, 特別眾會先去食算
食野我其實自己煮都得, 好快, 我都唔介意自己洗
其實出去買仲快, 肯定快過響99度食

大宅

咁點解唔自己請工人湊囡?咁咪唔駛成日被迫見

複式洋房

子爵府

anniecheung00 發表於 19-8-21 11:44
咁點解唔自己請工人湊囡?咁咪唔駛成日被迫見

都係土地問題,屋企係有多間房,將來俾呀囡訓,但而家就放曬雜物
不過最主要我老公唔想多個外人響屋企,仲有怕工人會虐待個囡。99始終係親人,點都會錫住佢

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-21 13:18
都係土地問題,屋企係有多間房,將來俾呀囡訓,但而家就放曬雜物
不過最主要我老公唔想多個外人響屋企,仲 ...

咁或者一星期都返去食一、兩晚飯,99湊小朋友都辛苦,夜晚都想一齊食下飯。

子爵府

anniecheung00 發表於 19-8-21 13:35
咁或者一星期都返去食一、兩晚飯,99湊小朋友都辛苦,夜晚都想一齊食下飯。
...

會呀都,一星期點都俾面去食1-2次,我老公就會成日上,佢要接呀囡,所以99係成日見到個仔兼成日一齊食。

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-21 14:07
會呀都,一星期點都俾面去食1-2次,我老公就會成日上,佢要接呀囡,所以99係成日見到個仔兼成日一齊食。
...

我99以前幫我湊B,都係要我地上埋去食飯,然後先湊B走。我明佢心態,唔想好似淨係幫湊B咁。
不過幾個月後我自己全職湊番,咁就可以自己控制番曬!

子爵府

anniecheung00 發表於 19-8-21 14:57
我99以前幫我湊B,都係要我地上埋去食飯,然後先湊B走。我明佢心態,唔想好似淨係幫湊B咁。
不過幾個月後 ...

你就好啦可以全職湊
暫時呢幾年我都無乜可能
除非突然中左6合彩頭獎
而家朝朝一出門口返工呀囡都喊曬咁,好唔捨得

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-21 09:50
一至六... 好慘
身邊既人仲要唔明, 話99煮埋飯幫你湊囡幾好呀, 恨都恨唔黎, 應該感恩
係, 我都好感謝佢, 一 ...

我都好錫我老爺奶奶,好感激佢地,但呢個生活真係有點攰,每日來來回回,時間更加唔夠用!
屋企真係細請唔到工人,太壓迫~唯有努力睇下有冇機會換樓

子爵府

20forever 發表於 19-8-21 20:29
我都好錫我老爺奶奶,好感激佢地,但呢個生活真係有點攰,每日來來回回,時間更加唔夠用!
屋企真係細請唔 ...

如果換樓,又要預多舊錢供樓,再請工人,加埋佢既伙食佣金機票雜費,除時每個月多2萬開支,我應該有排都唔搞得掂
唯有繼續每日來來回回接送。而家無日日上已經輕鬆好多了。

大宅

20forever 發表於 19-8-21 20:29
屋企真係細請唔 ...

你都好好會感激!見好多人一方面又要99幫湊B,一方面又嫌三嫌四,又要求人又要話人!

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-22 00:53
如果換樓,又要預多舊錢供樓,再請工人,加埋佢既伙食佣金機票雜費,除時每個月多2萬開支,我應該有排都唔 ...

當我有能力換樓時我d小朋友都應該大了,到時就唔需要工人我考慮緊搵姨姨湊放學+煮晚飯!

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-20 00:52
我都想咁
但一個月一至2次係幾個家庭聚會
一星期起碼4-5次同奶奶晚飯之前
我生細b之前,未有工人,有幾年都近似你咁,要日日收工趕去食飯及接個仔,好辛苦!仲要行大斜路。個仔食得慢,又未沖涼,食完回家次次都9:30啦!
我有爭取當時請工人,奶奶認為晒錢而反對。問題奶奶收多幾千元所謂幫我湊仔,當時我仔放學5:30;係突登由斜路底(我屋企)行上去她屋企(斜路上)、重書包;然後我收工又要趕去她屋企,食完接個仔回家,而好多時,奶奶係差不多八點先煮完食物;往往我仔一放學好肚餓、她就買快餐店包同汽水塞住我仔個胃。到八點多食晚飯我仔食不落。一路循環下去。

我有爭取過,話不如奶奶直接5:30接完我仔校車直上我家煮飯,我同老公收工就可直接湊回個仔。我多數6-6:30已收工,奶奶是退休人士,當年未夠六十歲。她大可以3:00左右來我家煮飯,5:30樓下接我仔,我6:00左右回家即可接力。她可以係我度食埋,再帶食物上去比老爺都可以,或老爺係我度食都得。

大宅

續上:

但我的提議比人反對左,沒解釋任何原因。我媽就話,阿女,咁你都仲不明?人地突登要你們成家都辛苦,不想著數益你。

好彩我後來決定生多一個,大條道理請工人。我先感受到,不用比奶奶(要脅人質),自己可以指個工人做野,同工人點都幫到手家務煮飯,有工人咁幫,時間好用好多。當然,我都知不夠住,所以換三房。當然要其他地方要省錢啦!但得到時間、自由,係好好多。

有一句名言,以前同事成日話:(求人等於求x弟);呢句說話用在我奶奶身上最正確。問心,我做奶奶的話,我不會咁對仔心抱。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊