婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

20forever 發表於 19-8-22 19:35
當我有能力換樓時我d小朋友都應該大了,到時就唔需要工人我考慮緊搵姨姨湊放學+煮晚飯!
...

幾好喎都
幾錢左右? 姨姨係咪會買埋餸?
響邊度有得搵呢d?

男爵府

2019新春慶豚圓

Astra00 發表於 19-8-22 21:03
我生細b之前,未有工人,有幾年都近似你咁,要日日收工趕去食飯及接個仔,好辛苦!仲要行大斜路。個仔食得 ...

橫掂你都唔會多謝你99既付出,點解唔一開始就要你自己呀媽湊呢?你呀媽講到湊仔煮飯咁容易,重要加盬加醋,唯恐天下不亂咁

子爵府

Astra00 發表於 19-8-22 21:03
我生細b之前,未有工人,有幾年都近似你咁,要日日收工趕去食飯及接個仔,好辛苦!仲要行大斜路。個仔食得 ...

我諗遲多幾年呀囡返學我都係咁上下⋯⋯我又係斜路,上斜⋯⋯ 其實我99都煮得好快,不過有時呀囡訓晏左又搞到晏左沖涼食飯,62又幫唔到手,變左99要餵埋呀囡先煮到飯,有時就因為我或者我C6 ot等齊人先開飯。開頭成日等到8點幾先開飯,食埋返去都9點幾⋯⋯ 返去一陣就開奶餵奶氹呀囡訓,一日就無曬!

我都好想我99會效法你既提議,不過老人家多數唔會肯,佢會覺得變左煮2次,帶返去又凍曬唔好食,點會肯響我地度煮。仲有咁樣佢會覺得上黎做工人咁,始終唔係佢主場⋯⋯ 所以我都唔會求呢樣,自己返屋企自己煮簡單食,c6上去湊同食飯算。而家叫做好dd

大宅

breadcheung 發表於 19-8-22 23:27
橫掂你都唔會多謝你99既付出,點解唔一開始就要你自己呀媽湊呢?你呀媽講到湊仔煮飯咁容易,重要加盬加醋 ...
首先,我奶奶係有額外收錢的,重點是我一開始話請工人,她禁止。我媽都想幫我,但她仲返緊工,點湊?
近期我工人大假十多日,我媽轉做part time之後,係日日來幫我手煮飯湊仔。

大宅

breadcheung 發表於 19-8-22 23:27
橫掂你都唔會多謝你99既付出,點解唔一開始就要你自己呀媽湊呢?你呀媽講到湊仔煮飯咁容易,重要加盬加醋 ...
我多謝她咩?她收足家用外,仲收多筆錢貴過我請工人,我仲要多謝她?我請個工人都會幫輕我。我仔由放學5:30-9:30、單是仔同我或老公吃餐晚飯,仔涼都要我沖,我多謝她咩?仲成日搞到我仔病、跌親,她如果體諒我,真心想幫我們就不會收咁貴錢啦。係我當時聽她話信她,先沒請工人。如果我一早知她咁差,我晨早工人啦!自己舒服好多。別忘記,所有自己屋企家務,我上班後,其他時間自己做回晒,仲要跟仔學習。
我媽係說事實,明明奶奶來我屋企煮,等一陣我已收工可接力,咁都不做,點解?二老又可以係我度食。我不明個道理係邊。明明她最不需要趕頭趕命,係都要辛苦我們一家,點解呢?

我有工人後,個仔一放學已沖涼及有飯食,自己收工都可即沖涼食飯。時間多好多,舒服好多。你咁enjoy奶奶幫你,祝你好運。如果我由頭有得選擇,一定不會信奶奶同靠奶奶。

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-23 00:30
我諗遲多幾年呀囡返學我都係咁上下⋯⋯我又係斜路,上斜⋯⋯ 其實我99都煮得好快,不過有時呀囡訓晏左又搞 ...
對自己好點,真心,如果你屋企有間房整到上格床,建議你請工人,幫輕好多家務。至多自己留家多食省下食的錢。條數值的。當然,都要好彩請到好的工人。用左工人,真係返不到轉頭,尤其雙職父母,有工人好好多。

大宅

補充:

話說我奶奶當年企硬不會上來我屋企煮飯,係都要我們一家三口行大斜路辛苦來回移步去她屋企食。咁原來奶奶份人,雙重標準啊。
到二年前她個女仲等緊請工人,她就叫她媽(即我奶奶)人肉保母,朝七晚九,服侍人地湊bb,煮飯啊!為期差不多半年。重點係,來回車程夾埋都二個鐘。真係好奇妙。咁樣又得啊。仲好笑的係,啊,老爺奶奶(她父母)都甘願係她個女屋企度食埋午餐同晚餐啊。我只能話人地雙重標準到咁的地步。咁請問,咁的情況下,有沒有人會同我一樣有種火爆同不公平的感受呢?來回車程二小時都撲去幫上門煮飯,我們咁近,行路即達就阿之阿左。真奇妙!做人如果做足本份同公平,人地條氣會順。做到咁大細昭,我就不順氣。

係啊,我真係感謝我奶奶。如果不是她做到咁,訓練不到我求生的意志同能力。同埋,我終於識得一個道理,靠工人仲好!

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-23 00:30
我諗遲多幾年呀囡返學我都係咁上下⋯⋯我又係斜路,上斜⋯⋯ 其實我99都煮得好快,不過有時呀囡訓晏左又搞 ...

你淨係諗你自己冇晒1日時間,咁99呢?你而家派你老公去食,你自己放工都可以free啦!
將心比己,如果你係99,你新抱想你煮2次,又或者去新抱度湊B同煮飯,咁你又肯唔肯?
老人家又湊B又要煮飯,換黎係咩?
你可以請鍾點問下價錢,最少都8千。
所以我老左一定唔會湊孫,自己嘆下好過。

大宅

唔係想慳錢,你都唔想搵99湊啦!

大宅

仲有過多幾年,阿囡返學啦,咪可以飛甩99囉。

子爵府

anniecheung00 發表於 19-8-23 13:44
你淨係諗你自己冇晒1日時間,咁99呢?你而家派你老公去食,你自己放工都可以free啦!
將心比己,如果你係9 ...

我一早話要請工人,一講99同佢個仔又話工人點唔好, 點衰, 99又話自己好得閒,佢同62都準備好湊孫,我C6話佢地唔湊孫就無野做.... 我1對2+1, 可以點?

而家先free 咋, 都係一星期free 2-3日,一星期其實都上去3次, 小聚+全家族聚~其實點解要話去"新袍"度? 果度新袍屋企?唔係佢個仔屋企咩?係咪

你而家話唔湊孫姐,,到你老左,仔女都大曬唔再需要你,好少理你時,你可能就會抵受唔住,用湊孫黎換D仔女兒孫響身邊,無咁寂寞。你而家唔明佢地既心態,女人到某個年紀就結婚怕被人話無人要,無兒無女,到左你上更老既年紀,身邊同輩都弄孫為樂,兒孫滿堂,而你就成日孤獨村,身邊人影都無隻,你就可能唔會咁講。

我99無同我呻過湊孫申苦(佢估佢唔敢,因為知我實就會話請工人,我由大肚已經提出了)不過我估佢會同人地呻, 但你估佢真係想同人呻? 都係想比人知佢幾有用,幾被人需要,老人家有時就係咁,湊下孫又可以周圍帶個孫出去曬命~~

子爵府

anniecheung00 發表於 19-8-23 14:08
仲有過多幾年,阿囡返學啦,咪可以飛甩99囉。
都未必會幾年, 可能上N或K已經要請工人了
放工要上99度食飯,仲要處理一大堆家務,教個囡,
其實根本唔會夠時間用

子爵府

anniecheung00 發表於 19-8-23 13:51
唔係想慳錢,你都唔想搵99湊啦!
唔係我想搵99湊,係我C6搵,佢就想慳錢+無外人響屋企
其實而家大家都辛苦,99又辛苦,我地都辛苦,放工來來回回接送
接送完返到去9點幾,仲要處理屋企既家務,抹地,餵奶,洗衫浪衫清潔,我仲要準備飯盒早餐,基本上都唔會長久
遲早c6都要接受多個外人響屋企

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-22 22:41
幾好喎都
幾錢左右? 姨姨係咪會買埋餸?
響邊度有得搵呢d?
請呢類姨姨都不平,隨時3-4000元一個月;不如加多少少請個工人,起碼做埋家務。

大宅

littlefunpig 發表於 19-8-23 15:11
唔係我想搵99湊,係我C6搵,佢就想慳錢+無外人響屋企
其實而家大家都辛苦,99又辛苦,我地都辛苦,放工來來回回 ...
真心建議,早點請工人,請工人要3-6個月時間,不是即請即有的。費事比外人誤會(奶奶免費幫心抱湊仔)。我以前食好多呢隻死貓!

大宅

anniecheung00 發表於 19-8-23 13:44
我就晨早教定我仔女,有條件自己請到工人湊仔女,先好生仔女。
我將來絕對不會湊孫,我可以比首期仔女買樓,但我不會去湊。我人生不是一到空巢期就圍住兒孫,我仲有大把野想做。

複式洋房

2019勳章

人地咪話一早請工人但比人ban左囉 係樓主咁好氣先答你咁多野
你老左都會係一個麻煩99 祝你將來新抱好運

ingrid000    發表於 19-8-30 08:08

複式洋房

2019勳章

Astra00 發表於 19-8-28 08:04
真心建議,早點請工人,請工人要3-6個月時間,不是即請即有的。費事比外人誤會(奶奶免費幫心抱湊仔)。我 ...

呢個真 我未大肚已經請左工人 真係吾需要99幫 佢吾好黎搞搞震就真 不過請工人都睇采數 如果吾得又要換 到時你生左先黎換就麻煩 所以真係要早D請

洋房

回覆樓主:

恭喜

子爵府

Astra00 發表於 19-8-28 08:04
真心建議,早點請工人,請工人要3-6個月時間,不是即請即有的。費事比外人誤會(奶奶免費幫心抱湊仔)。我 ...

都好想, 呢排經濟差連帶老公生意都差左, 等佢好景時再諗, 唔係我一個好難頂到咁多開支,仲要養多個人
6299如果真係要咁諗都無符, 佢都知個仔咩事, 而家經濟麻麻, 開始好多都栽員, 唔知幾時會殺到埋黎,所以盡量慳得就慳

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊