自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
HAPPY_YY 發表於 19-8-14 20:01
聽日居屋 同白居二攪珠,香港宜家咁, 你地仲夠膽買樓?

如我有資格……一定買

大宅

2019新春慶豚圓

如自住照買,樣樣都驚,可能一世都買唔成。

男爵府

HAPPY_YY 發表於 19-8-14 20:01
聽日居屋 同白居二攪珠,香港宜家咁, 你地仲夠膽買樓?
無資格買居屋

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Hoining 發表於 19-8-14 20:11
我由第一期白居二開始抽,從未中過,舊年一中咗就開始搵樓

第一期即係幾時?

我08年尾抽中,當時有賣剩

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

funnyukyuk 發表於 19-8-14 22:55
第一期即係幾時?

我08年尾抽中,當時有賣剩

居屋從未抽中過,白居二應該由第一次開始申請,咁多年先中...
很累~我幾時先可以抖吓呢

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

72leelily 發表於 19-8-14 21:32
仲有樓按易批白表一成首期

以前一手居屋申請按揭,房屋署做擔保,無需入息証明,依家唔知係唔係?

翡翠宮

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

呢d唔怕買啦,已經有資助

水晶宮

有錢一定買

翡翠宮

2019新春慶豚圓

72leelily 發表於 19-8-14 21:22
以前政策居屋幾年內
可原價賣回政府
如現在都是零風險

以前啫,依家冇喇

翡翠宮

2019新春慶豚圓

vet 發表於 19-8-14 22:14
16年放棄居屋個批人好後悔

一定係

大宅

除非你打算離開香港啦,如果你打算係香港發展事業,定居,又或者離不開香港,咁自住買樓又負擔得起,點解唔買?即使樓價真係跌左,但你都有間屋住喎。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

caryfox 發表於 19-8-14 21:25
唔知而家仲有冇?可以原價買返俾房署

5年?

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

居屋抽到無理由唔買

伯爵府

回覆樓主:

大把人想買,未夠平啫。

居屋抵買,咁就爭住抽囉!

我有朋友以前炒樓嘅,佢話唔會放唔到樓,低過市價+加佣俾經紀實得。只係宜家上咗車嘅實力雄厚,唔等錢洗,好難平賣!大環境不景氣,現價又覺得唔抵!

利申:只有自住樓,想買多一間放租

伯爵府

2019新春慶豚圓

唔夠膽啦, 等條街執左幾間地產鋪先入貨都未遲呀

伯爵府

2019勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

睇你是否想移民還是香港落地生根, 如後者 要住就點都要買

大宅

夠膽但唔夠錢

大宅

回覆樓主:

無知一問,如果手上得50萬左右,抽中白居二,買二房有無可能?家庭收入4萬5左右

男爵府

親子王國15週年勳章

有人頭的話會買

珍珠宮

irismomopig 發表於 19-8-15 17:20
無知一問,如果手上得50萬左右,抽中白居二,買二房有無可能?家庭收入4萬5左右
...

搵啲可以比一成首期嘅屋苑有機會嘅,過咗30年嘅屋苑要比3成首期
很累~我幾時先可以抖吓呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊