夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁係睇個男人會唔會長大啫⋯⋯我老公9代單傳,未結婚乜都媽同妹做晒。

結婚後同嬷嬤住左一年都冇野要佢負責做。但搬左出黎兩口子住後,粗重功夫佢主動做晒,我煮飯佢洗碗,吸塵洗toilet, 洗衫我洗佢浪衫。我知佢媽睇唔過眼架,仲話以前佢未做過家務!但呢個係我地搬出黎住前既一個共識 (結婚前已講過)大家都要返工,我放工會趕返去買餸煮定飯等佢返黎食,佢會幫忙分擔家務。

到有小朋友,我地請工人幫做家務,咁大家就一齊揍小朋友(陪玩陪訓)

兩夫妻坐低傾下,個家大家有份,安排得好就各自都有空間做自己野。

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

對!我老公做仔時每個星期要抹全屋窗,先用水再用報紙抹,佢屋企算大所以都好甘下(4房另加工人房,住九龍城所以用雙層窗)!來我家探未來外母就買埋海鮮做埋大厨!後來請咗工人都唔會叫工人做野,會照顧自己,但依家好多人一出世已有工人,唔會做家務,其實習慣做家務係可以培養出歸屬感的,因為出過力自然會珍惜D!

大宅

回覆 wingwing2009 的帖子

至惨樓主經濟未計掂就生,佢未生BB前都好地地……所以生之前真係要計好數

子爵府

yau2012 發表於 19-8-18 14:04

對!我老公做仔時每個星期要抹全屋窗,先用水再用報紙抹,佢屋企算大所以都好甘下(4房另 ...

老實講, 除非小朋友細無人照顧, 五/六年級起, 如可以的, 唔需要工人姐姐, 大家多做一點, 可以凝聚家庭的責任和動力. 如果屋企太大或特別原因當然別論.

但依家好多人一出世已有工人 ---> 有D 爸爸媽媽小時都由姐姐湊大, 可能自己未湊掂, 怎叫他們湊小朋友?

大宅

講得啱,有D家長根本以身作則咁教壞小朋友,好多時太金叵羅反而害咗佢地,例如怕小朋友受傷冇打韆鞦,令到前庭發育不良,食物剪得太碎令牙齒及語言能力差,過份照顧致失去自理能力,過份縱容致自我太強,其實BB出世正常的話,真的不用太緊張,好多夫婦間出現問題,也是由BB來了開始。

子爵府

yau2012 發表於 19-8-18 17:04

講得啱,有D家長根本以身作則咁教壞小朋友,好多時太金叵羅反而害咗佢地,例如怕小朋友受 ...

不過已成為香港文化, 改不到了.

會否像古代, 姐姐跟埋小姐一起嫁

大宅

所以亦產生唔同的專家及治療師出現,也是繁榮地方的副產品。

子爵府

yau2012 發表於 19-8-21 01:54

所以亦產生唔同的專家及治療師出現,也是繁榮地方的副產品。 ...

聽有C9講, 有D 專家很年青, 未結婚, 經驗不夠, 紙上談兵.

大宅

ccty720 發表於 19-8-14 20:44
明明家係兩個人,點解做少少家務就俾面色人睇,屋企啲嘢你唔做即係叫我同99做哂⋯⋯

以前以為佢怕99自己住 ...

男人係咁衰

大宅

其實好多專家都係紙上談兵 ,可能只係學歷高 ,睇過好多過案來 累積經驗 ,同埋有耐性,EQ高,估計 安撫作用比實際作用大吧! 不過人好多時都係純想呻下嘅啫。

子爵府

ccty720 發表於 19-8-17 23:59

你有家教⋯⋯就算宜家佢食完飯,佢媽咪都叫佢坐低唔洗佢幫手的,執個碗,裝飯都由佢媽 ...

咁...妳做自己同小朋友果份,佢果份比佢媽做,因為呢個咁自私的男人佢有份塑造的。
佢媽要頂住都要捱埋佢仔果份,病左唔好搵妳,妳都要擺明佢自己食自己妳唔會幫出幫入,佢幫得仔多將來由仔還比佢。

男爵府

ccty720 發表於 19-8-14 20:44
明明家係兩個人,點解做少少家務就俾面色人睇,屋企啲嘢你唔做即係叫我同99做哂⋯⋯

以前以為佢怕99自己住 ...

每個人都有自私既一面(包括你我)
唔可以用標籤指定係“衰” (見仁見智)
自私冇定義冇文明規定,
出自個人按其環境/心態/心理/性格...
而出現所謂自私行為/行動。
唔排除因天時地理有其變化 !
或者被人認定係人性缺點,
與其係咁就問問自己有冇缺點?

禁止訪問

複式洋房

回覆 ccty720 的帖子

確係有啲自私,大家傾下點樣分工啦,個家佢都有份

首頁

尾頁

跳至