自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

簽了一年死一年生的租約,打厘印是打一年還是兩年?我在政府網站上入了两年期,但厘印費比我之前的高很多,所以我想可能之前(經agent 的)是打一年的,但我不記得了又冇留底。各位神通廣大的JM,可否告之一般是打一年還是兩年?

珍珠宮

我理解,應該打兩年,因為份約足一年,交0.5%

子爵府

kavenzou 發表於 19-8-15 02:52
我理解,應該打兩年,因為份約足一年,交0.5%
在網上入了死約的日子,19年8月1日到20年7月31日,厘印費0.25%。又試過入死加生,19年8月1到21年7月31日,厘印是年租的0.5%。所以分别是剛剛一倍的價錢。我又諗,如果業主在生約加租,租金可能會有變動,一開始便打兩年厘印是否不對?

子爵府

唔係你想打幾多年就幾多年,係要睇番張租約簽左幾多年來打,無分生約定死約

子爵府

kit2011312 發表於 19-8-15 05:19
唔係你想打幾多年就幾多年,係要睇番張租約簽左幾多年來打,無分生約定死約
...
係呀,我本來是要打兩年的,但厘印費同agent 之前做開的很成倍出入,衰在我自己冇記性又冇留底,所以我想問下jm 知唔知agent 辦的打厘印standard.

男爵府

回覆樓主:

有打厘印計算機,冇得呃!

大宅

123mummy 發表於 19-8-15 05:31
係呀,我本來是要打兩年的,但厘印費同agent 之前做開的很成倍出入,衰在我自己冇記性又冇留底,所以我想問 ...

會唔會係業主同租客一人一半, 所以agent個數係得一半呢?

子爵府

一生一死 都係打兩年.
生約都要打埋
除非你張約只簽一年(無包括第二年)

同埋樓上jm講左滿一年至三年都係同相價錢。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你簽一生一死,應該打2年,釐印費業主租客各負擔一半,所以agent收你一半$

大宅

5R2H 發表於 19-8-15 08:08
你簽一生一死,應該打2年,釐印費業主租客各負擔一半,所以agent收你一半$
...

子爵府

123mummy 發表於 19-8-15 05:31
係呀,我本來是要打兩年的,但厘印費同agent 之前做開的很成倍出入,衰在我自己冇記性又冇留底,所以我想問 ...

厘印費通常打一式二份,業主租客各一半

子爵府

感謝大家,應該係因為一人一半的問題。謝謝

首頁

尾頁

跳至