夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有些時候, 兩夫婦總會因一些事情而拉鋸, 會有下下都我做? 你唔做係你蝕底就等你蝕底下, 但總會有不忍心的時候..... 是否認為太寵? 我會先想想, 以愛來做出發點, 會看情況有適當的讓步, 是計較不了太多的.

太太係個被動的人, 屬隨緣自由型... 近排她第四次"生蛇" 開始有徵兆, 叫她看西醫不聽, 只看中醫, 上星期六早上, 我未訓醒她就轆來轆去, 好似唔舒服, 又好嗲咁訓住我胸口, 跟住我醒左同佢講左幾句, 佢話唔舒服, 肚好熱, 話想看西醫..... 因為我樓下西醫好多人看, 像退休前唔休做的狀態, 11點半才開始睇, 但太太星期六要12點出門口返學. 我看當時, 已8:40am, 醫生是9:00am 派籌的, 一般8:30am 已有人排隊, 醫生看病睇心情的, 鍾意可以睇成20分鐘一個病人.

我緊張帶點怪責, 跟她說, 為何妳總係做野無計劃的, 妳轆左好耐都唔決定, 到無時間才說想看..., 如果妳不取頭2 支籌, 妳下午怎樣上堂? 你不是好有心機上這堂嗎? 又要我趕去幫妳取籌.....? 唉! 今次妳自己攪掂.... 見佢唔出聲.

我又係床到唔忍心, 見佢病.... 唉, 妳又要化妝攪一輪才去, 我幫妳去取籌啦..... 跟住用了5分鐘梳洗衝落樓掛了二號回去.....

事後都會回想下, 自己的怪責態度有點不對, 始終生病時令人做決定較為迷網, 不應太怪責, 不然有事情都不跟我說, 是我不想見到的. 病人亦很需要人關心的.

晚上太太說, 仲有D 唔舒服, 明天都想請病假休息, 但公司病假要扣錢的, 她無晒假了. 我說那就我給你1千蚊補貼, 安心請假吧.... 坐係旁邊的亞仔雙眼發光..... 我乘機說, 我好錫媽咪的....

有時D 錢咁樣用, 好過亂花, 說出來開心, 受的人開心, 聽的人亦開心.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 19-8-15 09:21
有些時候, 兩夫婦總會因一些事情而拉鋸, 會有下下都我做? 你唔做係你蝕底就等你蝕底下, 但總會有不忍心的時 ...

男爵府

PTMCYS 發表於 19-8-15 09:21
有些時候, 兩夫婦總會因一些事情而拉鋸, 會有下下都我做? 你唔做係你蝕底就等你蝕底下, 但總會有不忍心的時 ...

都話你係寵老婆的啦

子爵府

mingmama 發表於 19-8-15 14:20
都話你係寵老婆的啦

我好恨心架, 但不過3分鐘

應該前世欠左佢, 講真的, 前世姻緣吧. 錫老婆都係應該既....

首頁

尾頁

跳至