自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sincere0855 發表於 19-8-18 09:00
仲有個問題,唔知大家知唔知,本身阿媽屋企間公屋有我名,係咪買得成屋先去除名?
...

如果你用白表,一定要

公爵府

TSZYUI 發表於 19-8-17 11:26
如果綠表第二(家有長者)有冇機會揀到三房單位呢?

你揀樓次序排第幾?
三房太少,target下大兩房。

公爵府

Sincere0855 發表於 19-8-17 15:45
請問當揀樓時,係咪同主任講要邊個屋苑,邊個單位咁?

早15分鐘到房署,因為要排隊入場聽講座,同埋如果你唔係當日第一場,早到可以去睇下有乜心水單位已買。

公爵府

Kouichikouichi 發表於 19-8-18 01:39
唔該你呀我第一次抽 唔係好識 而家係咪等佢寄信黎補入息証明?大約隔幾耐先會寄?
...

我係綠表,所以無收過。但上年白表揀珠後大概一個月內就收到信。

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-8-16 21:54
唔使客氣啊

靚媽求指教,朋友綠表家庭排124x波四
個計法係咪

1500長者+78重建+1240白家+1240綠家-綠長買左no show綠家3個波750人-如上白長noshow白家3個波107x3即排大約3000位?

大宅

DottyDoggies 發表於 19-8-15 21:38
因為居屋只限申請人同其家庭成員居住.... 你冇睇d申請資料?

Del

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yuenyung1018 發表於 19-8-15 11:14
如果白居二 80, 即係有冇份?

計下有幾多個人抽白居易(即係一個號碼有幾個人)你就知道自己排第幾

如果有5萬人抽白居易
100個號碼(即係每個號碼有500人)
白表500、綠表又500 即係已經有1000個人
果期推出幾多個單位,自己計下排第幾

唔知講得清唔清楚
從未適應這份工

公爵府

Vtmsheep 發表於 19-8-19 01:54
個計法係咪

你朋友有得揀樓,加埋重售單位4898,減去單人配額500加長者配額 1500,有人2889單位俾一般家庭,綠白各半,即1449個單位俾綠表一般家庭,而你朋友排1240會有得買。

綠表有長者no show 都不會令一般家庭有更多單位可以購買,房署會邀請排後面家有長者家庭來先揀樓,直到用完曬1500個配額先開始綠白一般家庭揀樓。

1500+78+1239+1239=4056,計就排4056,但長者家庭有兩個number ,長者家庭用長者配額買完,一般家庭個號碼就不會使用,你朋友就排早一個,假設全部1500號碼比你朋友前,就4056-1500=2556個揀樓。

公爵府

Vtmsheep 發表於 19-8-19 01:54
個計法係咪

補充,白長都會係用曬750個配額先到白家,如果頭三個波用唔曬,會叫第四個波白長揀樓先,如此類推,要完全用曬1500配額先到所有一般家庭揀樓。

但你朋友要有準備係好彩先買到一房單位。

複式洋房

請問51家庭是否唔希望啦~

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-8-19 05:42

補充,白長都會係用曬750個配額先到白家,如果頭三 ...

明白,所我以我加左1500個先,到家庭我1240到減返之前已簡樓係我前面既人,如白長第6個波,咁佢係1500人入面但家庭會係我後面,所以我冇減佢!但綠長三個波波全係我前面,所以佢地簡完家庭就會noshow我就減,岩唔岩?

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-8-19 05:33
你朋友有得揀樓,加埋重售單位4898,減去單人配額500加長者配額 1500,有人2889單位俾一般家庭,綠白各半 ...

我睇過來人講,單人果500係你地家庭簡淨到500時就截,之後先開始叫單人,所以人地教不用計佢先!

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-8-19 05:33
你朋友有得揀樓,加埋重售單位4898,減去單人配額500加長者配額 1500,有人2889單位俾一般家庭,綠白各半 ...

我朋友排波4,但白長去到波7都有得簡,所以波567既人就算簡左白長,佢另一個家庭號碼都會係我朋友之後所以白長只減到300人,多謝你先打咁多字,呢個遊戲白長先係真正玩家,白單真係唔好浪費錢申請

男爵府

DottyDoggies 發表於 19-8-17 16:49
Yes, 到揀樓日,你會到一個有電腦的counter, 有人問你邊個屋苑,幾樓... cfm 就process...

要快,因為同 ...

請問是否上房署網頁可查餘下單位?
謝謝
[size=x-small]囡囡 出世~重

大宅

回覆樓主:

上年中左白居二,第4個號碼,今年剛買左二手居屋,有jm唔明可以幫下手答下問題 祝大家順利

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Dragonmama2012 發表於 19-8-19 05:42

補充,白長都會係用曬750個配額先到白家,如果頭三 ...

咁計法, 即係綠長1200好大機會無得揀?

公爵府

S.B.N. 發表於 19-8-19 11:09
咁計法, 即係綠長1200好大機會無得揀?

得750個配額,前面要有450人放棄,可能都無得揀。
如果到時多人放棄,會收到揀樓通知書。

公爵府

Vtmsheep 發表於 19-8-19 09:44
我朋友排波4,但白長去到波7都有得簡,所以波567既人就算簡左白長,佢另一個家庭號碼都會係我朋友之後所以 ...

唔使客氣!呢個遊戲係幾複雜,你可以去cy club討論區了解開售後揀到乜嘢號碼。
祝成功!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Dragonmama2012 發表於 19-8-19 13:16
得750個配額,前面要有450人放棄,可能都無得揀。
如果到時多人放棄,會收到揀樓通知書。
...

明白, 唔該哂!

首頁

尾頁

跳至