親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

2大1小,換四間酒店
住咗三晚宮賞藝術酒店
跟住再住三晚85大樓嘅民宿
再住兩晚義大皇家酒店
最後住一晚22秋行館的樹屋滑梯房

第一夜,夜機到高雄!
第二日,大魯閣草衙道鈴鹿賽車場
第三日,旗津,駁二!
第四日,義大皇家酒店玩水!
第五日,義大樂園!
第六日,義大皇家酒店玩水,義大購物中心高卡車及繩網!
第七日,壽山動物園,駁二!
第八日, 科工館!
第九日,駁二木育森林!
第十日夢時代,大魯閣棒壘球打擊場!

大宅

回覆樓主:

第一晚晚機去高雄

高雄嘅機場又細又咁又舊有冇食肆
但有個好處,係出嚟出得快,而且機場在市區,地鐵去市中心區只須幾個站

入到地鐵又是冇人同好環保(冇乜燈)

首三晚住美麗島站附近的宮賞藝術大飯店的特色房(冇得指定乜野房型),我們住在 wii 房(即有W ii玩的房!)

五百幾一晚,包早餐,間房有一房一廳,成五六百呎,有唔同的特色房,但唔可以選定,要酒店派!有大床,可瞓兩大一小!
另外,仲有驚喜位,是洗浴用品全用名牌子!酒店仲送下午茶,但我地出左去玩,所以冇食到!另外在三樓有個兒童房,可以俾D五六歲以下的小朋友玩!

ongheung    發表於 19-9-26 00:09
Cheuk2012    發表於 19-8-15 23:09

大宅

回覆樓主:

第二日,去草衙道的鈴鹿賽車場!買在 klook的全日飞
大人137一位,平過現場買,所有遊戲任玩!當日是平日,各項遊戲都冇乜人玩!不用排好耐!遊戲可玩完再玩!雖然細過日本鈴鹿賽車場,但平D同少D人,都有佢的優點!而且在草衙道的大型商場旁,有玩有食有 shopping!

ongheung    發表於 19-9-26 00:09
volar    發表於 19-8-16 10:22
Cheuk2012    發表於 19-8-15 23:09

別墅

請問宮賞藝果間飯店ok 嗎?我五月去果時本來想揀呢間,但睇相個感覺好似好舊既感覺

大宅

Kikifai198 發表於 19-8-15 17:32
請問宮賞藝果間飯店ok 嗎?我五月去果時本來想揀呢間,但睇相個感覺好似好舊既感覺
...

我就好滿意!五百幾蚊一房一廳,仲是特色房!而且仲用名牌浴室用品!包早餐(個人覺得普通)。有下午茶送!仲有個小型兒童遊戲室!當然,這間只是三四星的城市酒店,冇泳池等設備!

大宅

回覆樓主:

大魯閣草衙道除了鈴鹿賽車遊樂場外,更加個大型商場,好多野買!另外,個 food court 都極大,好多野食!另外,仲有兒童樂園,棒球場!四十五蚊台幣可打二十球,好抵!

ongheung    發表於 19-9-26 00:10
wcpcelia    發表於 19-8-16 10:02

別墅

chowtin 發表於 19-8-15 17:56
我就好滿意!五百幾蚊一房一廳,仲是特色房!而且仲用名牌浴室用品!包早餐(個人覺得普通)。有下午茶送! ...

我五月去時係租民宿,因為我地都多人,四大兩小,不過我住果間民宿睇相及評語唔錯,價錢相宜,但住落衛生麻麻,勝在地點都算方便

大宅

回覆樓主:

第三日去旗津坐呢個電動單車.去旗津坐地鐵去到西子灣站,行去鼓山渡輪。沿途有好多人叫你租單車或機車!但單車不能坐船,機車(即綿羊仔)可以!我地坐左船過旗津才租單車!船程不足五分鐘,好似坐天星小輪般,上層坐人,下層坐機車!到旗津後有條大街,有好多食肆及租車站,我地租左格可坐二大一小的家庭式電動單車,兩小時三百台幣,電動單車好似電單車般,用手扭就開動,完全不用踏,完全不須用力!旗津有單車路可踏。首先去左黑沙灘,有沙雕睇,個沙灘好大浪!冇人遊水!再踏去貝殼館,彩虹教堂,再去風車公園,就回程返去大街果邊,果邊仲可睇埋星空隧道,咁就玩左兩個鐘!

flower9    發表於 20-9-8 13:35
ongheung    發表於 19-9-26 00:11
Cheuk2012    發表於 19-8-15 23:10

大宅

回覆樓主:

在大街上食海鮮,價錢平質素一般。另外,行去乾貨市場睇下,好多手信乾貨買,三點幾就坐船回去!返去高雄後就去沿路食左間最出名極多人的沙冰店!食完冰就行去哈馬星站旁坐小火車,小火車旁有好多大型藝術品,可以打卡!當日落大雨,冇得坐小火車!

flower9    發表於 20-9-8 13:36
Cheuk2012    發表於 19-8-15 23:10

大宅

Kikifai198 發表於 19-8-15 21:07
我五月去時係租民宿,因為我地都多人,四大兩小,不過我住果間民宿睇相及評語唔錯,價錢相宜,但住落衛生 ...

民宿在哪裡?

別墅

chowtin 發表於 19-8-15 21:11
民宿在哪裡?

85大樓附近,行去三多商圈都係十分鐘,可能唔使上次我地都有去鈴鹿賽道樂園,不過晏咗少少唔夠時間行哂商場周圍,如果下次再去就想住一晚果度酒店

別墅

chowtin 發表於 19-8-15 21:10
第三日去旗津坐呢個電動單車.去旗津坐地鐵去到西子灣站,行去鼓山渡輪。沿途有好多人叫你租單車或機車!但 ...

呢度我地都有去,風景真係唔錯,好彩有租果個電動單車,因為我地有另有兩位上年紀親戚,如果行入去一定攰到咩咁

大宅

Kikifai198 發表於 19-8-15 21:19
85大樓附近,行去三多商圈都係十分鐘,可能唔使上次我地都有去鈴鹿賽道樂園,不過晏咗少少唔夠時間 ...

我之後住85大樓!高雄最高的大樓!竟然如此!!!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chowtin 發表於 19-8-15 21:10
在大街上食海鮮,價錢平質素一般。另外,行去乾貨市場睇下,好多手信乾貨買,三點幾就坐船回去!返去高雄後 ...

我復活節去高雄都有去旗津踩單車,踩左4個鐘,2個小朋友話整個旅程最好玩係單車。中午在大街食海鮮,叫三味珍,好好味喎

大宅

Lqueenie 發表於 19-8-15 21:45

我復活節去高雄都有去旗津踩單車,踩左4個鐘,2個小朋友話 ...

四個鐘!咁耐!電動車定係單車?!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chowtin 發表於 19-8-15 21:47
四個鐘!咁耐!電動車定係單車?!

梗係電動車 ,踩到冇電要搵附近店舖幫手打電話叫單車店來換電

大宅

Lqueenie 發表於 19-8-15 21:49
梗係電動車 ,踩到冇電要搵附近店舖幫手打電話叫單車店來換電

係呀,租車鋪話D電可用兩個幾鐘 only.

大宅

回覆樓主:

第四日 checkout 宮賞,坐地鐵去左營再坐義大客運的巴士去義大皇家酒店住兩晚。巴士車程約半小時多D,直到酒店有站!雖然未到三點,check-in 後已可以去泳池玩水!暑假一定要游下水,但高雄有泳池的酒店不多,這間個泳池唔細,仲有條滑水梯及室內按摩池,所以決定住兩晚,第一日玩下水,第二日全在義大,第三日再玩下水!玩水到十二點,游池清埸至一點,我地就行去義大購物中心食野!嘩,個商場好鬼大,分A,B,C zone. 差不多兩個海港城咁大,酒店行天橋過去就到 zone a, 但 food court在 zone c, 行過好耐先去到!

ongheung    發表於 19-9-26 00:14

大宅

回覆樓主:

又是一個極大的 food court, 幾十間食肆太多野可以食!但食一把口同一個肚!!!選擇完食完就再千山萬水地行返酒店,沿途又太多店舖,定力不足的講,行一日都行唔返酒店!另外,台灣食野真係平,餐餐人均都係約五十蚊港紙!在香港同樣的野要成一百左右!終於返到酒店,去攞房,俾左高層我望內園,但有得望摩天輪,有D失望!但晚上就清靜好多,望摩天輪就會在馬路旁,晚上可能冇咁清靜!晚上又要千山萬水,排除萬難,對抗 shopping 引力,才能行到 food court. 老公仲學人玩三層滑梯!

ongheung    發表於 19-9-26 00:15
Cheuk2012    發表於 19-8-15 23:11

大宅

回覆樓主:

第五日去義大玩,以皇家酒店住客可以用699台幣價錢入去玩,小朋友就以銀聯買就有八五折。當日是星期日,但人流也不太多,多數遊戲都唔係太多人,排一陣就玩得!義大九點就開,但五點就收!我地十點才到,首先去玩射水的船,但唔好玩,射唔到人!之後就玩各項室內小朋友遊戲,義大有個好處就係有個大型室內樂園,小朋友野多數在室內,有冷氣,在夏天真係正!玩玩又一層,玩下又一層,中午走左去睇表演,表演還可以,不算差!睇完表演後,去食野,園內都好多食店,貨素一般但不貴!玩到最後才發現地底一層有好多VR遊戲,玩左一個後,就五點要走了!義大適合有小學生的家庭去!

首頁
12345...9

尾頁

跳至