自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我有個男性親戚,自細讀完書就冇做過一份長工,份份工都話做得吾開心,同同事相處吾到,自二十年前開始就冇做野了,日日响屋企,冇朋友又吾願出去見人,每次上佢屋企佢都會先出左去避我地。而家已經40+啦,可憐佢吖媽仲要做野養佢,冇法啦,佢係有情緒病,見過社工但都冇幫助,人嘅問題好難搞,要睇幾時會“丁”一聲諗通曬。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

crt1234 發表於 19-8-16 14:23
揾社工無乜用
(我身邊有果案,社工大多hea 做)

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

maymay220hk 發表於 19-8-15 22:21
一位殺人犯兒子寫給母親的信,字字錐心,各位家長再忙也要看! https://kknews.cc/education/bxn9aej.html ...

呢封信吾知係真定假,如果係真,細個都聽個一個故事係講個小偷咬呀媽耳仔,吾知大家有冇聽過?人大左再睇返個故事,其實又吾怪得曬個呀媽,當事人自己都有責任,人天性可以係善亦可以係悪,視孚選擇。我嘅年代,一般都多兄弟姊妹,父母跟本吾教得咁多。我好細過出黎做野,如果想學壞有幾難,反而而家溫室中長大嘅,有得讀書嘅一代,真係吾知點講

馬太福音六章29節

男爵府

小源 發表於 19-8-16 22:21
咁又唔係個個父母識教仔女 有D父母讀書唔多又大脾氣只能搵專業人士幫忙

...

咁呢種父母就唔應該生啦! 基於私心養兒防老,怪只可怪自己。

男爵府

如果係家人、怎可以忍心推佢出街就算。
點都要去了解一下,想下辦法幫下佢!
家人都無同理心,$會是最主要一個家的維系到?

男爵府

畀面勳章

ayakaya 發表於 19-8-15 20:13
慈母多敗兒,想佢好,真係唔好供食供住,如無殘障,set個deadline,到時part time又好,full time又好,散 ...

唉,養兒一百歲長憂九十九....而且如果有情緒病,一個唔該就....

伯爵府

想生BB熱投

屋企上網轉密碼
手機cut左上網計劃
人地打黎見工,只需要電話通知

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

離題八下,有冇出去示威?

伯爵府

anitapooh41 發表於 19-8-15 19:29
失業三年 份份工嫌三嫌四 父母無比$日日在家瞓發脾氣 好難頂 可以點
根本無可能獨立
...

冇錢駛都忍到唔搵工

男爵府

littlesister 發表於 19-8-17 18:59
離題八下,有冇出去示威?

咁我都離題一下

有無去示威同樓主家人唔搵工有關嗎? 如果無去示威,你係咪有收錢示威的門路介紹一下呢?

根本大部份呢啲問題青年/中年都已經同社會失去咗連繫咁樣,唔係反社會嘅性格,係唔願意同人溝通..........

首頁

尾頁

跳至