時政擂台

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

個人估計,今個星期六紅土有遊行,且有零星衝突,但下星期開始零星衝突會慢慢減少,好快好快好快香港將回復歌舞昇平,馬照跑舞照跳,估錯可以打我!

留意特朗普,佢只關心可以令佢連任兩樣野:

a)支持率(一直落後)

b)Dows Index (經濟表現)

一旦道瓊斯上到27,000左右,佢就會食左忽得咁,毫無章法要殺邊個打邊個,一到25,000左右,佢又會忘記佢尋日講過既野,希望可以同邊個邊個和好如初!(派啲官員去和談啦,谷番個市啦!)

早前美國對中國二千幾億美元商品加25%關稅,中國的確好傷,因為呢啲大多數真係中國生產買去美國產品,利潤唔高所以2019上半年中國出口美國產品下降了8.1%,但中國入口美國商品減少達29.9%,你估邊個痛啲?

而家就快九月,今年大豆豐收,但冇人敢收割,因為要請人、租機械、搵殼倉樣樣都係$,而且殼倉大多已爆棚,所以特朗普壓力非常大:要將部份收購大豆送去全國學校,再迫日本仔買大豆!(否則你同我做生意好麻煩,又係呢一招,但日本食得幾多呀?中國嘅十分一?)…但中國依然仲頂得到,GDP只下降零點幾!

九月一日對中國餘下3000億商品加10%關稅,狼來了講得多,中國跟本已經預左唔理佢!(因為呢三千億,過半都係Apple DellNikeHP、衣飾等OEM產品***,你加10%也好,25%好,只係自已人加自己人中國極其量多左一些人失業,GDP再減零點幾!)

*** Shark Ninja阿基諾於聽證會說:要轉移生產線到美國,至少需要五年時間。美國目前不具備許多產品的生產基礎設施與能力,一些專門的生產原材料也需要從中國獲取;中國製造商不只是勞動力,他們幫助我們創新和設計。 阿基諾補充說,他的公司不願破壞與中國廠方持續了十數年的合作關係。(中國式一條龍服務果然好陰毒呀,養到人肥肥白白走唔郁!)

***New Balance於聽證會說:我們屬於一些早有準備的企業,在特朗普2016年當選後已嘗尋找中國以外的貨源;我們的嘗試卻遇上一層接一層的困難。首先,尋找相關廠商本身已是第一個難題;但即使尋得廠商,也許由於當地的基建問題或者廠商的產能問題,而未能配合這些美國企業的需要。一些需求較少的小企業,更是購買量過少而被拒諸門外。

前幾天,中國央行“突然”對人民幣中間價“不予以干涉”,人仔立即按市場信心跌至7算,同日全世界股市一片哀號流血,事後IMF亦證明中國並沒有操控匯率!這給特朗普上左一堂經濟課:假如中國真的要操控匯率(7.4或以上)Dows Index有可能跌到兩萬點!(攬炒,你仲玩唔玩先?)…仲未計中國還有稀土、美債國內美企等皇牌未出!

NED(美國國家民主基金會)連同辣台妹在港搞事,傍觀者清(當局者當然迷啦)!搞亂香港對美國談判有利,但大陸唔屈服:大批武警/解放軍集結深圳,表示中國投鼠並不忌器,有需要十分鐘內大軍壓境,接管香港!(如果唔平亂:香港會死、平亂會嚇走部分資金,但可用時間追番嚟!)

接管香港意味著甚麼?

a) 出入管制:成千上萬各國特務、牛鬼蛇神浮上水面

b) 查可疑人士銀行戶口:NED又好,NDI也好:資金往來一見了然!

c)將所有煽動顛覆國家政權嘅資料公諸於世!

此時Trump Trump 即放軟姿態:“美總統特朗普在Twitter發帖,指中國想要達成貿易協議,先要人道地處理香港問題,又提出就香港的政治危機與中國國家主席習近平見面。”

楊潔篪此時突然去左美國,同美國蓬佩奧傾緊數,估計係中國俾條3000億美元關稅落台階特朗普幫你買幾百億美元大豆、石油、天然氣但美國同台灣有份搞逃犯條例嘅人同資金要撤出香港!(亦要叫香港啲“馬仔”同時收手!)貿易問題才可以慢慢傾

香港係亞洲金融中心,亦係美國喺亞洲嘅剪羊毛代辦處!(美國人做壞事係唔會自已出面的!)…香港死左對美國弊多於利,只係借嚟搞搞震之用!(同台灣一樣,假如大陸武統台灣,美國佬會同中國開戰嗎?過得到總統一關,國會會願意俾錢嗎?過埋國會一關,錢又從何來?)

美國這一仗又輸了,特朗普嘅戰略方向正確(美國赤字驚人),佢想辦法減少同中國貿易逆差係對的;可惜佢嘅戰術非常失敗,只因佢仲用緊三十幾年前對付日本仔簽廣場協議嘅人(萊特希澤)同方法去迫中國就範:1)冇盟友支持、2)日本同中國Size 唔同、3)當年日本對美國依賴程度遠高於今日中國對美國依賴程度4)條橋太陳舊,對手有準備!

終合以上各點,個人猜測美國已經冇牌可打:必須收手認輸!中國人你敬我一尺,我敬你一丈,大陸好識做人嘅、表面俾你贏,實際我沒輸,支持你連任多四年又如何?蠢蛋!

希望香港好快又變番昔日嘅香港,大家拭目以待!(打近兩粒鐘!)

Juho    發表於 19-8-16 13:00
Yenyenng    發表於 19-8-16 11:03
rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-15 22:43

珍珠宮

回覆樓主:

嘩!全部你自己打?支持下先
但你冇講星期日維園
你認為美股不會爆?

大宅

2019勳章 畀面勳章

櫺囹桼 發表於 19-8-15 21:38
個人估計,今個星期六紅土有遊行,且有零星衝突,但下星期開始零星衝突會慢慢減少,好快好快好快…香港將回 ...

分析得好好,很詳盡亦有見地

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

承你貴言

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

分析得好好

男爵府

2019新春慶豚圓

v.sweet 發表於 19-8-15 21:45
承你貴言
X2

大宅

ccysj01 發表於 19-8-15 21:47
X2

X3

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

真的,承你貴言

男爵府

回覆樓主:

你好勁 , 可以咁詳細分析
我都希望香港快d回復和平
machuchu

伯爵府

希望心想事成!

大宅

真定假丫,7哥,我這兩個月見香港搗成咁,夜不能眠,眼泪都流了不少,你唔好骗我丫。
Share

侯爵府

2019新春慶豚圓

個人估計,今個星期六紅土有遊行,且有零星衝突,但下星期開始零星衝突會慢慢減少,好快好快好快…香港將回 ...

嘩!黍哥,好難得見到你寫咁多嘢! 可見你真心關心香港。

紅麈幻象,一生營營役役,參不透四大皆空。 俗世紛擾,半生浮浮沉沉,倒不如兩袖清風。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

因為特朗普得罪左好多人佢一定要連任先可以保護到佢成個家族自行判斷

大宅

v.sweet 發表於 19-8-15 21:45
承你貴言

X3

別墅

承你貴言

大宅

回覆樓主:

水晶宮

你自己作品?條理清晰,有見地,買你贏

大宅

2019勳章

承你貴言

男爵府

好有見地,雖然唔知真唔真,不過希望成真

男爵府

回覆樓主:

首頁
12345...15

尾頁