少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女中作同中閱好弱,同佢操佢又成Pat野咁攤喺度,可以點樣令佢比D心機?

禁止訪問

複式洋房

2019新春慶豚圓

學習動力都係問題,要有趣Lor

大宅

回覆 fukh 的帖子

多d同佢睇書、比下範文佢睇。我叫我個大仔讀故事書比我細果個聽、兩個一齊學我仔對中文都無興趣、自細中意英文,個中文補習老師教佢作文,比左好多範文佢,教佢走捷徑、背好黎搶分,跟住呈分真係出一模一樣條題目,佢寫番晒落去,果篇考左91分(佢學校無人作文痛9字頭既)。自此佢就信心大增,開始自己話要買書睇。所以幸運貼中題同做好準備功夫好緊要。
我仔剛考完中六DSE,入左hku

別墅

回覆 fukh 的帖子

我女小二,三時我買勁多兒童故事書。小四小五時我買左好多馬翠蘿的小說同埋公主系列的小說。 自此佢喜歡流連商務書局打書釘。之後中文作文提升左好多。 佢今年考dse,入左醫科。感恩。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

閱讀真係好方法,要用時間浸!

複式洋房

牛油格仔餅 發表於 19-8-17 00:12
學習動力都係問題,要有趣Lor

佢真係冇動力, 點可以有趣D?

複式洋房

Sharpay_leung 發表於 19-8-17 17:51
回覆 fukh 的帖子

多d同佢睇書、比下範文佢睇。我叫我個大仔讀故事書比我細果個聽、兩個一齊學我仔 ...

好勁呀!! 咁範文呢D我又真係唔識搵, 或者要問下老師意見, 定係要補習老師先有呢D架?

大宅

呈分試冇特別准備,同平時一樣,只係多買了2本英、數練習本做。

大宅

回覆 fukh 的帖子

我仔既補習老師係中學老師,佢提供所有野,我連補充都無買過一本,老師由我大仔小二開始跟到中六嫁!所以依家細果個都照跟。我諗老師會有一套貼題方式同方法令小朋友明同埋做到,老實講我地算偏英文環境,所以小朋友一開頭對中文真係⋯⋯麻麻興趣,但比到成功感佢就會自動自覺,佢會覺得自己努力可以拎到90幾分,全級第一、會覺得自己係大哥哥,可以教細佬,幫爸爸媽媽照顧細佬!

複式洋房

2019勳章

有時都會受情緒影響,樓主不如試下比阿女食智樂果隻益生素,都幾幫到手,我女食左2個月左右,學野主動咗,又無咁忟憎

複式洋房

Sharpay_leung 發表於 19-8-19 10:10
回覆 fukh 的帖子

我仔既補習老師係中學老師,佢提供所有野,我連補充都無買過一本,老師由我大仔小二開始 ...

嘩! 咁似乎都要搵個補習好D喎

複式洋房

Docdog22 發表於 19-8-19 21:59
有時都會受情緒影響,樓主不如試下比阿女食智樂果隻益生素,都幾幫到手,我女食左2個月左右,學野主動咗, ...

想問下係咩黎?

大宅

回覆 fukh 的帖子

搵補習攻技巧,語言興趣就自己幫手培養,我地pm傾呀我一回帖就跳黎跳去

複式洋房

多閱讀會很大幫助,細個時,家長陪伴,分享也能提高孩子的興趣

複式洋房

2019勳章

fukh 發表於 19-8-19 22:35
想問下係咩黎?

兒科醫生研發嘅,可以改善小朋友嘅情緒同埋專注力,仲係純天然、不含西藥,可以放心俾小朋友食

洋房

read

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊