0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有媽媽試過產後濕疹嗎?
我6月22號開刀生完寶寶,我全母乳媽媽嚟,成個坐月好熱,出好多汗。半夜要起身換衫,同抺身喂奶。
成個坐月冇咩休息過。
我坐完月後就開始出現濕疹,首次發現係乳房生左啲紅粒粒,有痕,特別一出汗之後。初初冇理,以為會好快好反嘅熱疹仔,點知愈嚟愈多,而家差唔多圍住乳房
睇左中醫,話濕疹,食左啲藥,一啲效果都冇。仲要全身都有晚晚好痕好痕,痕到瞓唔到。好辛苦。

我一直都沒有皮膚敏感問題。
問:我應該點做?我唔想放棄母乳路。

大宅

rosemary90 發表於 19-8-15 22:40
我6月22號開刀生完寶寶,我全母乳媽媽嚟,成個坐月好熱,出好多汗。半夜要起身 ...

我有出汗,紅粒,自己好返體虛嚴重 頭暈,頭疼感冒經常性,此刻已經頭疼緊,都係忍著痕都忍著

別墅

Cindy曾 發表於 19-8-15 22:53
我有出汗,紅粒,自己好返體虛嚴重 頭暈,頭疼感冒經常性,此刻已經頭疼緊,都係忍著痕都忍著
...

咁你有睇醫生嗎?係咪濕疹?我而家發到全身都係,忍住r,但好多時忍唔到情緒好低落...我驚以後都係咁。
睇左中醫,飲左兩次藥都一啲效都冇,可能我同呢個醫師唔夾。打算唔再睇佢。
買好多嘢搽都解決唔到痕...咁大個女未試過發濕疹...

男爵府

我6月22號開刀生完寶寶,我全母乳媽媽嚟,成個坐月好熱,出好多汗。半夜要起身 ...

我試過乳頭圍繞住生濕疹,醫生叫我搽d人奶或者羊脂膏,我每次餵奶後搽羊脂膏,好快就好番喇

大宅

rosemary90 發表於 19-8-15 23:16
咁你有睇醫生嗎?係咪濕疹?我而家發到全身都係,忍住r,但好多時忍唔到情緒好低落...我驚以後都係 ...

冇紅粒啦!出汗多r就有,不過身比較以前痕得多 唔睇醫生

大宅

第一胎b2個半月…全人奶之前冇濕疹問題…唔想食藥所以冇睇醫生…生完出院就黎料…因為奶奶又話唔好開冷氣又5好吹風扇…連開窗大風小小都關左我 一熱出汗就超級痕…成身比我r到冇忽好 …紅到一達達…好嘅時候係由達紅中心開始好…見到得返個圈就差唔多好又係等2度出…加上我自己覺得係免疫力下降冇覺好訓所以好難好唔知係咪你個d … 試過搽好多都唔得…最後用左黎支沖涼加黎個牌子嘅cream再加支止痕膏先搞得掂…大約2星期左右就好返…一痕就抹一抹乾淨跟住搽cream…沖完涼好痕嘅地方先搽止痕膏(因為都有小小類固醇)加油

大宅

最好沖涼唔好沖太熱…有排痕

大宅

ferfer~ 發表於 19-8-16 05:04

第一胎b2個半月…全人奶之前冇濕疹問題…唔想食藥所以冇睇 ...

我而家都坐月中⋯唔好吹風就得啦⋯⋯冷氣唔好甘大就得啦⋯⋯你冇事重慘而家冇咩人唔開冷氣㗎啦

別墅

kissapplegirl 發表於 19-8-15 23:35
我試過乳頭圍繞住生濕疹,醫生叫我搽d人奶或者羊脂膏,我每次餵奶後搽羊脂膏,好快就好番喇
...

我去產後檢查果時,問醫生,醫生話正常,冇藥食,淨係俾左支止痕膏止一陣又痕

別墅

ferfer~ 發表於 19-8-16 05:17
最好沖涼唔好沖太熱…有排痕

係咪坐月果時沖得太熱,又冇搽嘢...沖完抺乾又濕晒...好慘,又唔可以吹風,99話冷氣都唔好吹

別墅

ferfer~ 發表於 19-8-16 05:04

第一胎b2個半月…全人奶之前冇濕疹問題…唔想食藥所以冇睇 ...

我坐月有開冷氣,開到最低,(但產婦好熱,加埋喂奶更熱)冇吹風扇,bb滿月就開始乳房起紅粒,好痕。睇左中醫食左藥就起左全身。已停左中藥

別墅

我做媽媽了 發表於 19-8-16 08:06
我而家都坐月中⋯唔好吹風就得啦⋯⋯冷氣唔好甘大就得啦⋯⋯你冇事重慘而家冇咩人唔開冷氣㗎啦
...

我都係月頭剛出完月。夏天坐月真係好熱,熱到驚...我開左冷氣都好熱,又唔敢開太大,驚冷親bb同自己。99煲薑水沖涼,仲叫我要熱辣辣沖,沖完成身發興,雖然會對身體好,但我覺得沖完再狂出汗,啲汗都流唔止,好多時沖完即入冷氣房喂奶,頂唔順。我就咁谷到啲濕疹出嚟。

大宅

rosemary90 發表於 19-8-16 10:59
我都係月頭剛出完月。夏天坐月真係好熱,熱到驚...我開左冷氣都好熱,又唔敢開太大,驚冷親bb同自己。99煲 ...

我都係咁…又要熱辣辣沖…我不停狂r…痕到喊…發哂脾氣…最後佢地先我咁就冇再阻我,24小時開冷氣…只要冇直吹到就ok... 其實係醫院咪一樣開大…自己知道凍定熱嫁麻 我完全冇忍手…所以r到咁…

大宅

rosemary90 發表於 19-8-16 10:25
我坐月有開冷氣,開到最低,(但產婦好熱,加埋喂奶更熱)冇吹風扇,bb滿月就開始乳房起紅粒,好 ...

我起初都係1點點…但我r得好勁…痕到用交剪磨…就搞到1忽忽咁…我係由手開始…因為佢個頭枕住真係出哂沖之後就到大腿…1r就發全身…我有飲28 方唔知係咪關事

大宅

rosemary90 發表於 19-8-16 09:47
係咪坐月果時沖得太熱,又冇搽嘢...沖完抺乾又濕晒...好慘,又唔可以吹風,99話冷氣都唔好吹
...

你可以試下支Cream先…萬寧有得買…係我家姐個女濕疹揸開好…叫我買…因為佢個女都好麻煩…又係試左好多都係搽黎個牌子好…唔好好似我咁忍唔住大力r…依家好返都有小小印…可能係搽過類固醇…

別墅

ferfer~ 發表於 19-8-16 12:33
你可以試下支Cream先…萬寧有得買…係我家姐個女濕疹揸開好…叫我買…因為佢個女都好麻煩…又係試左好多都 ...

你搽支cream好反嗎?幾耐好反?咩牌子?我都忍唔到手。我搽無比滴,只可以止一陣...我打十字,都止唔到痕,用無比滴果蓋,痕到真係會發癲。我好驚以後都會係咁

大宅

rosemary90 發表於 19-8-16 13:15
你搽支cream好反嗎?幾耐好反?咩牌子?我都忍唔到手。我搽無比滴,只可以止一陣...我打十字,都止唔到痕 ...

最主要佢係Lotion ,我一痕就抹一抹乾淨個位先搽,邊到痕就痕邊到…最初就搽得好密下…2星期左右基本上都好返,差1,2個位有時會反痕但已經控制到…依家已經完全冇事,我都冇再搽

別墅

ferfer~ 發表於 19-8-16 13:59
最主要佢係Lotion ,我一痕就抹一抹乾淨個位先搽,邊到痕就痕邊到…最初就搽得好密下…2星期左右基本上都 ...

我都買嚟試下, 我剛買咗一甖面霜俾bb搽面仔。

大宅

rosemary90 發表於 19-8-16 14:00
我都買嚟試下, 我剛買咗一甖面霜俾bb搽面仔。

Bb我買左hug有機嫩蘆薈比佢搽…有時面紅左有粒粒…搽2日就消

別墅

ferfer~ 發表於 19-8-16 14:03
Bb我買左hug有機嫩蘆薈比佢搽…有時面紅左有粒粒…搽2日就消

剛試左搽金盞花果支嘢,搽左真係唔痕,過左一陣又痕,我抺左再搽。我試下你果方法幾日睇下效果先

首頁

尾頁

跳至