夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

作為一個廿幾30歲既男人,讀書增值係好事,但事前要有計劃有預算先得,如果明知全期學費連生活費假設係50萬,但儲左10幾萬就去做,咁果2、30萬邊個俾?佢去到做part-time自己搞掂?借錢?問屋企人?

係,表面上離開屋企無佔用屋企開支,但唔代表唔需要照顧屋企人生活,如果係咁仲邊有人養父母?晌妳既case,阿哥其實係咪為左逃避先2、30歲人走去全職讀書?一般人都要為生活而半工讀一個學位,阿妹有咁既怨言未必無因

或者樓主妳唔至在果幾千家用,但問題係細女有怨言,父母就要處理,要公平

珍珠宮

回覆 chu媽 的帖子

二千元邊叫家用, 比錢你買野食詐, 叫佢搬出去住啦, 不過亞哥唔抵幫, 明知唔夠錢仲走去讀書, 三十歲仲要你地供佢, 其實, 二千元根本唔可以叫家用

複式洋房

哎呀 .....大家唔好教唆樓主推個女出去住啦 ..
態度咁強硬 只會令家庭關係更加惡化 其實話晒都自己生既 點會想睇到自己子女唔開心 (emoji) 阿女唔明白 1,2千蚊家用既 用意 可以解釋佢知呀 , 深呼吸 慢慢黎 阿仔返左黎 咪又俾d責任佢負返囉 , 倒翻轉 同阿女講想去讀書都可以即管去 ,需要交學費增值自己一樣可以停比家用 (公平)。睇返之前 樓主好似同先生都有小小心結未解決 。 一家人 最緊要和諧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

首先我覺得你唔好話個女住,愈反佢意見只會愈迫走個女
將心比己 每個人都需要比家用,而呀哥係咪搬左出去就唔洗比呢?我就覺得一樣要比
而呀女就唔應該拎比唔比家用而同呀哥比較 一家人應該冇計 就算只係比1,2千。點解要計多定少?家用只係一份心意!

男爵府

Lana.s 發表於 19-8-16 13:47
哎呀 .....大家唔好教唆樓主推個女出去住啦 ..
態度咁強硬 只會令家庭關係更加惡化 其實話晒都自己生既 點 ...

睇咁多留言你的建議最中肯

Lana.s    發表於 19-8-17 00:40

複式洋房

阿女比得1,2千蚊家用, 但佢搵幾錢個月先? 如果佢搵得萬幾蚊, 咁比得少都合理既, 依家香港始終消費高, 返工搭車加食飯都幾千一個月啦, 後生女更易多使費, 護膚品化妝品做下facial咁都唔平嫁, 後生又鐘意去旅行, 咁講真冇可能比晒錢屋企啦, 佢自己都要為自己未來打算咁儲下錢嘛!

但如果你覺得佢比得少, 其實可以同佢傾下叫佢比多少少既, 平心靜氣咁傾, 而唔應該係到comment 阿女比得少錢, 佢肯比至少做左孝道果part先丫, 好過你個仔一去讀書就錢都唔使比仲要你地幫返佢轉頭, 咁阿仔其實都唔係好負責任o羅。

不過你個女講得你地偏心阿哥, 明顯你地既行為令到佢咁諗啦! 你有冇偏心其實佢一定會感受到! 如果你夠錫佢既又點會咁講丫, 所以好好檢討下自己既行為先啦!

Lana.s    發表於 19-8-17 00:48

男爵府

而家以經同10年前好唔同了,而家新一代生活唔容易,一般人收入唔多但生活指數高,唔大洗唔欠咭數已好好,家用真係只能"隨緣樂助",唔好太計較吧... 只係我覺得阿哥做野好似無乜計劃

大宅

重點唔係個女俾幾多家用,係阿哥一蚊都無比,仲要問阿媽攞返轉頭,所以你個囡冇講錯,30幾歲人係應該養家,而唔係問阿媽攞錢囉!其實如果一家人關係好,阿妹同阿哥關係又好,阿妹係唔會同阿哥咁計嘅。

大宅

回覆 little_angels 的帖子

呀哥出年畢業,佢都話會返黎香港做住野先,比番家用屋企,照顧返個家庭

大宅

調返轉頭講,如果呀妹又儲到筆錢去讀書覓理想,佢係會同呀哥一樣,又係冇家用比,又係照顧唔到屋企,我都係唔會反對佢架

珍珠宮

回覆 chu媽 的帖子

你一定要強硬D, 要個仔比, 否則, 個女唔比家用你, 其實, 三十歲, 仲讀書? 又真系幾失敗喎, 仲要台灣添, 你話香港既大學就話姐, 台灣讀完返黎無用喎

複式洋房

chu媽 發表於 19-8-16 18:32

調返轉頭講,如果呀妹又儲到筆錢去讀書覓理想,佢係會同呀哥一樣,又係冇家用 ...

我都相信係 , 但可惜阿女唔知道你都錫佢 都公平 , 唉 好多野都是由誤會開始 再加深 或者由問下阿女襯後生 爸爸媽媽又唔需要人照顧 有咩想試想做開始傾下。 話佢知 佢都一樣可以 家人都支持

大宅

回覆 Lana.s 的帖子

可惜佢係一d積蓄都冇

複式洋房

chu媽 發表於 19-8-16 18:48

可惜佢係一d積蓄都冇

喂也 ..你個女係咪真係我個朋友呀我個朋友又係一蚊都無剩 。
不過佢都靠自己去左澳洲working holiday 兩年
體驗下條life

大宅

唔係,佢冇去過澳洲

大宅

你真係唔介意個女出去讀書嘅話,就唔會計較佢比一兩千蚊啦!你咪當佢出咗去讀書,比唔到家用囉!冇分別㗎!

男爵府

阿女覺得自己有付出,但阿哥就成30歲人仲讀書仲要兩老倒貼。我覺得阿哥儲錢讀書係應該儲埋份家用,另外樓主應該同阿女講如果阿女全職讀書兩老都會支持,阿女讀書期間都可以豁免家用。

子爵府

畀面勳章

你個女諗野有啲問題,
我唔係好明,俾家用係一種責任,關個阿哥讀書乜事?如果要佢俾多啲補貼阿哥生活費就話啫,依家果2000蚊只不過叫係咁易俾啲,好過冇。。2000蚊又住又食又用,你要教訓下個女,諗野有啲問題

大宅

樓上講得啱,俾家用係一種責任,咁點解阿媽容許阿哥唔俾家用呢?呢啲就係雙重標準,就是個女口中嘅唔公平,所以個女嬲得唔係冇道理嘅!

男爵府

咁問心佢地由細到大你有冇偏心?

首頁

尾頁

跳至