自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

小朋友已經學英文年幾,一直都係上劍橋英語,因為九月會升小一,所以響今個暑假報左併音快車比佢上學併音

問題來了,如果係你,你會比小朋友完左個暑假併音快車繼續讀併音班,定讀番劍橋英語呢

ps 問左小朋友,佢話兩邊都有興趣冇所謂

侯爵府

回覆樓主:

咁佢現在可以自己併到簡單串字未?未就繼續上併音

水晶宮

2018復活節勳章

一人之下 發表於 19-8-15 23:19
咁佢現在可以自己併到簡單串字未?未就繼續上併音

我見佢簡單會拼到《佢會讀到比我聽,會教我係點併個音出來咁》,佢仲有五堂未上,我下星期要決定了

侯爵府

回覆樓主:

你可以試下同佢好似小一默書咁,串下生字,睇下佢識吾識用返出來。

水晶宮

2018復活節勳章

一人之下 發表於 19-8-15 23:23
你可以試下同佢好似小一默書咁,串下生字,睇下佢識吾識用返出來。

咁又唔識喎,佢依家只限有個字響度併個音出來《好簡單的字》

公爵府

畀面勳章

losttoa 發表於 19-8-15 23:01
小朋友已經學英文年幾,一直都係上劍橋英語,因為九月會升小一,所以響今個暑假報左併音快車比佢上學併音

...

停劍橋,繼續學拼音,學識就停。 上小學都會教grammar唔洗出去學, 反而英文oral要浸,如果屋企學校冇語境, 搵個外籍老師或者外籍班恆常上,大女上到中學先停,因冇時間上。

要學好英文不如諗下點樣令佢睇多啲英文書, 兩個女都冇出去學好academic既英文班,但有請外藉教說話( 外籍老師講明唔會跟學校課程,唔會好多寫字), 會有 creative writing。 因為佢哋肯睇英文書,英文科唔係好洗出力讀,考試都係頭個浸。

大宅

kirstyau 發表於 19-8-15 23:28

停劍橋,繼續學拼音,學識就停。 上小學都會教grammar唔洗 ...

可否分享外籍老師thanks

珍珠宮

...
我覺得只能留一個就學拼音啦!
上到小學都有grammar學,但拼音學好真係對默書好有幫助

wcpcelia    發表於 19-8-16 08:47
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

...

學年幾都係學劍橋? Starters ?
其實係浪費時間,我會將畢錢用去學phonics , phonics 快車班正常都學唔到啲咩?之前無學開phonics ?

公爵府

畀面勳章

終於開到啦 發表於 19-8-16 00:06
可否分享外籍老師thanks

唔好意思,外藉老師係日校老師,每日放學教1家庭,所以舊生已滿。

翡翠宮

牛年勳章

升小一只會拼讀簡單字唔係好夠,識默/串starters word list既字嗎?可以考下小朋友再決定

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

好的好的 多謝各位回覆

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

劍橋按道理頂盡一年乜都學曬。反而 Phonics 長期啲。
攞 Starters list 啲字自己屋企串,呢堆字全部都係初小默書會見。Grammar 等學校教,普通第一次考試都係考 is am are, has have, 眾數加 s,I you we they he she it,地點 on at in。呢啲唔難學,唔需要咁急。

大宅

牛年勳章

我想請問,我小朋友學了一年phonics 但還未能由拼音串出生字,我是否要轉其他地方學?

小朋友嚟緊升K3

公爵府

開心吸收勳章

1998Ruby1998 發表於 19-8-16 08:11
劍橋按道理頂盡一年乜都學曬。反而 Phonics 長期啲。
攞 Starters list 啲字自己屋企串,呢堆字全部都係初 ...

謝謝分享
見出面坊間啲劍橋又考 starter,mover,flyer...要分幾年學,你意思係咪呢3個 level 其實可以一年學晒,唔晒咁拖住學?

子爵府

親子王國15週年勳章

大戶 發表於 19-8-16 08:19
謝謝分享
見出面坊間啲劍橋又考 starter,mover,flyer...要分幾年學,你意思係咪呢3個 level ...

一個 level 一年學,但正常半年都可以搞掂 Starters,如果串字基礎穩定同專心認真。我之前教都係三個月每日串搞掂曬 Starters,隔 10 個月之後,學 Movers 就用 1.5 個月時間。

K1 上劍橋最無謂,A-Z 先剛剛穩。K2 學就適合啲,但如果 Phonics 好危 (隨時連字母讀音都會唔記得),學劍橋就會辛苦啲。K3 係好適合,學曬 Phonics,又識得專心認真,好快搞掂。

快手嘅話一年半唔係唔可能, 正常 2 年左右可以搞曬 3 個,provided that 小朋友資質唔差同基礎好。

男爵府

回覆 kirstyau 的帖子

請問喺邊度可揾到上門外藉英語老師?

公爵府

畀面勳章

missannali 發表於 19-8-16 09:00

請問喺邊度可揾到上門外藉英語老師?

我個係甘岩住同一屋苑,D 阿太朋友係平台散步識介紹比我。
之後好多人問介紹個外藉,外藉老師介紹去FB "hong XXXX net teachers"BK唔知出唔出得,XXXX你明架啦

男爵府

明晒,thank you

公爵府

開心吸收勳章

1998Ruby1998 發表於 19-8-16 08:53
一個 level 一年學,但正常半年都可以搞掂 Starters,如果串字基礎穩定同專心認真。我之前教都係三個月每 ...

謝謝教路分享

首頁

尾頁

跳至