懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經有陪月同工人幫手,但因為唔喺自己屋企坐月,日頭間屋好嘈完全瞓唔到,夜晚都瞓唔到,嚴重失眠。
應唔應該食安眠藥?

回覆 阿合hop 的帖子

Hello 阿合hop,初為人母生理同心理上面對好多轉變, 加上賀爾蒙既影響唔少媽媽會緊張/失眠, 可以試下臨瞓前沖熱水涼, 或者聽D輕鬆的音樂, 令自己容易D瞓著, 如果醒左瞓唔返, 可以起身睇電視、書或雜誌、食少少野、或者聽些輕鬆的音樂, 心情輕鬆D都可以幫助入睡架

JD930    發表於 19-9-3 10:53
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-16 11:21
回覆 阿合hop 的帖子

Hello 阿合hop,初為人母生理同心理上面對好多轉變, 加上賀爾蒙既影響唔少媽媽會緊張/ ...

我已經連續第十一日失眠,想瞓但不斷出汗,好辛苦,已經頂唔順夾硬返咗自己屋企(因為間屋太細關係本身去咗我老公嗰邊屋企坐月) 都仲係未瞓到。
開始有作嘔,個腦好似冇熄機,不斷諗嘢。幾肯定自己產後抑鬱,好需要urgent help...點算好

大宅

阿合hop 發表於 19-8-18 05:55
我已經連續第十一日失眠,想瞓但不斷出汗,好辛苦,已經頂唔順夾硬返咗自己屋企(因為間屋太細關係本身去咗 ...

你有冇去健康院搵護士或同朋友傾下?

你而家最需要係要休息多d, 我覺得有需要可以睇醫生,等醫生建議睇下好唔好食安眠藥。

你可唔可以以同先生/屋企人/朋友傾下?

別墅

queenie0608 發表於 19-8-18 09:36
你有冇去健康院搵護士或同朋友傾下?

你而家最需要係要休息多d, 我覺得有需要可以睇醫生,等醫生建議睇下 ...

未去健康院 (我怕等嘅時間好耐,所以唔想去),下星期二去見婦科醫生,我亦已經要求佢署方安眠藥比我,休息只會卧床,因為個腦好似唔識識機咁,不斷function好難頂...
已經有同先生/朋友講定擔心自己係產後抑鬱。。。

大宅

阿合hop 發表於 19-8-18 09:41
未去健康院 (我怕等嘅時間好耐,所以唔想去),下星期二去見婦科醫生,我亦已經要求佢署方安眠藥比我,休息 ...

若果你想休息,我覺得你可以睇返身體狀況睇下落或出街行一陣

別墅

queenie0608 發表於 19-8-18 09:43
若果你想休息,我覺得你可以睇返身體狀況睇下落或出街行一陣

我今日都想喺屋企附近行下,但好多人又話產後唔好行太多。。。

大宅

阿合hop 發表於 19-8-18 09:47
我今日都想喺屋企附近行下,但好多人又話產後唔好行太多。。。

落街唔好吹親就得

別墅

queenie0608 發表於 19-8-18 09:59
落街唔好吹親就得

我會戴帽,屈住係間屋我就來癲

大宅

阿合hop 發表於 19-8-18 10:09
我會戴帽,屈住係間屋我就來癲

明白的
落街行下會開心好多
阿合hop 發表於 19-8-18 05:55
我已經連續第十一日失眠,想瞓但不斷出汗,好辛苦,已經頂唔順夾硬返咗自己屋企(因為間屋太細關係本身去咗 ...

明白連續失眠好影響媽媽情緒 係懷孕期間身體儲藏左大量水份,生產後會排出,唔少媽媽生完會有流汗多嘅情況,加上賀爾蒙改變可能會易影響到媽媽情心情低落/不安,媽媽返自己屋企休息下,上來搵JM 傾訴做得好好呀,睇下可唔可以安排親友黎陪下您,多D D正面、開心事,做下產後運動有助鬆弛下緊張的情緒(運動時,大腦會釋放大量安多酚(endorphin),這種激素能令人產生愉快感覺)對入睡都有幫助,媽媽加油。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-20 13:32
明白連續失眠好影響媽媽情緒 係懷孕期間身體儲藏左大量水份,生產後會排出,唔少媽媽生完會有流 ...

好多謝你我已經搵咗專業人士傾計, 情況慢慢有啲改善嚟緊會搬屋, 嗰度又要再適應太多嘅轉變令我應接不暇...
不過我會努力
阿合hop 發表於 19-8-20 19:26
好多謝你我已經搵咗專業人士傾計, 情況慢慢有啲改善嚟緊會搬屋, 嗰度又要再適應太多嘅轉變令我應接不暇... ...

大約有40-80%的產後媽媽都可能會遇到產後情緒波動,好欣賞媽媽採用積極態度面對轉變,支持您呀

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-21 12:12
大約有40-80%的產後媽媽都可能會遇到產後情緒波動,好欣賞媽媽採用積極態度面對轉變,支持您呀 ...

因為我知道拖落去只會令到身邊所有人都辛苦,包括BB...所以一定要積極同埋快啲搵出個問題我會努力!!!

子爵府

回覆樓主:

試吓煲一個功能茶,酸棗仁安神茶,一星期飲1次,不要加紅棗改加元肉。坐月好啱飲。

別墅

blythe 發表於 19-8-22 12:25
試吓煲一個功能茶,酸棗仁安神茶,一星期飲1次,不要加紅棗改加元肉。坐月好啱飲。
...

多謝你,我係因為我屋企現時環境唔理想坐月,嚟緊搬咗屋希望慢慢有改善...
阿合hop 發表於 19-8-21 13:43
因為我知道拖落去只會令到身邊所有人都辛苦,包括BB...所以一定要積極同埋快啲搵出個問題我會努 ...
加油

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-22 14:06
加油

希望BB大啲就會容易啲湊
阿合hop 發表於 19-8-22 15:51
希望BB大啲就會容易啲湊

照顧初生BB真係唔容易 感受到媽媽真係好庝錫BBD將湊BB時遇到嘅困難同感受向親人傾訴,可以減少媽媽因為太過疲累、壓力太大所導致抑鬱情緒架。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-23 11:18
照顧初生BB真係唔容易 感受到媽媽真係好庝錫BB,多D將湊BB時遇到嘅困難同感受向親人傾訴,可以減 ...

我希望我會早日好返,照顧bb真係好唔容易

首頁

尾頁

跳至