自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我老公都叫我安排兩個仔返大陸讀書,我大仔升小六,細仔升小二。佢話搵寄宿學校,每個星期返香港兩日。我哋嘅問題係因為我份工行唔開,如果要陪讀就要放棄事業,雖然老公嗰份頂得住,但無我嗰份咁穩定。
深圳的國際學校有無寄宿的呢?雖然我仔現在都係普教中,但佢中文唔太好,普通話亦非常普通,只有英文好,數學亦一般般,在香港大致是派band2頭的中學,其實深圳的國際學校收生要求高嗎?有無 jm有經驗?

伯爵府

eleven123 發表於 19-8-16 15:37
深圳在2017年開放公立學校給香港兒童,積分製,比深圳戶籍小朋友少10分。
你說的另一個親戚父母一人在內地 ...

可以解釋這個積分制度嗎?香港小朋友少10分會有什麼影響?另外你對深圳的國際學有什麼認識?我們也考慮緊過必要時轉去深圳但傾向讀國際學校多一點

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

依家大陸學生的英文都唔差。我親戚仔同學係深圳都到高中來港考托福,雅思等考試,高三後直接出外國讀。

大宅

eleven123 發表於 19-8-16 19:24
多謝你的信息!對我來說很有用,因為周圍不認識這樣的朋友。你未來小朋友打算參加何種考試上大學?我目前 ...

也不算擔心得太早!時間過得很快的!我小朋友不打算在國內和香港升讀大學!至於選校問題,要看看你是否打算國內讀大學,如果是的話那就不要選擇民辦的私校或國際學校,要選國內公立重點學校,那些學校也不容易入的!如果打算出國讀大學,那就搵國際學校或雙語學校,相比起國內公立學校英文更會注重一些

大宅

catmervin 發表於 19-8-16 20:15
我老公都叫我安排兩個仔返大陸讀書,我大仔升小六,細仔升小二。佢話搵寄宿學校,每個星期返香港兩日。我哋 ...

我都好想知,因為我都有咁諗過

男爵府

我老公都叫我安排兩個仔返大陸讀書,我大仔升小六,細仔升小二。佢話搵寄宿學校,每個星期返香港兩日。我哋 ...

講真,內地好的國際學校一定貴過香港。香港國際學校聽說老師比較單純,不講政治。國際學校我沒研究,歡迎其他jm分享

男爵府

Ocean419 發表於 19-8-16 20:30
可以解釋這個積分制度嗎?香港小朋友少10分會有什麼影響?另外你對深圳的國際學有什麼認識?我們也考慮緊 ...

學區房占比重很大,40分,所以有學區房很重要。這個是南山區公立學校的積分政策。
http://m.bendibao.com/bsy617513.html
還有其他其他積分項目。然後這個是去年各小學的錄取分數。
http://m.bendibao.com/show794394.html
好的小學錄取分數都不低。感覺這主要是針對在內地居住的香港兒童。至於國際學校,我沒有研究過,但好的一定也難進。

水晶宮

畀面勳章

eleven123 發表於 19-8-16 22:26
講真,內地好的國際學校一定貴過香港。香港國際學校聽說老師比較單純,不講政治。國際學校我沒研究,歡迎 ...

係內地讀重點中小學,到初中才轉來香港的內地學生,我近排識咗幾個,一個中三插班直資英中,應屆D S E,入了中大。一個插班培正升中四。一個英華中二,兩個入顔寶玲中二/中四 香港考D S E比內地高考有著數,用D S E成績15/16分都好易入內地211/985出名大學(浙大/中山之類),23分左右已可以去清華北大復旦
香港愛國學校(例如香島)仲有免考公開試的保送名額

伯爵府

701003 發表於 19-8-16 22:37
係內地讀重點中小學,到初中才轉來香港的內地學生,我近排識咗幾個,一個中三插班直資英中,應屆D S E,入 ...

咁又唔錯喔。

水晶宮

畀面勳章

我係國內有親戚,
好有錢,諗住佢會讀得好,點知
細個讀寄宿,學壞左,最後無讀
讀返普通學校
你要睇下邊間學校
如果係重點學校,要考入去
問過佢地,差1,2分可以買位入去
只要有錢同人事關係就得

伯爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-8-16 18:46
等我答你啦!我同老公係香港土生土長,由於我老公做野嘅原因,我地住廣州,我三個小朋友由細到大都係廣州讀雙語 ...

雙語學校係咪姐係私校或國際學校?一年學費是多少?學術程和香港的津校差不多嗎?

男爵府

係內地讀重點中小學,到初中才轉來香港的內地學生,我近排識咗幾個,一個中三插班直資英中,應屆D S E,入 ...

用D S E成績15/16分入內地211/985出名大學(浙大/中山之類),23分左右已可以去清華北大復旦?

喺香港呢啲成績真係好一般咋喎,入得到都一定讀得超辛苦

水晶宮

畀面勳章

lajasmin 發表於 19-8-16 23:06
用D S E成績15/16分入內地211/985出名大學(浙大/中山之類),23分左右已可以去清華北大復旦? ...

係㗎 13分可入深圳/暨南大學啦!
我仔以前的補習哥哥,28分,棄H K U商科,去北大量子物理,第一次考試84分,排全班尾五 ,第一名考98分,有兩 個 嚇到放寒假回港都刨書,急起直追,保持中上成績,前年本科畢業,拎獎學金去咗英國讀碩士 ,今年收到美資上海分公司的工作offer

adrio    發表於 19-8-29 17:03

男爵府

23 分就可以入北大,清華,復旦……咁筍 ?
真係有得諗下 !

水晶宮

畀面勳章

三棵樹 發表於 19-8-16 23:22
23 分就可以入北大,清華,復旦……咁筍 ?
真係有得諗下 !

我見內地聯招有show上一年港生的D S E分數,最低分數係咁上下 當然亦有高分到五科30分的港生入清華北大啦!
廿幾分,復旦/交通/人民/淅大....都入到,不過港生多數去廣東省附近例如中山大學

我女20分入山東大學,佢中學同學15分,入咗北京中醫藥大學

男爵府

701003 發表於 19-8-16 23:25

我見內地聯招有show上一年港生的D S E分數,最低分數係咁上 ...

如果成績入到大學,與其喺香港讀,我真係鼓勵我女番大6讀大學,識多啲人,將來仲有景

男爵府

701003 發表於 19-8-16 23:25

我見內地聯招有show上一年港生的D S E分數,最低分數係咁上 ...

15分喺香港真係唔知有乜出路

水晶宮

畀面勳章

三棵樹 發表於 19-8-16 23:40
如果成績入到大學,與其喺香港讀,我真係鼓勵我女番大6讀大學,識多啲人,將來仲有景
...

有D科,香港無㗎,反而內地大學好多元化

大宅

Ocean419 發表於 19-8-16 22:52
雙語學校係咪姐係私校或國際學校?一年學費是多少?學術程和香港的津校差不多嗎?
...

雙語學校唔算國際學校,係多咗有鬼佬教英文,中文同數學就同內地其他公立學校一樣,香港津校係咩程度我唔太清楚!小學學費係6萬幾人仔一年,中學係7萬幾!如果係只收外籍學生嘅純國際學校,全英文教學,學費大概16-28萬人仔不等!呢個情況係講緊廣州,其他地方我唔清楚

珍珠宮

回覆樓主:

我讀中學時有個女同學就係由深圳嚟香港定居的大陸人, 佢中四時過來的,好多大陸過嚟香港都會重讀一年。 當年佢會考24分考入城大, 現在做緊老師。 但佢識好流利的廣東話喎,學校搞辯論比賽, 次次都有佢份,係學霸一個, 好叻!

可能英文教法唔同, 因為香港的英文堂由頭到尾都係英文講課。 不過我覺得大陸記詞彙比較多, 寫作好有幫助, 佢英文作文都好好, 聽同講就無咁叻。 我覺得大陸課程比香港深, 嚟到香港你會覺得好簡單無咩難道。

如果你擔心繁體字, 可以每個星期買一份報紙比你女睇,睇得多自然就識了!

首頁

尾頁

跳至