自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

我專登選間全普通話小學比小朋友讀,而且我老公4姐弟都係同我D小朋友同一間小學畢業,個個都識講廣東話,一D影響都無,其實二種語言可以共存的,為什麼一定要分開選擇呢

子爵府

回覆 fibe0313 的帖子

我贊成,因為我手寫我口,用普通話學中文係好D.而且冇話平時要講普通話喎,驚弓之鳥的感覺!
多年前我d 外籍上司已經開始比小朋友學普通話,
因為佢哋見到個trend 以後要接軌中國,
所以其實我好唔明點解自己中國人反而咁反感學中文!

大宅

回覆樓主:

我上個月翻左廣州,同一個十二歲妹妹出去玩,佢識聽廣東話,但唔講,跟住佢話佢班同學,得1/4人會講廣東話,我其實覺得幾可惜,到再下一代可能連聽都唔識,我覺得中文可以用翻廣東話教,普通話留普通話堂教....

大宅

回覆樓主:

可以普教中,但先決條件係幼稚園或初小已學普通話,小朋友已掌握一定程度。

d 人成日好忽略父母或屋企 support 都好重要。普教其實目的係想小朋友更好掌握多一種語言,但如果家長咩都唔理,小朋友唔會學得好。

我小朋友普教中,返屋企我自己都要查普通話讀音俾佢哋,但另一方面我自己會再讀廣東話俾佢哋聽。我自己係,屋企教到廣東話,學校普教中當學多種語言,同埋學校其他科都用廣東話教。

我從未見過小朋友自己用普通話溝通,反而英文多,對住屋企人就廣東話,因為我哋規定佢哋一定要同父母講廣東話。

普教中,好多廣東話係要自己屋企再教,正如粤教中大家建議加普通話堂。

大宅

加多幾堂普通話唔反對,但唔讚成普教中,始終應以母語開始學習,會穩好多

子爵府

唔贊成

中文堂用廣東話理解好d

普通話堂學普通話

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

andre_mama 發表於 19-8-17 00:07
不贊成,普通話其實係外來語,廣東話係中文本源,中國文學本身好多係廣東話寫成。繁體、粵語應該要努力傳 ...

Agree, 可加強學如英文咁,作第三語言,但不能取代廣東話,除非唔學詩同文言文

男爵府

No...廣東話好重要,而家佢地識講普通話已經夠了

珍珠宮

yuyueng 發表於 19-8-17 07:33
平日同你政見不一,不過呢個觀點上係認同你既。學習能力高既學生,用自己母語去學中文,會事半功倍。
好 ...

我一向不反對任何人多學一種語言,特別是香港人去學習普通話,最少能達到一般日常生活的交流。
但是否普教中是教育問題,應該以學生的學習利益為依歸。

首頁

尾頁

跳至