自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔贊成
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

fibe0313 發表於 19-8-16 23:54
我其實覺得轉普通話教中文不錯的。但不想母語廣東話消失。同埋驚到時只能請國內老師來教普通話。但我也換過 ...

不要被人誤導

公爵府

fibe0313 發表於 19-8-17 00:07
政府好似想將所有學校都改成普教中。

好似吾係真!

珊瑚宮

你响邊度聽返嚟?

水晶宮

好媽媽勳章

我其實覺得轉普通話教中文不錯的。但不想母語廣東話消失。同埋驚到時只能請國內老師來教普通話。但我也換過 ...

大仔小學時廣東話教中文,另有普通話堂。
細女入到普通話班,所以6年都係普教中。

細女本身醒啲,普教中對佢有正面影響,文筆通順,初小作句作文易上手啲。
哥哥初小時作句作文好多時都會有口語,但到高小已經少左好多呢啲情況。

所以我覺得,普唔普教中對中學生學習中文影響不大。阿女中一上學期時,反而有啲唔慣粵語教。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

回覆樓主:

可以分開嗎?例如教中文就用普通話, 其他科目就用廣東話教。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我內心都好矛盾……
我女都係今年K1,到真正回歸佢剛三張,如果佢普通話唔得佢未來 可能錯過好多工作機會……

水晶宮

好媽媽勳章

份咨詢文件好似講緊係DSE cut左中文說話同聆聽,關普教中事?
太多字,我只睇左頭部份無睇晒。
有錯請指正
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

bing-jing 發表於 19-8-17 00:19
你响邊度聽返嚟?

媽媽group。琴日落場訓醒,就見到媽媽group 叫填反對書。我有入去望過下。但不完全看得明白。咁我問佢地。佢地話政府想要改普教中。叫我幫手簽反對書。但我又覺得普教中都唔錯,只係驚師資來源。所以就上黎問下大家意見咁囉

侯爵府

我贊成學習普通話,因為好現實,現在搵工沒普通話難有offer,好多鬼都學,始終大陸市場大
中文同看書有關,同普通話又未必有直接關係
用普通話教中文好在唔使整多堂普通話,,已經咁多科仲要有普通話浪費時間 不過,可以老師要用普通話教中文要有難度,要d時間慢慢等d老師換批

珍珠宮

首先統一一個國家不一定要全國只有一種語言,今時已經不是秦朝。加拿大也有兩種語言,星加坡雖然以英文為主,但普遍也懂華語。

雖然香港沒有正式的全民普教中文,但我接觸到的90后,基本上一般的普通話交流已經不是什麼大問題。所以如果為了與國內人交流,我覺得已經不是什麼大問題。

所以考慮是對學生的學習是否真的有幫助?

公爵府

回覆樓主:

接受小學&初中普教中,但衹是中文科,其他科除英文用番廣東話,咁就唔會失去用廣東話機會又可多啲機會聽講普通話。

我兩個仔小學都選普教中班,中文成績冇影響。

如本地學校祇可講普通話&英文,我就反對。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

侯爵府

回覆樓主:

「轉載」 近年參與學校亦減少,除有名校今年宣佈取消普教中外,全面普教中學校數目更初見跌勢。學者及退休校長均表示本港是粵語城市,普教中對學生實際用途不大。
語常會2008年推出為期5年的「協助香港中、小學推行『以普通話教授中國語文科』計劃」,資助多間中、小學試行普教中。雖然教育局現時未有統計全港普教中學校總數,但計劃宣佈於2013/14學年結束後,全面推行普教中的小學有按年下跌迹象。關注普教中的團體「港語學」去年曾發表調查,指在小六級全面推行普教中的小學,由2014/15學年的161間下跌至2016/17學年的148間。

大宅

Alex123 發表於 19-8-17 00:25
首先統一一個國家不一定要全國只有一種語言,今時已經不是秦朝。加拿大也有兩種語言,星加坡雖然以英文為 ...

我是母語為廣東話的土生土長的香港人。但因為我從小就很愛看中文書,所以我書面語能用得很不錯。我也在台灣生活過幾年,所以國語在我來說,也不難學。我反而覺得廣東話比國語更難,因為無從巧究。

男爵府

唔讚成,其實宜家無論幼稚園或中小學都會有普通話堂,如果有需要可以自行報讀出面課程,點解要好似強迫性咁推行呢!都係個有手有腳唔會餓死,我細佬中五畢業,英文普通話係唔得,基本嘅都無,但去讀左個測量師牌,宜家月入都有3萬,可能有些人會覺得少,但最少養活自己又儲到錢。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得粵中比較好,因為始終粵係母語,而且唐詩都係粵音

但當然學普通話的堂數可以增加,另外口音方面一向南北普通話口音都唔同,正如英文都係。

如果想普通話講得標準,每個中學生都要考普通話口試(係咪有個叫北京語委會?),入大學必要,好似公務員考基本法咁,就一定無問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不贊成

珊瑚宮

fibe0313 發表於 19-8-17 00:23
媽媽group。琴日落場訓醒,就見到媽媽group 叫填反對書。我有入去望過下。但不完全看得明白。咁我問佢地。 ...

師資來源唔駛驚,教得人應該係有認可資格
只係驚老師質素,有認可資格未必有絕對的能力,考試只係一種制度,但語言係一種文化,如果只係响考試框架下培養出嚟,而唔係熱衷其中,呢d 老師教出既學生表現一定打折

大宅

bing-jing 發表於 19-8-17 00:33
師資來源唔駛驚,教得人應該係有認可資格
只係驚老師質素,有認可資格未必有絕對的能力,考試只係一種制度 ...

我唔係驚老師普通話唔準。我係驚要在內地請老師來教中文。始終國內思想跟香港有點不一樣。我不想女兒長大後愛國愛黨比愛我更多

珍珠宮

yuyueng 發表於 19-8-17 00:12
我唔贊成既,母語係廣東話應該用番廣東話教會好D,師資一個問題,平時應用亦係一個問題。 ...

其實這個問題在BK也最少也討論過7-8年。
我記憶中有硏究做過,普教中並沒有提升學生的中文水平。對學習能力高的學生,不論用普通話定廣東話敎也一樣有高成績。但對學習能力低的學生,要用另一種日常沒有使用的語言去學習中文,反而失去學習興趣,使中文科成績更差。道理同英文差的學生去讀英中一樣,所以為什麼要有中中出現。

首頁
12345...13

尾頁

跳至