自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章 2019勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

No,中文造詣同普通話/廣東話教冇關,重點係博覽群書,我自問自己中文好過好多內地人,而且古詩的確用廣東話讀會更押韻。btw,我唔想廣東話消失,我唔想變廣州翻版

男爵府

2019勳章

allah 發表於 19-8-16 23:59
不贊成,有普通話堂已足夠,我寧願你每星期加多堂普通話,都好過普教中
...

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

fibe0313 發表於 19-8-17 00:35
我唔係驚老師普通話唔準。我係驚要在內地請老師來教中文。始終國內思想跟香港有點不一樣。我不想女兒長大 ...

啊…變政治了

我家小孩當日就係由國內請來的老師教中文,冇遇到你現在擔心的問題,佢已完成中學課程,早兩年亦已考國家語委水平測試了

大宅

bing-jing 發表於 19-8-17 00:39
啊…變政治了

我家小孩當日就係由國內請來的老師教中文,冇遇到你現在擔心的問題,佢已完成中學課程,早 ...

我或許是過慮了

男爵府

fibe0313 發表於 19-8-16 23:54
我其實覺得轉普通話教中文不錯的。但不想母語廣東話消失。同埋驚到時只能請國內老師來教普通話。但我也換過 ...

唔同意

因為普通話同廣東話,字詞上係唔同,例如:雪糕》冰淇淋,冷氣》空調,仲有好多好多。要改就要改埋書本入面既字詞,即重新學過,學生好難突然咁大轉變。

同埋,我有聽過一位老師講過壞處,係關於寫作方面但我忘記了。

其次係師資問題,老師既普通話水平係點? 平時溝通既ok,唔代表教學生ok。

侯爵府

fibe0313 發表於 19-8-17 00:00
想問下現在所有學校都有普通話堂嗎?我離開學校太久了。小女過多2星期準備入讀k1. 我怕投錯票
...
小學係一定有普通話堂, 幼稚園唔肯定, 我囡果間就有

翡翠宮

fibe0313 發表於 19-8-17 00:41
我或許是過慮了

如果有咁既老師,我都想見識吓,只係一日教兩堂課,就可以完全扭轉學生對父母養育之恩,關愛之情…… 佢一定有過人之處

大宅

bing-jing 發表於 19-8-17 00:44
如果有咁既老師,我都想見識吓,只係一日教兩堂課,就可以完全扭轉學生對父母養育之恩,關愛之情…… 佢一 ...

我指如果真的實施普教中以後啦。。。又請了內地老師,會不會有可能也灌輸這種觀念

翡翠宮

fibe0313 發表於 19-8-17 00:41
我或許是過慮了

你不是過慮,你只係响度盡力啫

珍珠宮

thenewme 發表於 19-8-17 00:16
嗰份諮詢文件根本同普教中無關,不要被人唔到,自己去睇吓份文件

班人都有病,我昨日睇晒30幾頁,根本唔係佢地咁樣傳. 人地講緊DSE 卷三卷四,係咪應該減省而用校本代替. 另外唔少頁係講STEM 支援,亂傳班人真係唯恐天下不亂⋯⋯仲話係為人父母!

翡翠宮

fibe0313 發表於 19-8-17 00:46
我指如果真的實施普教中以後啦。。。又請了內地老師,會不會有可能也灌輸這種觀念
...

哈…你慢慢自己諗,就會見到問題既根源……我講大家

大宅

Kittymummy 發表於 19-8-17 00:46
班人都有病,我昨日睇晒30幾頁,根本唔係佢地咁樣傳. 人地講緊DSE 卷三卷四,係咪應該減省而用校本代替. ...

現在清楚哂。謝謝大家

公爵府

fibe0313 發表於 19-8-17 00:09
我喜歡廣東話。但覺得學埋國語都很好。不能2樣都學嗎

普通話有普通話堂, 唔需要連中文堂轉埋普教, 因為中文堂唔係淨學language, 仲有修辭手法等等, 要小朋友理解先得, 除非個小朋友母語係普通話, 否則呢啲比較複雜嘅嘢都係用廣東話好, 因為香港人嘅母語煲廣東話。

伯爵府

我其實覺得轉普通話教中文不錯的。但不想母語廣東話消失。同埋驚到時只能請國內老師來教普通話。但我也換過 ...

咁點解大陸吾教廣教中呢?!
咁點解要香港小朋友普教中!!

男爵府

都贊成,我仔小學時係普教中,依家d國語唔錯,將來出國讀讀書及做事,都有幫助,可以裝備自己,冇害

大宅

回覆樓主:

請回答:你贊成英教英,還是中教英?

大宅

cwmren6 發表於 19-8-17 00:54
請回答:你贊成英教英,還是中教英?

英教英。這樣才可多學。

公爵府

2019新春慶豚圓

不贊成。普教中,初小上堂都聽唔明,連有點信心的中文科都打沉,有時上到高小,學校為求成績又轉返廣教中,不倫不類。寧願由頭到尾都廣教中。

珍珠宮

fibe0313 發表於 19-8-17 00:50
現在清楚哂。謝謝大家

另外中文DSE 一向係可以比學生自由選擇用普通話考定廣東話考的. 我地學校亦有土生土長香港人考普通話版,中文拎5**

伯爵府

其實想英中,英小

新一代
多一項語文能力先好

中文,普通話+英文
世界大部份國家都可以溝通到
咁先好

首頁
12345...13

尾頁

跳至