自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

水晶宮

jacobkit 發表於 19-8-17 00:31
我覺得粵中比較好,因為始終粵係母語,而且唐詩都係粵音

但當然學普通話的堂數可以增加,另外口音方面一向 ...

如果普通話變左必考,就會變成另一個反中條例,成為反對派的藉口了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Alex123 發表於 19-8-17 00:36
其實這個問題在BK也最少也討論過7-8年。
我記憶中有硏究做過,普教中並沒有提升學生的中文水平。對學習能 ...

平日同你政見不一,不過呢個觀點上係認同你既。學習能力高既學生,用自己母語去學中文,會事半功倍。
好多家長唔明白,以為用普教中,作文上少左廣東話口語,好似文筆流暢好多,中文程度提高左,其實係假像,反觀近十幾年多左好多中文好差,好怕考中文,對中文合格無信心既人就真。
普教中絕對扼殺香港學生學中文。
我仔小學時學校有2班普教中,3班廣教中,家長自由選普教、廣教或任何均可,我一定填廣教中,中學揀學校如果該校係普教中我一定唔考慮。我自己當年會考中文攞A,A level中國語言文學攞B,當年如要普教中,我估我對中文都無興趣,大家去簽反對係無錯,教育唔應該同政治扯上關係。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

應該繼續用廣東話教中文科,
方便小朋友理解上課內容,

與父母及長輩溝通,互相了解 容易,
減低兩代之間因語言運用不協調產生磨擦及代溝問題,

親子關係密切⋯⋯⋯⋯

伯爵府

好媽媽勳章

yuyueng 發表於 19-8-17 07:33
平日同你政見不一,不過呢個觀點上係認同你既。學習能力高既學生,用自己母語去學中文,會事半功倍。
好 ...

其實學習能力高與低,都係粵教中對學習更有利。其實推普教中十幾年,而家極少中學普教中,小學亦都越嚟越少,因為太多研究發現,普教中對學習中文冇太大幫助,反而會影響小朋友嘅表達能力,因為香港始終唔係用普為母語。

伯爵府

Catkooroo 發表於 19-8-17 00:13
我都想了解下,點解有d 學校精英班都是普教中,家長爭住入,即係好處大於弊處?
...

對於某些小朋友,語言能力高的,的確可以handle到普教中。

公爵府

2023年兔年勳章

waiwai730 發表於 19-8-17 06:08
便發現他們的小朋友已不懂廣東話了
小孩的父母要用普通話跟小孩對話

過慮了。

香港嘅環境同大陸完全唔同,就算全部科目用普通話教,都唔會影響講廣東話嘅能力。

好簡單,讀國際學校嘅香港小孩,會唔會完全唔識講廣東話?只識用英語溝通?

依家只係中文科用普通話教,使用普通話嘅堂數都過低。膽心嘅,應該係對學習普通話嘅影響。

阿仔係普教中,雖然可以幫到佢普通話科拿A。但係對比佢嘅表姐,全部科目用普通話教,普通話水平都差一截。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

普通話要教,但唔可以代替廣東話
支持用母語讀中文
以前我地都係咁讀架啦,點解現在會有問題

男爵府

bing-jing 發表於 19-8-17 00:46
你不是過慮,你只係响度盡力啫

你的眼睛真雪亮

男爵府

fibe0313 發表於 19-8-16 23:54
我其實覺得轉普通話教中文不錯的。但不想母語廣東話消失。同埋驚到時只能請國內老師來教普通話。但我也換過 ...

贊成。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

kavenzou 發表於 19-8-17 01:23
最初覺得無所謂,但好快開始質疑政府所謂嘅好處,舊年搵小學,出席左各小學開放日,不認同佢地普教中嘅玩法 ...

正如佘詩曼返大陸拍戲堅持用廣東話對白,只留最後一兩句用普通話等對手接戲,道理一樣,學語文係須要投入甚至代入作者感情,唔用母語好難代入同掌握。

伯爵府

bing-jing 發表於 19-8-17 00:01
如果師資夠,我贊成普教中的
只怕老師都係半桶水

認同
我小朋友本來中文成績普普通通的
但上年一位內地人教,成績大躍進
唔單止我小朋友,係整體全班也有進步

不過講文言文,就覺得用廣東話好d

子爵府

如果有得投票 我不讚成
有普通話堂已經夠

伯爵府

Amy1974 發表於 19-8-17 07:39
過慮了。

香港嘅環境同大陸完全唔同,就算全部科目用普通話教,都唔會影響講廣東話嘅能力。

認同
完全兩樣野嚟架
始終只是上課用普通話
其他出街呀、同朋友家人、甚至睇電視都係廣東話多架啦
所以我覺得又唔係咁大件事呀

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Amy1974 發表於 19-8-17 07:39
過慮了。

香港歷史,有唔少來自五湖四海的移民,
(例如:客家、潮州、福建、上海、海外華橋⋯⋯)
佢哋嘅第二代、第三代,在香港學習廣東話及英語,

兩代人 因為語言溝通,未原全表逹,產生鴻溝,也產生左好多社會問題,

水晶宮

其實只要諗下如果大陸用廣東話教中文,D學生點?等同香港用普教中一様。
普通話由小一有教,其實夠用,語言唔用學左無用,平常有用好快就掌握到。中文係語文,必須用母語。

珊瑚宮

blee427 發表於 19-8-17 07:42
你的眼睛真雪亮

路遙知馬力

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔贊成 我女試過普教中,文章用粵語讀一啲都唔通順,用詞又怪怪的。
如果改革課程內容反而可以諗下,香港亦要考慮不再用填鴨式教育

珍珠宮

fibe0313 發表於 19-8-17 00:23
媽媽group。琴日落場訓醒,就見到媽媽group 叫填反對書。我有入去望過下。但不完全看得明白。咁我問佢地。 ...

我都有收到, 不過政府係話dse 唔考說同聽中文。

珍珠宮

c.vieri 發表於 19-8-17 00:05
啊囝小一至小三都㨂普教中,學左拼音之後,國語發音係好好多(叻過我先)

但唔知係咪細個,果時見佢講廣東 ...

國語=/=普通話

男爵府

我覺得廣東話係母語,用廣東話教中文,係容易理解。

我以往都係用中文考會考,都係要讀文言文,只要母語在讀、寫,聽,說的根基打得穏固,學咩語言都係一個道理。

首頁
45678...13

尾頁

跳至