時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

阿仔因政見不同摑打阿媽 守行為1年

政治紛爭,連家庭和諧也被破壞。一名18歲男生與51歲母親在家看電視時,因政見問題意見不合,男生竟出手拉扯母親頭髮,並掌摑及捶打她。男生本被控普通襲擊罪,案件今(15日)於觀塘法院提堂時,控方同意撤銷起訴並以簽保守行為方式了事。法庭最終下令被告自簽1000港元守行為1年,法官斥責被告,即使如何激動亦不應毆打父母。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190815/bkn-20190815151907079-0815_00822_001.html

有冇JM屋企日日打交鬧交! 香港人好多情緒不穩, 點解決呢個困局...

Charlotte_mom  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-17 16:58

侯爵府

回覆樓主:

被告譚誠壹,本被控於今年7月31日,於觀塘康栢苑的住所內襲擊母親。案情指,被告跟母親及繼父同住,事發當晚約7時,被告跟母親在家看電視談及近日政治問題,突然情緒激動,多次出手扯母親頭髮、打她的頭又掌摑她,繼父聞聲調停,但被告繼續捶打母親手臂。

警方之後到場拘捕被告,他警誡下承認罪行,被告母親則拒絕驗傷,但警員見她面、頭及手有紅印

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇完被告映出黎既相,我相信好多人唔覺囉!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jolps 發表於 19-8-17 08:54
被告譚誠壹,本被控於今年7月31日,於觀塘康栢苑的住所內襲擊母親。案情指,被告跟母親及繼父同住,事發當 ...

估計本身都有牙齒印架啦

子爵府

raven 發表於 19-8-17 08:57
睇完被告映出黎既相,我相信好多人唔覺囉!

你認為係呀媽屈個仔

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nama 發表於 19-8-17 09:12
你認為係呀媽屈個仔

不是,係個仔個樣仲係好凶狠下,睇唔到有悔意!

大宅

回覆樓主:

依家d 黃人以為用暴力, 搞下事, 就會有人聽。

清醒d 啦, 真係有道德嘅人, 巨嬰lor 地就要回應, 想錯他們的心。

子爵府

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

good_pig 發表於 19-8-17 08:58
估計本身都有牙齒印架啦

認同
加上話同埋繼父住,又係継父報警
應該平時關係唔多好

不過郁手打人、扯頭髮,仲要係呀媽
真係過份囉

男爵府

good_pig 發表於 19-8-17 08:58
估計本身都有牙齒印架啦

即係係覺得仔打阿媽無問題

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢d正一衰仔。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大宅

BK Milk勳章

幾大嘅牙齒印都唔應該出手打人,仲要系自己阿媽

子爵府

香港地方細,人太多了,情緒病和抑鬱症都係都市病,我相信將來會更多!

幸福花    發表於 19-8-17 14:35
茶類愛好者    發表於 19-8-17 14:16

侯爵府

回覆樓主:

我諗當時個仔已經顛哂! 想殺人咁! 否則都唔會去到報警! 唉~ 唔知幾時真係搞出人命...

珍珠宮

痴左線

伯爵府

回覆樓主:

應該唔好撤銷起訴,等佢入去座冷靜下,去感化院都好呀.而家打亜媽,遲D出街亂打人,要為自已的行為打付責。

侯爵府

JFL 發表於 19-8-17 09:52
應該唔好撤銷起訴,等佢入去座冷靜下,去感化院都好呀.而家打亜媽,遲D出街亂打人,要為自已的行為打付責 ...

可能平日已經上身咁周圍打人, 打到慣性地發顛失控, 見人就打!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自從6月呢單大事開始.... 眼見影響左好多家庭成員,朋友,親戚,同事,藝人,偶像粉絲關係
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至