論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

現在食津是否一千?

計下工人每人食幾多野先

以亞菲計(一般食量)

最省儉計亦不是下價食材

早餐2片方包4元。加牛油果占約三四元。咖啡约二三元

午餐。一碗飯或麵約二三元。餸菜約十多二十元。

下午茶餅乾麵包蛋糕約八至十元

晚餐如分餸。一條魚四十至八九十元或百多元。要拐三份一條比佢。如食豬肉三兩約30元。雞一隻百幾二百元分四份一比佢。蝦蝦蟹蟹幾百元分一碟比佢。菜一碟約十元

仲未計水果(約十元例如蕉2隻蘋果橙等)雪糕汽水零食
玩具萬歲!

珊瑚宮

計下可能食你七八九十至一百元一日。特別係魚同豬肉現在咁貴

當然你比食津。佢一樣食你野。但起碼當你食嘉美雞遊水東星有機生果菜黑毛豬扒靚牛扒時。吾使名正言順分一碟standard size比佢。請佢試食就無妨

玩具萬歲!

珊瑚宮

以上是一般食量計

貪心喪食爛食另議

玩具萬歲!

珊瑚宮

如我比左食津。我大條道理你不能食我任何食物。油鹽糖米可以比你。你自己煑買自己餸

變相僱主吾使煩佢要買餸就佢。或分享貴價餸時肉赤。或工人被迫食隔夜餸全部倒晒

或工人炸帝偷用僱主錢買自己食物。查出又亞支亞左

以上係僱主親自買餸計

玩具萬歲!

大宅

回覆樓主:

我覺得養生菲就可能會着數少少,
我姐姐會食隔夜餸,零食汽水佢唔食,
早餐一樽花生廿零蚊都用好耐,
有時佢煎隻蛋夾麵包或者淨麵一個
仲有分開煮又煤氣,又多左野洗。

珊瑚宮

最衰係分餸。最吾見食。一條蒸魚比左三份一。僱主成家幾口食三份二
玩具萬歲!

珊瑚宮

亞印最多吾食豬。食野简單好多

但一般菲特別香港菲。簡飲擇食。方包吾吼要食個體包 雪藏肉話吾食話 no good to health. Steam swimming fish 好D。

雖不是喪食但簡好野食。吾鍾意的倒左佢。貴價上等食材就食

當然好睇個人。但以我描述的居多
玩具萬歲!

大宅

試過比津貼照食嘢,唔會再中計

珊瑚宮

如僱主是負責買餸兼煑食。全日在家。工人只是清潔。偷食都幾難作反

如僱主長期不在家就難控制
玩具萬歲!

大宅

黑仔僱主 發表於 19-8-18 12:17
試過比津貼照食嘢,唔會再中計

我之前個件賤人又係成日偷野食 吾貴吾食 米5kg 可以2星期冇曬 仲要係我吾食 得佢同我老公食 質問佢仲串返我地叫我地比津貼佢 叫我地問勞工處 employment law 你覚得你自己會熟過我地土生土長香港人?比津貼你咪比你昆多千幾蚊?之後頂吾順 好快炒了

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實俾咗飯津, 佢都一樣會食你D野, 咪天真.
柴,米, 油, 鹽, 鷄旦, 菜等照食可也. 被你發覺時, 就話錢已寄返鄉下, 無錢買野食了, 难道你真的唔俾佢食嗎? 到時佢周圍唱你, 話你克薄佢, 你就水洗都唔清了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

真係可以保證佢唔會偷偷地食我地D野咩?
仲有, 佢唔食你D野都仲分分鐘要用你水煤去煮食, 兼花時間分開煮, 冇SO

大宅

唔識計係咪有着數, 如果姐姐煮完佢唔食, 得僱主一家食, 我會覺得唔安心。

男爵府

先唔計金錢上有冇著數左,比食津佢大條道理落街買野食,每日早午晚,每次半個鐘都好大獲。你唔比佢去買,佢告你唔比佢買野食就煩。

大宅

唔好太天真,收完食津照食你既野,佢地好似老鼠偷食咁,食左唔覺架

男爵府

我姐姐拎food allowance無食屋企任何野,調味料同米任佢食,本身我唔會買野擺雪櫃,煮飯即日清,零食得少量,佢就算煮包公仔麵都會問過我先,借完包m巾第二日買番比我

珊瑚宮

如個工人係衰 你比吾比食津都係衰。你吾比食津。一樣偷呃拐騙兼會煮食加料兼浪費食物。係衰就係衰

衰格工人與食津無關

玩具萬歲!

子爵府

emt1314 發表於 19-8-18 19:19
其實俾咗飯津, 佢都一樣會食你D野, 咪天真.
柴,米, 油, 鹽, 鷄旦, 菜等照食可也. 被你發覺時, 就話錢已寄返 ...

同意!這民族太厚顏無恥了

子爵府

c27cheun 發表於 19-8-19 15:07
先唔計金錢上有冇著數左,比食津佢大條道理落街買野食,每日早午晚,每次半個鐘都好大獲。你唔比佢去買,佢告你 ...

仲要用多啲時間來煮自己嗰餐呢,跟住又要洗,時間,水各樣都浪費多咗

子爵府

joyce2288 發表於 19-8-19 14:12
唔識計係咪有着數, 如果姐姐煮完佢唔食, 得僱主一家食, 我會覺得唔安心。
...

驚距隨時加料?

首頁

尾頁

跳至