懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

等驗左3枝棒都中了,
下一步係咪睇婦產科照超聲波確認?
我呀嫂同我講唔洗理已懷孕幾多星期都睇到,但我頭先打去約醫生,姑娘話照2D要6-8星期先睇到,問我有冇,我真係唔知......

請教 我宜家應該去照咩野驗咩野先確認到有冇bb呀?

子爵府

2019新春慶豚圓

charmaine1229 發表於 19-8-17 09:48
等驗左3枝棒都中了,
我呀嫂同我講唔洗理已懷孕幾多星期都睇到,但我頭 ...

你應該去門診做普通驗孕,再拎懷孕證明去醫院排左期先。
婦產科,我建議你7-8 周先去,咁早照唔到心跳又擔心一場

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 charmaine1229 的帖子

去普通科驗孕,會問妳最近一次M係幾時,醫生會幫妳計幾週;之後再約睇婦產科

男爵府

charmaine1229 發表於 19-8-17 09:48
等驗左3枝棒都中了,

本來幾時M到?買支電子CB,顯示3+,就再等一星期然後去B超,如果剛懷孕,B超只會顯示內膜增威,睇到乜嘢的,到時照完仲煩惱左

別墅

laisausau 發表於 19-8-17 11:13
本來幾時M到?買支電子CB,顯示3+,就再等一星期然後去B超,如果剛懷孕,B超只會顯示內膜增威,睇到乜嘢的 ...

你好呀,琴日你係另一個post覆我,我睇唔明,即買枝電子驗孕棒驗? 結果3+係點解呀?

因我上網睇過普通診所都係用驗孕棒驗(我自己係兩日驗左3枝都係好清晰2條線,所以好似去普通門診都冇咩用,都係為左拎懷孕証明)我係咪應該去抽血驗孕?

別墅

laisausau 發表於 19-8-17 11:13
本來幾時M到?買支電子CB,顯示3+,就再等一星期然後去B超,如果剛懷孕,B超只會顯示內膜增威,睇到乜嘢的 ...

同埋我一向月經唔準,隔月黎都有可能,我mark低係5月26黎m, 然後應該7月頭有黎過小小深紅血絲,一定唔係月經,但我冇理會......直至8月頭我明顯感覺身體有同,突然多分泌,胃口唔同左 等等

大宅

charmaine1229 發表於 19-8-17 17:09
同埋我一向月經唔準,隔月黎都有可能,我mark低係5月26黎m, 然後應該7月頭有黎過小小深紅血絲,一定唔係月 ...

其實你自己都覺得7月頭唔似m ~ 咁就快d去搵婦產科醫生照下超聲波睇下什麼狀況啦

大宅

2019新春慶豚圓

等驗左3枝棒都中了,

你上次幾時黎m ? 幫你計下而家幾週

男爵府

charmaine1229 發表於 19-8-17 17:05
你好呀,琴日你係另一個post覆我,我睇唔明,即買枝電子驗孕棒驗? 結果3+係點解呀?

因我上網睇過普通診 ...

3week=有左約5週,再等1星期就=至少有6週,一般正常6週照B超一定有胎囊,可能有胎心,照到宮內有孕,可以令你安心d,抽血驗HCG一次,指數可以估BB週數,隔日驗多次,可以睇下翻倍正唔正常,但個range好大,一定要照B超,度胎囊大小,由醫生判斷你懷孕幾耐

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

charmaine1229 發表於 19-8-17 17:09
同埋我一向月經唔準,隔月黎都有可能,我mark低係5月26黎m, 然後應該7月頭有黎過小小深紅血絲,一定唔係月 ...

如果你心臟強大,可以星期一就照B超,記得要少少急尿,肚超容易照得清楚d

別墅

2019勳章

等驗左3枝棒都中了,

買支電子驗孕棒,會顯示幾週,再自己就個時間去照超音 到時都會出懷孕證明,個人覺得去診所驗孕和拿懷孕證明係浪費錢的

別墅

laisausau 發表於 19-8-17 20:43
如果你心臟強大,可以星期一就照B超,記得要少少急尿,肚超容易照得清楚d
...

我今晚去買枝CB試試先,thank you so much!

別墅

Ting0523 發表於 19-8-18 20:24
買支電子驗孕棒,會顯示幾週,再自己就個時間去照超音 到時都會出懷孕證明,個人覺得去診所驗孕和拿懷孕證 ...

係呀 因為我下午同夜晚驗棒棒,條線都好深,如果去普通診所驗尿都係為左攞張證明嫁炸~ 所以我諗你地都講得岩,我買枝cb睇下自己幾多week,6week就去照超聲波

洋房

charmaine1229 發表於 19-8-19 13:50
係呀 因為我下午同夜晚驗棒棒,條線都好深,如果去普通診所驗尿都係為左攞張證明嫁炸~ 所以我諗你地都講 ...
我都驗了3支棒棒, 全中, 看來是真的!

要馬上去拿證明, 還是等產檢才一次過拿證明好?

別墅

liyuyu2019 發表於 19-8-19 17:17
我都驗了3支棒棒, 全中, 看來是真的!

要馬上去拿證明, 還是等產檢才一次過拿證明好?

由於我經期唔準,計唔到幾多週,所以我聽網友教剛剛去買左電子驗孕棒去check到底有幾多週,夠6週就去婦產科照超聲波,睇下有冇閃閃(係咪心臟?)同埋確認其他野,例如會否宮外孕/bb size等等(因為未夠6週未必睇到呢d野,媽媽可能會膽心起來,同埋如果睇唔到都浪費錢....所以我自己決定聽日去家計會驗尿$100攞懷孕証明去健康院登記,排第一次產檢(重點,家計會係平,但係唔會出醫生紙嫁,但到時第一次產檢都會有,睇下你急唔急要比公司)由於我唔知健康院會安排我第一次產檢係幾時,總之一夠6週我都會去照超聲波睇睇...我係超級新手,都係上黎請教大家

別墅

2019勳章

如果你經期超級唔凖,都係快快去婦產科照一次超聲波啦,早啲確定到胎齡,再去醫院排唐氏檢查,過咗十二週個唐氏檢查唔凖㗎

複式洋房

回覆 laisausau 的帖子

我我枝clear blue 顯示係pregnant 2-3week.去医生度佢幫我計係大约6週,
但照陰超見唔倒胎囊。
我好擔心!
其實我不嬲m都唔準!

但驗血懐孕指數,上星期五係7xx ,3天後係1024

唉!唔知點。

別墅

Kx16 發表於 19-8-19 22:50
如果你經期超級唔凖,都係快快去婦產科照一次超聲波啦,早啲確定到胎齡,再去醫院排唐氏檢查,過咗十二週個 ...

我岩岩用cb 3+, 我約下星期去照

別墅

Doublecove 發表於 19-8-19 22:57
回覆 laisausau 的帖子

我我枝clear blue 顯示係pregnant 2-3week.去医生度佢幫我計係大约6週,

請問「照陰」係咩黎呀?

複式洋房

回覆 charmaine1229 的帖子

陰超,会塞枝野係陰度入面睇下子宮內的狀況

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊