時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

睇野唔好太片面, 無論邊一個地方都有的品行差既人, 有時見到讀書多既人比市井更冇品
岩岩睇到一個日本學者講返佢睇到既中港差異, 佢好奇怪香港人排隊搭車, 但上到車唔會讓坐比老人家, 相反大6唔會排隊上車, 但上到車見到老人家通常都有人讓坐

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ricecooking 發表於 19-8-17 12:26
完全9588喎

我真心覺得菲律賓件事,大媽行為可以接受。
一張尿布、唔係100張尿布,仲有心去挖個洞埋左佢,你仲想佢點?

男爵府

一人之下 發表於 19-8-17 10:52
現在啲人無限發大緊菲律賓尿片件事,我當然知係個阿姐吾岩、無公德心。呢個吾駛再講,但我想講的係,中國咁 ...

香港7xx萬 都有傻人
中國13億人口
點會無傻人

珍珠宮

廷廷媽 發表於 19-8-17 12:18
大陸呢代先富起來,人民質素起碼要過多兩代先改善到,我見到呢d 不文化野我都會話佢地,但唔會一竹杆打一船 ...

呢點正正是我呢幾日係度諗,我都認識些後生的中國大學畢業生,英文程度絕對唔比香港人差,做事又認真。。。所以我覺得公民教育方面起碼過多一兩代中國先會同外國睇齊

子爵府

月見草 發表於 19-8-17 12:54
我都同老公講,我哋讀書時競爭對手係新加坡,而星加坡鬥親都輸,近呢10年星加坡已經跑贏左我地,上海短短2 ...

講真, 輸晒比sg咪多得政府

母語教學,輸入低質移民

伯爵府

BK Milk勳章

好幾年前返大陸做野,認識新一代嘅國內同事,其實佢地好文明同好有公德心,讓坐多過我喺香港見到,英文亦唔差,幾個下屬做野都有責任感。
只係好多人眼光淨係望住啲大媽,睇唔到國內進步左嗰一面

珍珠宮

親子王國15週年勳章

月見草 發表於 19-8-17 13:00

整爛晒原本已經存在嘅嘢,然後由佢哋自己重建返相同的,就當 ...

你覺得佢地有咁嘅本事"重建"?

大宅

唔踩下大陸,點表現自己優越感呀

公爵府

lakgarden 發表於 19-8-17 12:10
6月至今已見識香港暴徒質素.
814機場凌辱事件更推上高峰,醜出國際,香港之恥.

同你一樣,機場事件一班暴徙打人丶綁人手腳丶擅自翻開人地財物丶除人褲等,在旁的記者丶醫生竟然冇人去救佢,港人的質素呢?

男爵府

tester5 發表於 19-8-17 11:44
無懼黃雨,教師現正由遊行至禮賓府。
香港人,加油。
和理非,繼續堅持。

呢班咁既pk老師,誤人子弟

大宅

點解會有國共內戰,文化大革命,就是因為中國人的劣根性,鍾意自己人打自己人

大宅

tester5 發表於 19-8-17 14:00
我真心覺得菲律賓件事,大媽行為可以接受。
一張尿布、唔係100張尿布,仲有心去挖個洞埋左佢,你仲想佢點 ...

咁有心掘個洞收埋,冇痾落地造成污染,應讚好及加以表揚中國人真進步不少啊!

男爵府

回覆樓主:

相信中國會越來越好,但要比時間佢改變!

男爵府

回覆樓主:

國民教育好緊要,看看日本!成日天災,國民完全唔自私,守紀律!

珍珠宮

畀面勳章

現在啲人無限發大緊菲律賓尿片件事,我當然知係個阿姐吾岩、無公德心。呢個吾駛再講,但我想講的係,中國咁 ...

睇付國豪就知讀過書果班有幾勁

我偶像呀

珍珠宮

畀面勳章

littledot 發表於 19-8-17 11:39
以前我一定會話自己香港人,但自從早幾日機場創舉揚威國際,我應該唔會專登強調自己係香港人了! :igiveup ...

me too

侯爵府

回覆樓主:

比人定咗型好難改觀, 莫講只有小部份人有返d 素質

子爵府

小茂 發表於 19-8-17 10:55
總有一班人係鐘意數落中國唔好,但又唔諗下有香港人去台灣破壞人哋間屋件事有幾高尚。其實對事唔對人,唔好 ...

班人最叻五十步笑百步

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

公爵府

同意。雖然遇到無理取鬧嘅低質人好火滾,不過當情緒過咗,我更感恩自己有受教育嘅機會。

首頁

尾頁

跳至