跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

終於今日寄出左份表格,希望順順利利啦 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

goofrey 發表於 19-9-30 15:57
終於今日寄出左份表格,希望順順利利啦 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

勁呀!咁快搞店...best of luck!

大宅

goofrey 發表於 19-9-30 15:57

請問你d supporting docs 係color print還是黑白?銀行statement是網上print out還是去銀行拿份五本?

大宅

tamichu 發表於 19-9-30 18:14
請問你d supporting docs 係color print還是黑白?銀行statement是網上print out還是去銀行拿份五本?
...

我大部份都係 colour Print. bank statement 係 online print. 我睇返, 由開始到 SUBMIT 都搞左成個月. 星期3 佢地到, 唔知我幾時先收到個 APPLICATION # 呢?

男爵府

goofrey 發表於 19-10-4 20:50
我大部份都係 colour Print. bank statement 係 online print. 我睇返, 由開始到 SUBMIT 都搞左成個月. 星 ...

想請問bank statement 要放幾錢係到呢

大宅

我大部份都係 colour Print. bank statement 係 online print. 我睇返, 由開始到 SUBMIT 都搞左成個月. 星 ...

希望你盡快收到,我既進度係只比了draft左既form,ID,一d解釋信比律師,下星期內會比埋所有proof佢地對,唔知佢地對到幾時先會寄出...希望會盡快,真係好想快d走...

大宅

pypy405 發表於 19-10-4 21:44
想請問bank statement 要放幾錢係到呢

配偶申請冇要求架...但你要証明sponsor到另一半生活3年內唔可拿social assistance。

大宅

tamichu 發表於 19-10-4 22:48
配偶申請冇要求架...但你要証明sponsor到另一半生活3年內唔可拿social assistance。
...

咁請問有冇話(by experience)最少有幾多資金?
我FTM, 要申請老公?
謝謝(emoji)
我上星期都交了form, 希望一切順利

大宅

JasmineCharis 發表於 19-10-9 15:27
咁請問有冇話(by experience)最少有幾多資金?
我FTM, 要申請老公?
謝謝(emoji)

佢真係寫明病要求架,除非你sponsor那位仲痛dependent一齊申請先要meet佢果個LICO(最值收入)要求。
其實份form入面有一項問 :如果sponsor唔係住加拿大,你就要proof你回去時點support你自己同PA,咁按我見解係,你要証明你有工作能力,但未番去又未有工,咁咪要show下銀行有錢足夠大家用幾耐。

大宅

請問第一個步驟是否要申講resident 先? 如何申請? 去邊度申請? 完全唔知點起步

大宅

巴士 發表於 19-10-10 16:46
請問第一個步驟是否要申講resident 先? 如何申請? 去邊度申請? 完全唔知點起步 ...

不用先申請回non resident。第一步你要決定想裡在境外定境內申請。你也是申請配偶嗎?你可上govt of canada網睇詳情。我也是剛開始申請,都係靠在這問下大家和睇官網。

大宅

回覆 tamichu 的帖子

我先生係加藉, 現在係Non-resident, 有兩個小朋友, 佢地已入藉並有加拿大護照, 我們打算兩年後回流加拿大, 已在網上開始搵資料, 但就真係唔知應該點開始搞好, 程序如何舖排, 等一樣野究竟要做乜先, 搵工先, 揾樓先, 賣咗香港屠樓先, 定還是交表申請先, 如交表又是否要active反係resident先, 等等.........

大宅

tamichu 發表於 19-10-10 14:43
佢真係寫明病要求架,除非你sponsor那位仲痛dependent一齊申請先要meet佢果個LICO(最值收入)要求。
其實 ...

Thank you

大宅

巴士 發表於 19-10-11 15:16

我先生係加藉, 現在係Non-resident, 有兩個小朋友, 佢地已入藉並有加拿大護照, 我們 ...

我兩個月前都同你現在一樣,唔洗急...不過真無要睇好多資料呀!我同你case差唔多,老公加藉,仔在港出世但已拿了加藉,得我一個特區。我老公回流左20年,都係non resident。你想係hk申請到你才一齊過去?如果係,你可在hk申請outland....重點係要提供好多好多proof批左你後你地會番加拿大住,而唔係為移民。d proof可以係hk辭職啦,withdraw mpf啦,賣樓啦,cut戶口cut信用卡....同時也要証明你果邊又建立了d咩聯繫,如買樓啦,找左工未啦,開戶啦等等....。呢樣係最難...辭工?!唔批我咪兩邊唔到岸?!所以我地份表,都只係寫了一個plan,好似寫份proposal咁...

大宅

tamichu 發表於 19-10-11 23:21
我兩個月前都同你現在一樣,唔洗急...不過真無要睇好多資料呀!我同你case差唔多,老公加藉,仔在港出世但 ...

如果你搞outland,你第一部先上govt of Canada click去sponsor family那項入面download晒d form同checklist先逐項睇下有咩要求,下一步就係按佢要求搜集你既文件...然後填form,寫我上面講既plan...仲要好多其他要求既野,齊晒就可寄出:)

大宅

巴士 發表於 19-10-11 15:16

我先生係加藉, 現在係Non-resident, 有兩個小朋友, 佢地已入藉並有加拿大護照, 我們 ...

我打算係入紙先 >再搵多倫多樓 > 批左> resign 香港份工 > 搬左過多倫多 > 搵工

大宅

goofrey你份表寄到未呀? 我終於比晒料那邊律師,但佢地話下星期才會開始check,唔知11月寄得出未

大宅

tamichu 發表於 19-10-11 23:25
goofrey你份表寄到未呀? 我終於比晒料那邊律師,但佢地話下星期才會開始check,唔知11月寄得出未:thinking ...

我用DHL 10月2日已經派左,收左。 但up to 今日都未有任何feedback. 之前爬文, 好似要等大約一個月先有application no呢?

大宅

我老公18歲後喺Australia 讀過書,咁係咪要拿Hong Kong 和Australia 嘅police cert?

大宅

tamichu 發表於 19-10-11 23:21
我兩個月前都同你現在一樣,唔洗急...不過真無要睇好多資料呀!我同你case差唔多,老公加藉,仔在港出世但 ...

謝謝你的回覆, 另外想問有冇搵會計師報稅?

首頁
12345...7

尾頁

跳至