烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

可以要食譜嗎? 好靚呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

baby_alpaca 發表於 19-8-21 08:14
可以分享下食譜嗎?勁靚

香草曲奇
材料:
麵粉 2量杯
牛油 3/4量杯
黃糖 1/2量杯
香草精 1湯匙
做法:
1)麵粉過篩,加入黃糖,拌勻。
2)牛油自雪櫃取出,切成細粒,倒入麵粉中,***以手指尖細掐,把牛油揉進粉/糖入面,會慢慢變成雪片狀***,加入香草精,最後搓成麵糰。
3)麵糰入雪櫃最少一小時,取出放室溫15分鐘。
4)用麵棍壓至約半CM厚,用曲奇模印出曲奇。
5)焗爐預熱175度C,曲奇放焗盤入中層,焗約15至18分鐘。
6)出爐後轉至網架上攤凍。

*** rubbing in 方法是曲奇鬆脆的關鍵,要成功必須注意牛油要夠硬,如果已溶或半溶就難以操作,所以準備好所有材料才自雪櫃取出牛油,用小刀切粒,方便之後用手指尖揉搓進麵粉中。
*** 記住要用指尖,不要用掌心,因為掌手溫度高,會令牛油未揉進麵糰中已溶化。如果指尖太暖,先用冷水洗一洗手再操作。
*** 麵糰雪過才印模也是必須注意的,麵糰太軟的話,印模容易變型,也難操作。
*** 最後出爐後必須放涼,我研究過,放網架因為疏氣,只要攤涼才入盒,之後也可保持脆度較長時間。

朱古力曲奇只要麵粉減少1/4量杯,改為朱古力粉就可以,如果朱古力粉有糖份的話,要自行調節一下糖的用量。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

格子曲奇是以香草曲奇和朱古力曲奇做好麵糰後壓成約半吋厚麵糰,放入雪櫃兩小時,取出後切成半吋闊的長條,之後啡白兩色麵糰交疊砌成格子,每條麵糰先掃一點蛋白再交疊,完成合拼後用保鮮紙包好整型後放入雪櫃一小時。取出後用刀切成1/4吋厚片,焗爐預熱175度C,曲奇片放入焗18分鐘。

** 希望睇得明,因為整呢個曲奇時比較花心機,唔得閒影相

王國長老

麥皮朱古力粒曲奇
材料:
麵粉 3量杯
牛油 2量杯半
雞蛋 2隻
黃糖 1量杯半
梳打粉 2茶匙
麥皮 3量杯半
朱古力粒 1量杯

做法:
1. 麵粉加梳打粉,過篩,加入黃糖,拌勻。
2. 牛油先溶化,再放至微暖後慢慢加入麵粉中拌勻。
3. 雞蛋打勻後續少拌入麵糊中。
4. 倒入麥皮,拌勻。
5. 最後加入朱古力粒,拌勻。
6. 麵糰置雪櫃中最少兩小時。
7. 取出麵糰,取大概一大湯匙份量,手搓成圓球,放焗盤中,用手指壓扁成1/3吋至半吋厚圓片。
8. 焗爐預熱175度C,曲奇入焗爐18至20分鐘。

*** 入爐時間視曲奇厚度加減。

大宅

rose-mag 發表於 19-8-22 13:02
麥皮朱古力粒曲奇
材料:
麵粉 3量杯

多謝你 的無私分享 遲d啊女學校搞活動我可以有野整下去,希望見得人

rose-mag    發表於 19-8-22 13:20

洋房

rose-mag 發表於 19-8-17 12:02
自從仔女都升中後,我只有過聖誕節至整曲奇餅送俾親友,平時中學都冇party茶會,已有超過半年冇整曲奇餅, ...

是否好吃的?

侯爵府

梗系好

大宅

rose-mag 發表於 19-8-22 12:51
香草曲奇
材料:
麵粉 2量杯

前兩個星期手痕,跟著你食譜整佐呢個cookie,雖然我完全系烘培新手,整到個樣好樣衰,不過味道正到 最重要系cookie過佐兩個星期之後都仲系好松化,入口即溶,正正正!多謝版主share好野!我要整多幾次希望個樣似樣d,甘就perfect啦

王國長老

baby_alpaca 發表於 19-10-16 18:08
前兩個星期手痕,跟著你食譜整佐呢個cookie,雖然我完全系烘培新手,整到個樣好樣衰,不過味道正到 ...

整嘢食係會上癮,只要有人食有人讚就會越做越多,越做越想做得更好,祝你不斷進步,有咩心得記得上嚟分享吓。

大宅

rose-mag 發表於 19-10-17 11:56
整嘢食係會上癮,只要有人食有人讚就會越做越多,越做越想做得更好,祝你不斷進步,有咩心得記得上嚟分享 ...

系啊 我系full time working mum,平時壓力好大,所以一有時間就整下呢樣整下咯樣,其實是減壓方式的一種,我無樣精,但有鋪癮,所以成日上來取經

王國長老

baby_alpaca 發表於 19-10-16 20:02
系啊 我系full time working mum,平時壓力好大,所以一有時間就整下呢樣整下咯樣,其實是減壓方式 ...

呢樣我都感染埋我老公,佢而家好叻整pizza,不過佢唔識整個麵糰,冇耐性等發酵,不過就好有心機咁放醬料排材料,佢幾乎個個星期都整一次,俾兩個細路帶午餐,有時整個去俾外母大人食,我媽就係咁俾佢女婿收賣。

禁止訪問

大宅

正阿~焗得既靚

大宅

rose-mag 發表於 19-10-17 12:12
呢樣我都感染埋我老公,佢而家好叻整pizza,不過佢唔識整個麵糰,冇耐性等發酵,不過就好有心機咁放醬料排 ...

加埋孝心做精髓,個pizza一定更加好食 外母大人肯定食得好開心 整野食真系可以系好有意義的事情

子爵府

回覆樓主:

禁止訪問

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

rose-mag 發表於 19-8-17 12:02
自從仔女都升中後,我只有過聖誕節至整曲奇餅送俾親友,平時中學都冇party茶會,已有超過半年冇整曲奇餅, ...

禁止訪問

王國長老

sweetiekayan 發表於 19-12-14 16:33
好有心機,我只係識整最簡單嘅牛油味

我由最基本曲奇開始整,之後再加減材料變化出其他口味,加朱古粉就變朱古力味,加綠茶粉芝麻粉杏仁粉。。。

首頁

尾頁

跳至