懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝廣華打嚟話血糖唔可以過5.8,我岩岩就5.8,要返去飲糖水我呢個星期可以做咩果日先會合格?我唔想篤手指同食營養餐呀

大宅

cymc1987 發表於 19-8-17 12:23
今朝廣華打嚟話血糖唔可以過5.8,我岩岩就5.8,要返去飲糖水我呢個星期可以做咩果日先會合格?我唔想 ...

我空腹3.1,飲葡萄糖之後係8,都沒話過高過低

伯爵府

今朝廣華打嚟話血糖唔可以過5.8,我岩岩就5.8,要返去飲糖水我呢個星期可以做咩果日先會合格?我唔想 ...

你空腹5.8?
記住之前果晚盡量食得清淡,少碳水化合物,最好在家食。
我每次空腹血糖過5或接近5都是之前一晚出街食。
如果唔出街食,控制得好d,空腹一般是4.4至4.7度。
同埋真係要8個鐘內不要進食。

大宅

食完飯行下散下步.30-45分鐘

大宅

ipcs 發表於 19-8-17 16:33
你空腹5.8?
記住之前果晚盡量食得清淡,少碳水化合物,最好在家食。
我每次空腹血糖過5或接近5都是之前一 ...

我5.8唔係空腹架,佢冇同我講過要抽血,尋日產檢時姑娘突然同我講陣間出去抽血,我話又抽跟住佢話到中期就要再抽架喇,咁我咪抽囉。抽前45分鐘左右食左個菠蘿包囉

伯爵府

cymc1987 發表於 19-8-17 21:13
我5.8唔係空腹架,佢冇同我講過要抽血,尋日產檢時姑娘突然同我講陣間出去抽血,我話又抽跟住佢話 ...

咁食左野抽就不能作準,姑娘應該抽之前會問你㗎喎。
我地飲完糖水再抽血都真係要計住2個鐘再叫名即抽㗎,飲糖水後2小時唔超過8.5就合格,空腹要低過5。

複式洋房

回覆 cymc1987 的帖子

廣華會隨機做spot testing screen下你血糖數值
如果唔合格先去做飲糖水測試
所以呢次抽血係唔需要事前唔食嘢嘅

我最近都好似你咁,喺廣華抽樣血糖檢查fail左
最後要飲糖水,仲中埋妊娠糖尿添

其實飲糖水前幾日戒口其實無咩大用處
因為糖水測試係test你嘅耐糖度
即係話有糖入左你身體之後,你身體處唔處理到
定係啲糖留返晒喺啲血度

佢係睇兩個血糖數值嘅,(1) 空腹8小時,(2) 飲完糖水2小時
除非你本身增左好多磅
或者本身有糖尿
否則你呢幾日戒得幾清都唔會點影響你空腹個數值ga la...
而你飲完糖水兩個鐘抽嗰支血
就係睇你本身啲胰島素夠唔夠,或者function得好唔好

我本身7個幾8個月ga la,都無咩點增過磅
咩高危因素都無,都中左妊娠糖尿!
就係因為fail左飲完糖水2小時個數
我無刻意飲糖水前戒口,前幾日反而有比自己食下甜嘢
因為中左就真係要戒糖戒到生ga la!

總之做糖水測試前一定要空腹8小時
中間記得乖乖唔好食嘢
同埋要同自己講,其實最終發現有事都好
係比個機會你去保障bb同自己嘅健康所以記得要保持輕鬆嘅心情 :) 加油!

大宅

tummiere 發表於 19-8-18 18:31
回覆 cymc1987 的帖子

廣華會隨機做spot testing screen下你血糖數值

我聽完你咁講...好灰呀

我知道後已經唔敢點食甜野,我係瘦底既,有左之後頭3個月磅數急升,之後都只係緩慢上升。而家都未過130磅。不過依排係食左好多甜既零食既

萬一中左會點做?入院食營養餐?日日吉手指?

大宅

cymc1987 發表於 19-8-18 23:16

中左可能會捉你入院.又可能俾你見左營養師跟佢餐係屋企食.兩個星期之後早上8點到夜晚8點抽4次血.正常抽血係可以即日番屋企.如果佢叫你吉手指唔係抽血就有可能睇到唔合格就唔俾你走.跟著再觀察兩三日到唔合格可能你食營養餐到控制唔到.就應該要打胰島素.打針到要慢慢調教.我7月23號入院住左9日先調教岩啲藥.跟著番到屋企一日吉4次手指.有啲要吉7次.睇你醫生點做.我28週開始打針打到生.餐後要行30-45分鐘.行好重要!希望你冇事如果真係中左到要為左呀b加油努力!我宜家31週.打埋9個星期就可以解放啦

大宅

驚奇大媽 發表於 19-8-18 23:28

中左可能會捉你入院.又可能俾你見左營養師跟佢餐係屋企食. ...

咁悲哀最怕抽血吉手指,仲要狂針。到底有冇方法合格到

大宅

cymc1987 發表於 19-8-18 23:45
咁悲哀最怕抽血吉手指,仲要狂針。到底有冇方法合格到

你冇我超得咁勁.應該控制飲食就冇問題.我食左營養餐到餐後兩小時過8過9.有時仲過10.你冇我咁嚴重.最重要少食多餐.我基本宜家一日三餐再加三個時段食小食.你見左營養師就會知.最重要係食飽即刻去行下.散下步.行30-45分鐘.你想合格就最重要食飽就去行下.郁動下!

複式洋房

cymc1987 發表於 19-8-18 23:16

中左會先去聽一次營養師講座 (1.5hrs),學跟餐單食嘢
之後揀3日mark低自己每餐食左咩
最初會覺得複雜少少
不過跟幾日就會上手

之後入院一日day hospital (9am-330pm)
學吉手指,聽下講座,見營養師
營養師會睇你食餐單食成點,記得有問題要把握機會問佢
有時佢會幫個別媽媽調下個餐單
嗰日仲會每餐後2小時吉手指驗血糖
同埋抽一支血驗3個月平均血糖值
除非fail先要再入院
無大問題就跟餐單+一星期搵一日自己吉3次手指

不過你食完個菠蘿包後一小時5點幾
照計係超都唔會超得太多嘅
好大機會跟下餐單就可以

我而家跟左2個星期餐單,最初都覺得好煩架,但係越跟越上手
自己煮多左,食得健康左好多 (老公都受惠埋 haha)
就算出街食,都識控制到餐後血糖合格
每次見到吉手指個數好靚就放心晒 :)

複式洋房

cymc1987 發表於 19-8-17 21:13
我5.8唔係空腹架,佢冇同我講過要抽血,尋日產檢時姑娘突然同我講陣間出去抽血,我話又抽跟住佢話 ...

波羅包咁甜(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)你下次抽之前,真係唔好食野呀

大宅

nickiekie 發表於 19-8-19 07:32
波羅包咁甜(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)你下次抽之前,真係唔好食野呀
...

我都唔知佢要抽我血不過估唔到一個包就擇左

大宅

tummiere 發表於 19-8-19 07:25
中左會先去聽一次營養師講座 (1.5hrs),學跟餐單食嘢
之後揀3日mark低自己每餐食左咩
最初會覺得複雜少少

可唔可以俾個餐單我睇下,等我呢個星期加個油

複式洋房

cymc1987 發表於 19-8-19 08:31
我都唔知佢要抽我血不過估唔到一個包就擇左

波羅包係肥仔首位(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

nickiekie 發表於 19-8-19 08:35
波羅包係肥仔首位(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

好日都唔食,咁就衰左食m記好過

複式洋房

cymc1987 發表於 19-8-19 08:38
好日都唔食,咁就衰左食m記好過

係,食個好味既都好d (emoji)(emoji)(emoji)
你再抽之前個幾日乖d la
飲野就飲無糖或者無zero 汽水啦
飯就食少d la (我諗之前個晚都ok 既)

複式洋房

cymc1987 發表於 19-8-19 08:34
可唔可以俾個餐單我睇下,等我呢個星期加個油

餐單有少少複雜,因為要學每款食物個量點計

營養師都要講成個鐘

真係有需要跟足先慢慢研究la

不過個重點係少油少鹽少糖

醫生話屋企煮基本上無咩大問題

出街食就要走汁/醬/獻汁/皮,避開炒粉麵,咖喱

唔好一餐食太多澱粉質,要spread開食

咁血糖就會穩定,越穩定對bb會越好

我大概每餐個量係咁

早餐: 2片麵包(搽無添加糖的jam/花生醬),1隻蛋

午/晚餐: 1平碗飯/麵(唔計湯),1手掌份量ge肉,菜就無限

蘿白,薯仔,淮山,芋頭唔計菜,係當澱粉,食左就要減飯量

小食就同正餐相隔最少2小時

一杯高鈣低脂奶,一包梳打餅,一片低脂消化餅,半片包,一個細橙/蘋果呢d都得

每次小食時間都揀2份食

而奶同水果每日要各有兩份

但係唔可以同正餐一齊食

因為入面都有糖分ge

平時甜品糖水就儘量避免la

最多一兩啖過下口癮咁

嘢飲記得走甜

同埋記得一定一定要食澱粉質! 千祈唔好走去戒粉麵飯!

唔食就唔夠能量比自己同bb ga la!

加油加油!

複式洋房

我都係....12/8去產檢先突然同我講要抽中期血驗血糖,13/8就收到廣華電話叫我15/8去飲糖水再check,話我只係過左少少,要飲糖check,呢家只係希望唔好打電話比我

首頁

尾頁

跳至