時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

親子王國15週年勳章

lithiumflower 發表於 19-8-18 09:01
今次唔止大陸人,全世界旅客都猶疑啦!仲慘過台灣!

破壞容易,建設難,
今次一鋪清袋

俏黃容    發表於 19-8-18 22:48

大宅

Mamamia 發表於 19-8-17 13:54
唔好話我涼薄,我真心希望嗰啲撐暴徒嘅黃媒丶老師丶社工丶公務員加入失業大軍
...

我都希望他們失業。他們罪有應得。

大宅

回覆樓主:

班人渣唔會知道香港經濟幾差, 佢哋大多數無業或做 NGO

公爵府

牛年勳章

HL7646 發表於 19-8-18 01:03
我細個果時經歷98-03年, 因為我媽做NGO (都算係半政府工), 所以無MUD 影響, 最多只係凍薪/加好少人工。
雖 ...

冇錯有啲近呢十幾年入職嘅老師, 就係話冇份經歷沙士好唔抵,如果唔係佢哋就已經有幾層樓揸手 !所以而家成日叫D細路出去衝

男爵府

趙小小 發表於 19-8-18 01:13
星期一至六冇遊行,係因為政府唔批,但星期一至六隨時都會有堵路!
出完街都唔知之後有冇車返屋企⋯⋯
星 ...

咁的鋪執哂未?執哂先講喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cml1729 發表於 19-8-18 10:48
咁的鋪執哂未?執哂先講喇

除左狠毒, 都係狠毒
放下自在

伯爵府

小市民真係好慘

複式洋房

chocolatebean 發表於 19-8-17 14:04
回覆 cattz288 的帖子

什麼酒席? 結婚個D 唔會CANCEL 呱!

唔cancel都改期,本來今天有朋友在銅鑼灣皇室堡搞大壽,都怕左班曱甴改期,改期原因是怕到時大廈關門,封路D人來唔到又走唔到,本來星期六,日是人D做生意最好的時候,一班曱甴搞到生意都做唔到

子爵府

hk1 發表於 19-8-18 10:13
班人渣唔會知道香港經濟幾差, 佢哋大多數無業或做 NGO

失業率仲係2.8%, 接近全民就業, 你同我講經濟差, 唔會掛......

子爵府

熊熊老婆 發表於 19-8-18 10:26
冇錯有啲近呢十幾年入職嘅老師, 就係話冇份經歷沙士好唔抵,如果唔係佢哋就已經有幾層樓揸手 !所以而家成日 ...

我母親只係做基層工種, 但因為係NGO, 所以經濟差, 反而D 錢仲見洗左, 父親就做裝修, 雖然都叫做有D 影響, 係人工少左, 賺錢少左, 但至少都叫做好過而家過高通脹, 高樓價的生活

大宅

HL7646 發表於 19-8-18 11:25
失業率仲係2.8%, 接近全民就業, 你同我講經濟差, 唔會掛......

經濟數據不嬲比現在遲一點。

子爵府

有緣相聚 發表於 19-8-18 12:10
經濟數據不嬲比現在遲一點。

咁就睇下黎緊5-7月的失業率數字係幾多
個人覺得變化不大, 而家周圍仲請緊人...... 最多微升0.1-0.2%

大宅

HL7646 發表於 19-8-18 13:16
咁就睇下黎緊5-7月的失業率數字係幾多
個人覺得變化不大, 而家周圍仲請緊人...... 最多微升0.1-0. ...

你自己出街睇吓啦,請人都是清潔咋。

侯爵府

報導話地產經紀已有四千人失業

子爵府

有緣相聚 發表於 19-8-18 13:18
你自己出街睇吓啦,請人都是清潔咋。

麥記/7仔呢D 仲有請人, 係酒樓/酒店/高級餐館果D 影響比較大.........
賣衫果D 的確都差左少少.......食肆有請, 但以炒散居多.......

但老實講, 如果一間企業連3個月zero 生意額都守唔到, 呢D 公司/中小企好打極都有限, 正常我地罾樓供樓我地都要預6個月的應急金, 做老細的, 做生意都應該有預起碼半年至1年的"應急金"去遺散/支薪俾existing 員工啦!

子爵府

dyl 發表於 19-8-18 14:54
報導話地產經紀已有四千人失業

有好多係part-time 架.....所以呢4千人裡邊, 應該有一半係自然淘汰的機會大D

複式洋房

thenewme 發表於 19-8-17 13:24
街坊群組轉貼
銅鑼湾謝斐道2O年翠華旗艦店昨晚關門大吉。
本月洛克道:權發酒樓。

多謝甲甴啦快d

男爵府

曱甴禍港!

首頁

尾頁

跳至